Mártontól csak egyhelynyi előrelépést várnak

Magyar szakember lojálisabb a klubhoz. Többek között ez a is dönthetett Fehérváron Márton mellett.

Ch. Gáll András
2020. 07. 09. 13:22
null
Forrás: molfehervarfc.hu/Székelyhidi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szakember lojálisabb a klubhoz, többek között ez a szempont is dönthetett Fehérváron Márton Gábor mellett.

Negyedórával a délelőtt tizenegykor kezdődő, a Mol Fehérvár új vezetőedzőjét bemutató székesfehérvári sajtóértekezlet kezdete előtt Márton Gábor, az esemény főszereplője a Mol Aréna Sóstó előcsarnokában laptopját böngészve gubbasztott. Kérdésünkre, hogy mit olvasgat, így felelt: „A sajtóvéleményeket a tegnapi kinevezésemről.”

Nos, egyelőre ezek a vélemények biztatók vagy legrosszabb esetben semlegesek, de hogy néhány hónap múlva is azok maradnak-e, arra nincsen garancia. De már csak ilyen az edzősors, és a rutinos, 53 éves szakembernél jobban ezt kevesen tudják jobban.

Fotók: molfehervarfc.hu/Székelyhidi Balázs

Bevezetésnek Kovács Zoltán sportigazgató idézte fel Márton szerződtetésének körülményeit. – A bajnokság befejezése után nagyon gyorsan döntenünk kellett, hogy folytatjuk-e a közös munkát eddigi edzőnkkel, Joan Carrillóval. Az eredmények, illetve azok hiánya egyértelművé tette, hogy váltanunk kell. A sajtó jól sejtette, hogy Márton Gábor az egyik jelöltünk egy külföldi szakember mellett. Végül Márton mellett tettük le a voksunkat. Könnyen ment a megállapodás, örülök, hogy hosszú idő után újra egy magyar edző kezébe tesszük le a csapat szakmai irányítását.

Márton Gábor mintha kissé megilletődött lett volna, ami nem is csoda, mert ilyen márkás csapat még nem dolgozott a keze alatt. – Örülök, hogy ilyen sokan eljöttetek – köszöntötte a tudósítókat. – Nagyon gyorsan történt minden, a megkereséstől a megállapodásig. Meglepett, mert ennél a klubnál nem volt jellemző, hogy magyar jelöltet választanak. Ezért is megtisztelő, hogy ennyire bíznak bennem. Nagy feladat előtt állok, tudjuk, hogy a Vidi milyen célokért akar küzdeni. Ami rajtam múlik, azt meg fogom tenni, hogy sikeres legyen a Vidi.

Kovács Zoltán a Magyar Nemzet kérdésére arról is beszélt, hogy folyamatosan gondolkodtak már korábban is magyar edzőkben. – Meggyőződésem, hogy vannak jó magyar edzők – hangsúlyozta. – Ha magyar csapattal magyar szakemberek dolgoznak, az ránézésre egyszerűbb, zökkenőmentesebb, mert a magyar szakember lojálisabb a klubhoz, jobban kommunikál a játékosokkal, és nem csak ugródeszkának tekinti, ahogy a külföldieknél ez gyakran előfordul. Horváth Ferenccel is jó volt a kapcsolatunk, ő is kitöltötte a szerződését, és a második helyen végzett az együttessel.

Kovács nem tagadta, hogy Carrillóval nem olyan eredményeket értek el, amilyeneket szerettek volna. A Ferencvárossal szembeni hátrány Carrillo kinevezése után csak tovább nőtt, a kupadöntőbe sem tudtak bekerülni, érett tehát a döntés, hogy váltani kell. Eredménykényszer van a Vidinél, ismerte el Kovács, és ezzel Márton is tisztában van. A karakter és a támadófoci szólt Gábor mellett, taglalta a sportigazgató, aki örül Márton érkezésének, és nagyon bízik benne. – Az elmúlt másfél évben nem volt előrelépés szakmai szinten, talán most lesz – bizakodott a sportigazgató.

Márton felidézte a közelmúltat: – Zalaegerszeg volt az első olyan edzői állás, ahol csak a szakmával kellett foglalkoznom és ahol nem kellett folyton a hátam mögé pislognom, hogy nem akarnak-e hátba szúrni – mondta. – Itt, Fehérváron sok mindent meg kell még tanulnom, olyan szobák, helyiségek vannak, olyan berendezések, amelyek Zalaegerszegen nem voltak. Két ember jön velem a stábomba, a többieket megörököltem. Egyelőre egy évre szól a szerződésem, plusz egy év opció. De a lényeg az eredményesség, az dönt el mindent. Erre a felkérésre, amit én kaptam, nem lehet nemet mondani egy magyar edzőnek. Hogy erős-e az eredménykényszer, rövid-e a rendelkezésemre álló idő? Egerszegen sem volt sok időm. A játékoskeretről még nem beszéltünk, annyira friss minden. Az biztos, hogy Egerszegről senkit sem akarok elvinni. Nagy nyomás alatt dolgoztunk Egerszegen, ennek az elviselését megtanultam. Itt persze mások, magasabbak a célok. Az ember mindig próbál tanulni, fejlődni. Eddig még mindenhol tudtam kezelni ezt a nyomást. Kiváló játékosok alkotják a Vidit, az nem vitás, de ezen a kereten nyilván még szeretnénk javítani. Igen, nagyon meglepett a megkeresés, hiszen fél évvel korábban kerültem vissza az első osztályba. Arra jutottam, hogy képes leszek rá.

Kovács arról is beszélt, hogy tavaly a Vaduz ellen estek ki az Európa-ligából, ami óriási csalódás, hatalmas pofon volt. Főleg hogy korábban öt éven át mindig a Vidi jutott a legtovább a nemzetközi porondon a magyar csapatok közül. Idén jobbat várnak, játékban, mentalitásban kell előre jutniuk. A BL-ágon mindig van hibázási lehetőség, az El ágon viszont nincs. Még szerencse, hogy kiemeltként kezdenek.

Márton feladatának nehézségét Kovács tréfával ütötte el: „Egerszegen négy hellyel sikerült feljebb jutni ahhoz képest, ahol átvette a csapatot. Itt, Fehérváron csak eggyel kell!”

Az alig több mint egy hónapos felkészülésről az augusztus 15-i bajnoki rajtig egyelőre nem sok pontosat tudni a vírushelyzet miatt, az edzőmérkőzések és az edzőtábor helyszíne bizonytalan.A keret átalakításáról Kovács egyelőre annyit közölt, hogy két játékosukra érkezett ajánlat, de igazolni is szeretnének, ám hogy kiket, azt nem árulta el.

A magyar edző szerződtetése koncepcióváltásnak tűnik Fehérváron. Talán a sajtókapcsolatok ápolásában is várható előrelépés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.