Még a vb-szereplésünk is múlhat a törökök elleni meccsünkön

A helyzet bonyolultságát mi sem mutatja jobban csoportunkban a labdarúgó Nemzetek Ligájában, mint az a tény, hogy a záró fordulóbeli ellenfeleink, a törökök az első és utolsó helyen is végezhetnek. A Puskás Arénában játszott szerdai meccsen áttételesen a 2022-es vb-szereplés is múlhat!

2020. 11. 17. 7:13
null
Kalmár Zsolt szerint a csapategység volt a kulcs Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellélegeztek az orosz szurkolók, miután vasárnap este labdarúgó-válogatottunk a Nemzetek Ligája B divíziójában, a 3. csoportban nem tudta legyőzni a szerbeket, a Puskás Arénában 1-1-re végződött a mérkőzés, így a szbornaja maradt a csoport élén. Az oroszoknak ugyanúgy nyolc pontjuk van, mint nekünk, de az egymás elleni eredmények nekik kedveznek a rangsorolásnál (3-2, 0-0). Ám az a szerb válogatott, amely vasárnap jót tett Sztanyiszlav szövetségi kapitány együttesével, szerdán nagyon kibabrálhat vele. Az oroszok ugyanis győzelmi kényszerben lépnek a pályára Belgrádban. A törököknek csak hat pontjuk van, viszont az összevetésben jobbak az oroszoknál (3-2, 1-1). Vagyis ha az oroszok csak egy pontot szereznek a szerb fővárosban, Budapesten pedig a magyar–török meccsen valamelyik félnek sikerül felülkerekednie, az végez a csoport élén. Leegyszerűsítve tehát: az oroszoknak nem jó a magyar győzelem, de a török se, ha pedig kikapnak, semmiképpen sem juthatnak fel az A ligába.

A hárompontos szerbek pedig még nem estek ki a C ligába, mert ők az egymás elleni meccseket nézve jobbak a törököknél (0-0, 2-2). Így hajtani fognak az oroszok ellen, mert ha nyernek, mi pedig verjük a törököket, akkor déli szomszédaink meghosszabbítják tagságukat a B ligában.

A nagy kérdés persze az, hogy ki végez majd az első helyen, mert ennek kihatása lehet arra is, hogy végül mely csapatok kvalifikálják magukat a 2022-es katari világbajnokságra. A vb-re Európából a majdani tíz selejtezőcsoport győztese mellett hárman a pótselejtezőből jutnak ki, ezeken pedig a tíz csoportmásodik mellett a Nemzetek Ligájából is érdekelt lesz két együttes. Két olyan csoportgyőztes, amely a vb-selejtezős csoportjában nem kerül be az első kettőbe, vagyis a jó NL-helyezés a végén nagyon sokat érhet. No de ezt mi jól tudhatjuk, hiszen a bolgárok és az izlandiak legyőzésével éppen ezen az úton jutottunk ki a jövőre halasztott Európa-bajnokságra.

A vb-részvétel kiharcolása persze sokkal keményebb dió. A Nemzetek Ligája A divíziójában szereplő együttesek közül a csoportgyőztesek a papírforma alapján bizonyosan az első kettőben végeznek a vb-selejtezős csoportjukban – Franciaországról kell beszélnünk, továbbá jelen állás szerint Belgiumról, Olaszországról és Németországról, de a spanyolok ma megelőzhetik a németeket, ha legyőzik őket. Ugyanakkor a B divízióban az 1. és a 4. csoport győztese, várhatóan Ausztria, valamint Wales vagy Finnország biztosan több ponttal zár, mint válogatottunk. Ausztriának már 12, Walesnek 13, Finnországnak 12 pontja van, nekünk pedig csak 11 lehet. De még a 2. csoport győztese is elénk kerülhet, hiszen Skóciának 10, Csehországnak 9 pontja van az utolsó forduló előtt. Tehát, ha a Nemzetek Ligájában csoportelsők lennénk, azt is ki kellene szurkolnunk, hogy az említett potenciális riválisaink egy kivétellel ugyancsak legalább másodikok legyenek a vb-selejtezős csoportjukban. Ekkor mehetnénk a vb-pótselejtezőre, de azért ne vessük el azt a lehetőséget, hogy természetesen a magyar válogatott is végezhet a selejtezőcsoportjában az első vagy a második helyen.

Visszakanyarodva az oroszokhoz, vasárnap úgy kaptak ki 3-2-re a törököktől Isztambulban, hogy a 24. perctől emberhátrányban játszottak Andrej Szemjonov „véleményes” kiállítása miatt, de Szymon Marciniak játékvezetőre azért is neheztelnek, amiért az 52. percben 11-est ítélt a törököknek. Ezek után nagyon rossz előjelnek tekintik, hogy szerdán Belgrádban, számukra az év legfontosabb meccsén ugyancsak lengyel bíró, Daniel Stefanski fújja majd a sípot. De legalább ilyen aggasztónak találják, hogy a válogatott ötmeccses nyeretlenségi szériát tudhat maga mögött, három döntetlen mellett kétszer kikapott. Mi azért nagyon reméljük, hogy nem most szakad meg ez a rossz sorozat.

Szerdán a Magyarország–Törökország és a Szerbia–Oroszország mérkőzés is 20.45-kor kezdődik. Az oroszoknak otthon még az is pech, hogy Moszkvában ez 22.45-ös kezdést jelent hétköznap, nem lesz könnyű másnap reggel munkába menniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.