Meghalt a király? Dehogy, nagyon is él…

Raheem Sterling vezérelte a manchesteri hengert a Liverpool ellen a labdarúgó Premier League-ben.

Ch. Gáll András
2020. 07. 03. 11:52
Manchester City vs Liverpool
Sterling ünnepli a második City-gólt Fotó: Dave Thompson/NMC/Pool Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt a király, éljen a király! Ezt a mondást idézgették a világ komoly futballszakportáljai a csütörtöki Manchester City–Liverpool Premier League-csúcsrangadó előtt, amelyen a leköszönő bajnok fogadta az új uralkodót, amely első ízben ülhetett fel a világ talán legszínvonalasabb bajnokságának a trónjára. De amikor Anthony Taylor játékvezető a kilencven perc végét jelezte, egy másik halhatatlan idézet jutott eszünkbe Mark Twaintől: „A halálomról szóló jelentések kissé túlzók.”

A City ugyanis minden, csak nem halott, óhatatlanul arra kellett gondolnunk, hogy az ördögbe alakulhatott ki 23 pontos különbség a két csapat között 31 forduló alatt. Mert bizony ezen a mérkőzésen a City lefutballozta a Liverpoolt, a hihetetlen ambícióval dirigáló, gesztikuláló Pep Guardiola pedig határozottan túljárt Jürgen Klopp eszén.

A mérkőzésre a Liverpool a City-játékosok díszsorfala között futott ki, Guardiola igazi úriember volt, bár Klopp nem tartott volna igényt a szép gesztusra, de ha már megkapták, megköszönte.

A továbbiakban azonban nem volt köszönet. Bár Salah kapufájánál már verve volt, de utána beindult a mészárlás. Előbb a 25. percben Sterlinget birkózta le Gomez a tizenhatoson belül, a büntetőt De Bruyne értékesítette, majd tíz percre rá Sterling, később a szünet előtt Foden rúgott szépségdíjas gólt, végül ismét csak Sterling, a mezőny legjobbja adta meg a kegyelemdöfést, bár a negyedik gólt Oxlade-Chamberlain öngóljának nyilvánították, mert ő ért bele utoljára a kapuba tartó labdába. A végén még Mahrez gyönyörű gólját érvénytelenítette a VAR, talán megsajnálták Kloppot.

Sterling ünnepli a második City-gólt
Fotó: MTI/EPA

A mérkőzés közben nem tudtunk másra gondolni, mint hogy ez egy bajnokhoz méltó teljesítmény volt a Liverpool részéről. Mármint olyan bajnokhoz, amely az egész hetet a bajnoki címe ünneplésével töltötte, amelyet harminc év elteltével tudott megszerezni. A másik oldalon viszont a City szupermotivált volt, és bejelentkezett a jövő évi elsőségre. Amikor 2017 szeptemberében Klopp Liverpoolja 5-0-ra kikapott az Etihadban, azt rá lehetett fogni korai kiállítására. A mostani 4-0-s vereséget kizárólag a másnaposságra…

Guardiola a sok jó teljesítmény közül főleg Kevin De Bruynéét magasztalta: „Kevin a világ legjobb játékosa. Rengeteget fut, kreatív és a büntetőket is holtbiztosan értékesíti. Ma is fantasztikus volt.” De a katalán nyugodtan említhette volna Phil Fodent vagy a három gólban is döntő szerepet vállaló Raheem Sterlinget.

Klopp szerint akár 5-3 is lehetett volna a végeredmény, mert rengeteg helyzet maradt ki, de a City-győzelem vitathatatlan, és ezt el is fogadja:

Meghalt a király? Nem úgy néz ki, de a bajnoki címet már senki sem veheti el a Vörösöktől.

Premier League, 32. forduló: Sheffield United–Tottenham Hotspur 3-1, Manchester City–Liverpool 4-0. Az élcsoport: 1. Liverpool (már bajnok) 86 pont, 2. Manchester City 66, 3. Leicester 55, 4. Chelsea 54, 5. Manchester United 52, 6. Wolverhampton 52, 7. Sheffield United 47, 8. Arsenal 46, 9. Tottenham 45.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.