Megnyert ezüst és elveszített arany

Három érmes helyosztónkból csak egyet nyertünk meg tegnap a római birkózó-Európa-bajnokságon, és bizony rossz üzletet csináltunk, mert Lőrincz Viktornak és Lévai Zoltánnak is be kellett érnie az ezüsttel. A bronzunkat Torba Erik harcolta ki az örök városban.

2020. 02. 12. 10:36
null
A 24 éves magyar fiú (pirosban) korosztályos sikerei után a felnőtteknél is bizonyított Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén szokatlanul korán zajlik az Európa-bajnokság, mert a tokiói ötkarikás játékok előtt tavasszal még olimpiai kvalifikációs versenyeket rendeznek – március közepén Budapesten is –, és most az Eb-mezőny némiképp gyengébb a megszokottnál. Mást ne mondjunk, a kötöttfogás 77 kg-os súlycsoportjának regnáló világbajnoka, is a tokiói játékokra hangol, és kihagyta az Eb-t. Így viszont megnyílt az út a kilenc évvel fiatalabb, 24 éves Lévai Zoltán előtt, aki junior és U23-as Eb-aranyaival már igazolta, hogy a magyar birkózás egyik legnagyobb ígérete, és erre most első felnőtt kontinensbajnokságán sokszorosan ráerősített.

A Honvéd „karfiolfülűje” a súlycsoport huszonhét fős mezőnyében első meccsén azt a svéd Kessidist verte, akivel Lőrincz Tamás tavaly a vb-döntőben birkózott, majd a szlovák, az orosz és az ukrán indulót legyőzve jutott be a tegnapi döntőbe. Itt az azeriek ifjú titánja, a tavalyi budapesti U23-as vb-n 72 kg-ban ezüstérmes Szulejmanov várt rá. A második menetben 1-1-es állásnál az azeri állt jobban, mivel ő szerzett később pontot, így őt hirdették volna ki győztesnek. Ezért versenyzőnknek kockáztatnia kellett, kétkaros szaltót indított, ám ezt az ellenfele megkontrázta, és 3-1-re nyert, Lévai a dobogó második fokára állhatott fel. De rá azt mondhatjuk, hogy nem az aranyat veszítette el, hanem ezüstöt nyert.

A 24 éves magyar fiú (pirosban) korosztályos sikerei után a felnőtteknél is bizonyított
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Lőrincz testvérek közül Viktornak is megvan az olimpiai kvótája – a 87 kg-ban tavaly vb-ezüstjével szerezte meg –, de ő úgy döntött, hogy az Eb-n is megméreti magát. Neki három meccset kellett nyerni a döntőbe jutáshoz. Előbb olasz, majd litván ellenfelével bánt el könnyen, majd a négy között is oktatott, 6-1-re verte az Eb-ezüstérmes azeri Abbaszovot. A Honvéd 29 éves versenyzőjének a döntőben tegnap a regnáló U23-as világbajnok ukrán Novikovval kellett megküzdenie.

Egyértelműen volt az esélyesebb, aki 2017-ben már nyert Eb-t, bronza is van a kontinensbajnokságokról – és most sajnos lett egy ezüstje is, ráadásul bántóan simán kapott ki 7-1-re. Pedig a találkozó elején ő akciózhatott volna parter helyzetben, de az ellenfél itt is jól kontrázott, később pedig versenyzőnk kilépett a szőnyegről, és teljesen összezavarodott. Őt bizony most nehéz lenne arról győzködni, hogy az ezüst is szépen csillog.

Az érmes helyosztókon Torba Erik (63 kg) is érdekelt volt, miután a vigaszágon legyőzte azeri ellenfelét, az esti programban a bronzért a román Mahuttal csapott össze. 0-3-ról fordítva 6-3-ra verte a két évvel ezelőtti Európa-bajnokot, így tegnap este ő lehetett a legvidámabb magyar. A kedden bemutatkozott versenyzőink közül Váncza István (67 kg) és Szabó László (82 kg) ma a vigaszágon folytathatja a tusakodást, megcélozva a bronzérmet, és szőnyegre szólítják a nőket is, válogatottunkból Galambos Ramónát (59 kg) és Németh Zsanettet (76 kg).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.