Mint egy éve: bele a sűrűjébe

Szokatlan időpontban, közép-európai idő szerint ma reggel 8.30-kor (tv.: Sport 1) a Koreai Köztársaság ellen megkezdi szereplését a magyar jégkorong-válogatott a divízió I/A világbajnokságon. A matinéra egzakt magyarázat az ötórás időeltolódás, de Nurszultanban különben is minden a feje tetejére állhat. Esélyesként egyedül a házigazda Kazahsztánt emelhetjük ki, s papíron Litvánia tűnik a legesendőbbnek, de bármi megtörténhet; az is, hogy a magyar csapat befut az első két, feljutást érő helyre.

2019. 04. 29. 7:07
Bálizs Bence
Bálizs Bence kezd a kapuban a nyitómeccsen Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem most és nem Nurszultanban kellene készülnünk a világbajnokság rajtjára. Hanem csak másfél hét múlva Pozsonyban vagy Kassán. Egy év múltán is sajgó emlék, hogy csupán néhány másodpercen múlt a feljutásunk a hazai rendezésű vb-n. Ha a tengerentúlon, netán fenn, északon lenne az idei elit-vb, annyira nem bánnánk, de így, hogy itt a szomszédban játszhatnánk hét meccset, garantálhatóan a hazai pálya érzetével, nehéz szabadulni a történtektől.

Az idei vb segíthet túllépni a történteken. Ám ne keltsünk hiú ábrándokat: piszok nehéz lesz. Egy évvel ezelőttről azt is felidézhetjük, az utolsó játéknap előtt úgy állt a helyzet, hogy fel is juthatunk, de akár ki is eshetünk. Maradtunk a divízió I/A-ban. Jellemző volt a kusza erőviszonyokra, hogy – Olaszország mellett – az a brit csapat került fel, amelyikkel senki sem számolt.

Hasonló a helyzet most is. A mezőnyben öt olyan csapat verődött össze – köztük a magyar –, amely az elmúlt években megjárta az A csoportot, Litvánia a kakukktojás. A baltiak most először vitézkednek ebben az osztályban, nem véletlen, hogy rájuk osztják a potenciális kieső hálátlan szerepét.

A másik négy ellenfél – Kazahsztán, Fehéroroszország, Szlovénia és a Koreai Köztársaság – közül Kazahsztán emelhető ki: egyrészt házigazdaként, másrészt mert az oroszközpontú bajnokságban, a KHL-ben szereplő Barisz csapatára épülő keretükben nagyon sok kiváló játékos akad.

Bálizs Bence kezd a kapuban a nyitómeccsen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Elméletileg Szlovéniával szemben sem nekünk áll a zászló, mert délnyugati szomszédunkat vb-meccsen még soha nem tudtuk legyőzni, pedig találkoztunk már jó néhányszor. Ráadásul ott lesz a vb-n Anze Kopitar, a Los Angeles Kings világklasszisa (annak köszönhetően, hogy a Kings lemaradt az NHL rájátszásáról). Igaz viszont, hogy a szlovén hoki mintha kezdené felélni a tartalékait, már nem ontja olyan számban a tehetségeket, mint az elmúlt évtizedekben.

Fehéroroszország is válságba került, a tavalyi kiesés ennek csalhatatlan jele. Miként Dél-Korea sem készül már téli olimpiára, s a jégkorong-válogatott sorsa sem nemzeti ügy már többé.

Annyit talán leszögezhetünk, hogy alapos volt a felkészülésünk – Jarmo Tolvanen szövetségi kapitányt betegsége miatt Majoross Gergely helyettesíti a vb-n –, s kedvezőnek tűnik a sorsolásunk: ma Koreával kezdünk, kedden Fehéroroszország, csütörtökön pedig Litvánia következik. Reményeink szerint a hajrában Szlovénia, majd Kazahsztán ellen a feljutás lesz a tét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.