Nikolics megtette Fehérváron, amit Böde nem tudott a Fradiban

Ritka bravúrt hajtott végre Nikolics Nemanja, aki vasárnap a századik NB I-es gólját szerezte a Fehérvár mezében. A magyar válogatott csatára előtt nem sokan tudták elérni ezt az élvonalbeli mérföldkövet egy klub színeiben a jelenlegi évszázadban. Az aktív játékosok közül ez még Böde Dánielnek sem jött össze, aki a Ferencvárosban járt a legközelebb a százhoz, ám végül nyolcvankilenc NB I-es góllal zárult az Üllői úti pályafutása.

2021. 03. 02. 7:30
null
Zalaegerszeg 20210228 Labdarúgás 2021 NBI NB1 OTP Bank Liga Zalaegerszeg ZTE Mol Fehérvár FC Videoton Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Nemanja Nikolics Fotó: Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon vártam már erre a találatra, hetek, hónapok óta – ismerte el Nikolics Nemanja, akinek összességében százharminc NB I-es gólja van, de ebből százat immáron a Fehérvár színeiben ért el.

Egy a száz közül Nikolics Nemanja előadásában a Fehérvárban – Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

Először 2010. március 6-án volt eredményes piros-kékben, akkor a DVTK ellen szerzett győztes találatot. Az biztos, hogy nem a századik volt a legszebb gólja a Fehérvár mezében, hiszen tizenegyesből vette be a Zalaegerszeg kapuját vasárnap , de ha valaki, akkor Nikolics pontosan tudja, a gól az gól, nem számít, milyen körülmények között születik. A jelenkor legjobb góllövői között tartják számon a magyar válogatott csatárát világviszonylatban is: az IFFHS tavaly év végi összesítése szerint Nikolics nevéhez fűződött addig a 33. legtöbb találat a XXI. században, a lista éllovasa volt.

Itt visszatérnénk arra, hogy Nikolics a saját bevallása szerint régóta várta a századik fehérvári NB I-es gólját. A hónapokkal kissé túlzott, a hetekkel viszont helytálló megállapítást tett: a 99. találatát január 23-án az Újpest ellen jegyezte, azóta várt a következőre. A dolog érdekessége, hogy akkor, a lilák ellen volt legutóbb kezdő a csapatban, a később menesztett Márton Gábor vezetőedző ezután a kispadra ültette. Szalai Tamás megbízott edző a ZTE ellen állította vissza Nikolicsot a kezdőbe az NB I-ben, s mindjárt meglett a századik gól.

– Hiányzik még tizenegy találat, hogy elérjem a csúcsot, Szabó József rekordját, amely nagyon motivál. Ettől függetlenül úgy gondolom, időm van még, a sors úgyis eldönti majd, megérdemlem vagy nem – jelentette ki Nikolics, akinek tehát a fehérvári klubcsúcsra fáj a foga, amelyet a nevezett előd, a Videoton 1985-ben UEFA-kupa döntős csapatának hőse tart 111 góllal.

Nikolics ugyanakkor arra mindenképpen büszke lehet, hogy egy klub színeiben százszor eredményes tudott lenni az NB I-ben, erre ugyanis ebben az évszázadban nem sok példa akadt. Az aktív játékosok között rajta kívül egyedül Kanta Józsefnek sikerült a bravúr az MTK-ban, amelyben 106-szor volt eredményes az élvonalban. A 2000-es években pedig Illés Béla szintén az MTK-ban, Kovács Zoltán, a Fehérvár jelenlegi sportigazgatója pedig az Újpestben jutott el a századikig.

Első az utolsó ellen

A Ferencváros, az NB I éllovasa, a sereghajtó Diósgyőrt fogadja ma hazai pályán, s ez a meccs azért igazán érdekes, mert a két csapat már találkozott idén: a második fordulóból január 20-ra halasztott bajnokin a DVTK nagy meglepetésre legyőzte a Fradit idegenben. A második helyezett Puskás Akadémia a Kisvárda ellen javíthat a Honvéd elleni vereség után. A kispestiek 98. alkalommal fogadják az MTK-t, s Horváth Ferenc vezetőedzővel maradnának a győztes ösvényen, jelenleg ugyanis még a kieső, 11. helyen állnak.

NB I, 24. forduló

Keddi meccsek:

Kisvárda–Puskás Akadémia 15.15

Honvéd–MTK 17.30

Ferencváros–Diósgyőr 20.00

Szerdai meccsek:

Mezőkövesd–ZTE 15.15

Újpest–Budafok 17.30

Fehérvár–Paks 20.00

A forduló összes mérkőzését élőben közvetíti az M4 Sport.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.