Nyolcadszorra csúcsra ért

Barka Emese az 57 kg-ban még csütörtökön három győzelmet aratott, bekerült súlycsoportja tegnap esti döntőjébe, és megszerezte Magyarország első Eb-aranyérmét női birkózásban.

Magyar Nemzet
2019. 04. 13. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A birkózók bukaresti Európa-bajnokságáról a hét elején szabadfogású-különítményünk Veréb István (92 kg) révén szállított egy bronzérmet, majd női csapatunkból Németh Zsanett (76 kg) állhatott fel a dobogó harmadik fokára, ám szó sem volt arról, hogy hölgyeink ezzel befejezték a munkát. Barka Emese az 57 kg-ban még csütörtökön három győzelmet aratott, bekerült súlycsoportja tegnap esti döntőjébe, Sastin Marianna (62 kg) pedig a vigaszágon a délelőtti győzelmével eljutott a bronzmeccsig. A világbajnokságokról három, a kontinenstornákról négy bronzéremmel rendelkező, 29 éves Barka az aranyért a 23 esztendős ukrán Tetjana Kittel csapott össze, aki korábban egy Eb-ezüstöt és egy vb-bronzot szerzett. A csepeli versenyzőnek a tét az is volt, hogy ő lehet a sportág első magyar felnőtt női Európa-bajnoka.

És a csinos birkózónőt nem nyomta agyon a tét. Bár az első két pont egy lábra támadásért az ukrán hölgyé volt, ám Ritter Árpád szövetségi kapitány úgy látta, hogy Barkának is járna két pont, ezért challenge-et kért. És jól tette, mert honfitársnőnknek is megítélték a két pontot! Szünet után megintették a passzív ukránt, s máris 3-2 volt ide. Majd már 4-2, mert kilencven másodperccel a befejezés előtt a szabálytalanul arcra támadó Kitet ismét megintették, és a végeredmény is maradt a 4-2, azaz Barka megszerezte Magyarország első Eb-aranyérmét női birkózásban.

Ukrán ellenfelét 4-2-re győzte le a döntőben
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Sastin Marianna, első női világbajnokunk 35 évesen az ötödik Eb-bronzáért lépett szőnyegre a tizenegy évvel fiatalabb svéd Moa Nygren ellen, és 3-2-es győzelemmel meg is szerezte a medáliát. Tizenhárom évvel az első Eb-bronz után!

A kötöttfogásúak is megkezdték a tusakodást, és tegnapi öt indulónk közül négyen sajnos be is fejezték: Andrási József (55 kg), Kovács Bence (63 kg), Szabó László (77 kg) és Lám Bálint (130 kg) kiesett. Szilvássy Erik (87 kg) vigaszágon folytathatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.