Óva int a csodavárástól

A legmagasabb polcon lévő magyar edző, a Győrrel az előző szezonban triplázó Danyi Gábor hivatali kötelességéből adódóan követi a női kézilabda-világbajnokság eseményeit, bár elsősorban Ferencváros-játékosokat lát a magyar válogatottban. Danyi szerint a válogatottal szemben illuzórikus elvárás volt a biztos továbbjutás, viszont a románok elleni mai ki-ki meccs (tv: 11.00, M4 Sport) nyerhető, sok futással, hatékony, gyors támadójátékkal kell kifárasztani az ellenfelet. Cristina Neagu és a korábbi győri, Crina Pintea világklasszis, de nem kizárólag őket, inkább a csapattársaikat kell kikapcsolni a játékból a győzelem érdekében.

2019. 12. 06. 10:36
Klujber Katrin
Klujber Katrin egyedül kevés volt a horvátok ellen Fotó: Jamamura Hirosi Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Danyi Gábor tisztában van a nemzetközi élmezőny játékerejével. A Győrrel tavaly triplázó, az NB I és a Magyar Kupa mellett a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért világválogatott erősségű csapatával. Danyi érdeklődve figyeli a világbajnokság eseményeit, a magyarok szereplésével kapcsolatban eddig nem érte különösebb meglepetés, még akkor sem, ha csak apróságokon múlott a Montenegró elleni vereség.

– Ne várjunk csodát! Nem értettem egyet azokkal, akik sétagaloppra számítottak, érdemes a realitáshoz igazítani az álmainkat: a magyar válogatott játékosaira építő Ferencváros sajnos nem brillírozott az ősszel a francia Metz és a norvég Kristiansand ellen a BL-csoportkörben. Kovacsics Anikó nem a legjobb formáját hozta, alulmúlta önmagát, hiányzott a stabil teljesítménye. két éve robbant be a nemzetközi élmezőnybe, várható volt, hogy előbb-utóbb bekövetkezik nála egy holtpont. Klujber Katrinból most hiány­zik a megszokott vagánysága. Összetett kérdés, hogy ő ­miért nem tud olyan felszabadultan játszani a világbajnokságon, mint a klubjában. Ugyanakkor az is biztos, hogy egy jó kézilabdázó képes alkalmazkodni a taktikai elképzelésekhez, s egy jó edző is tud alkalmazkodni a játékosa képességeihez – mondta a Győr edzője.

Klujber Katrin a vagányságával segíthet
Fotó: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

Danyi szerint a mai, Románia elleni mérkőzésen lehet keresnivalónk, s meglepő módon ehhez nem feltétlenül a két világsztár semlegesítése szükséges.

– A spanyolok ellen Nerea Pena játékára készültünk, de ő gyenge napot fogott ki, a többieket nem sikerült kikapcsolni a játékból, többek között ez vezetett a vereséghez. A román csapatban Cristina Neagu és Crina Pintea a két világklasszis, góljaik többsége az ő játékkapcsolatukból születik. Lehet ellenük készülni, de nagy valószínűséggel így is megszórják magukat. Inkább a többiekre kell összpontosítani, akik a romániai doppingbotrány miatt az utolsó pillanatban kerültek be a válogatottba. Biztosan bizonyítani akarnak, de nem képviselnek olyan játékerőt, mint Neagu és Pintea. Csapatként a magyar válogatott erősebb, mint a román – fogalmazott a szakember. Hozzátette, a románok ellen a gyors játék lehet kifizetődő; ha Neagut és Pinteát futásra kényszerítjük, az nem fog ízleni nekik, mert nem fognak tudni cserélni a támadás és a védekezés között. Nálunk eddig a szélsőjáték dominált, sajnos a belső posztokon vannak hiányosságaink. Nem szabad azzal takarózni, hogy fáradtak a játékosok, mert a világbajnokságon szereplő kézilabdázók nagy többsége szintén végigjátszotta az őszt az EHF-kupában vagy a Bajnokok Ligájában.

Danyi Gábor hangsúlyozta, nem tragédia, hogy pont nélkül kezdi a válogatott a középdöntőt, már ha eljut ­odáig. Ha a világbajnokság következő szakaszában sikerülne legyőzni a másik ágon továbbjutó Svédországot, akkor teljesülhet a torna előtt kitűzött cél. A válogatott bejuthat a legjobb hét-nyolc csapat közé, és ennek az olimpiai kvalifikáció szempontjából lesz hatalmas jelentősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.