Pánikroham rázta meg a pólós társadalmat a fradisták esete miatt

A külföldi edzőtáborokból kora tavasszal hazatért úszóválogatott tíz tagja és a Vác női kézilabdacsapata után itt a magyar sport harmadik komoly, némi túlzással tömeges koronavírus-fertőzése: az FTC-Telekom négy férfi vízilabdázójánál mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Az egész csapat házi karanténba került, a Magyar Kupa tegnapi elődöntőit és mai helyosztóit határozatlan időre elhalasztották. A pólós társadalmat kisebb pánikroham rázta meg.

Ch. Gáll András
2020. 08. 12. 21:32
null
Vajon melyik négy játékos fertőződött meg Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy elsőként megírtuk, a Ferencváros férfi-vízilabdacsapatánál négy játékos pozitív koronavírustesztet produkált. Józan döntés és pánikroham is támadt a nyomában,

Az egész úgy kezdődött, mint egy lassan induló, majd a műfaj szabályai szerint viharos sebességgel felpörgő katasztrófafilmben. Kedd este a bajnok, Magyar Kupa-védő, BL-győztes, Szuperkupa-győztes, minden létező klubtrófeát birtokló FTC-Telekom egyik játékosa rosszullétről panaszkodott. Rendes körülmények között az ilyesmi szóra sem érdemes, bevesz egy aszpirint az illető, és másnapra elfelejtette az egészet. Csakhogy most nem rendesek a körülmények, koronavírusfrászban van az egész világ, azonnal tesztelték Covid–19-re a szóban forgó pólóst, és kiderült, hogy megfertőződött. Szerda délelőtt az egész csapatot, a vezetőkkel együtt, tesztnek vetették alá, és további három játékos mintája lett pozitív, azaz összesen négyük szervezetében mutatták ki a koronavírus kórokozóját.

Azonnal értesítették a szövetséget

Most nincs ok az örömre, mint a BL-győzelem után. Vajon melyik négy játékos fertőződött meg?
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Mivel szerdán játszották volna a Magyar Kupa két elődöntőjét FTC–Vasas és Szolnok–OSC párosításban, a ferencvárosiak azonnal értesítették a Magyar Vízilabda-szövetséget, amely délután fél háromra összehívta az elnökséget. A döntés – az egyetlen helyes – a következő volt: nem játsszák le az elődöntőket és a mai helyosztókat, határozatlan időre elhalasztják a kupa végküzdelmeit. Vári Attila elnök videóüzenetben tájékoztatta a közvéleményt a határozatról.

Nem sokkal később a Ferencváros honlapján is megjelent egy közlemény, amelynek a lényege a következő: Az FTC-Telekom férfi-vízilabdacsapatának négy játékosa pozitív Covid–19-tesztet produkált, ezért a csapat valamennyi tagja és az edzők házi karanténba kerültek, és megfigyelés alatt vannak. Az érintett vízilabdázók tünetmentesek.

Mintha ennek ellentmondana, hogy akkor miként panaszkodhatott az a bizonyos játékos kedd este rosszullétre – de apróságokon ne akadjunk fenn.

Az úszók nem titkolóztak

A négy vírusos vízilabdázó nevét nem sikerült kiderítenünk. Annak idején, amikor az úszóválogatott tagjai közül többen elkapták a vírust, senki sem titkolta, hogy többek között a világbajnok is az érintettek között van. Aztán szépen meggyógyult az úszónő, semmiféle erkölcsi vagy egészségügyi hátránya nem származott abból, hogy nyilvánosságra került a neve, mint ahogy a többi vírusosnak – Horváth Dávidnak, Bohus Richárdnak, Kozma Dominiknak – sem.

A vízilabda azonban a jelek szerint más kávéház, a négy fradista pozitív tesztje nyomán egyfajta pszichózis alakult ki a sportágban. Jóllehet a Fradi női csapatának semmi köze a férfiegyütteshez, nem is találkoztak egymással a játékosok a közelmúltban, a Szentes kapásból bejelentette, hogy nem hajlandó lejátszani a népligetiekkel a mára rendelt Magyar Kupa-mérkőzést, és az UVSE hölgycsapata is lemondta a Fradi utánpótlás-együttesével a csütörtökre lekötött edzőmeccset.

Az most még kideríthetetlen, és nagy az esélye, hogy az is marad, miképpen fertőződhetett meg a négy fradista pólós, akik mind a négyen a felnőtt keret tagjai, nincs közöttük utánpótláskorú, a kezdeti pletykákkal ellentétben. Úgy tudjuk, egyikük sem járt külföldön a napokban, ettől persze még Magyarországon is elkaphatták a vírust, különösen most, amikor minden pillanatban várható a második hullám beindulása.

Az uszodában aligha kaphatták el a fertőzést

Az a körülmény, hogy az elmúlt időszakban kilenc csapattal is megmérkőzött a Fradi a Magyar Kupában, még nem jelenti azt, hogy a fertőzött játékosok szükségképpen át is adták a vírust az ellenfeleknek. Maga Merkely Béla professzor, a Semmelweis Ignác Orvostudományi Egyetem rektora nyilatkozta lapunknak a közelmúltban, hogy az uszoda a létező legbiztonságosabb közeg, mert a klóros vízben azonnal elpusztul a vírus. Így hát, ha történt fertőzés, akkor az csak a parton következhetett be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.