Tíz órán múlt, hogy a szombathelyiek lemaradtak Dél-Afrikáról

Portugália sem jött össze, így Ciprusra utaznak, ahol Nicosiától húsz percre lesznek a senki földjén.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2021. 03. 24. 9:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is Dél-Afrikában szervezték volna meg a szokásos téli edzőtáborukat a szombathelyi dobóatléták, de mire megkapták a zöld jelzést, az ottani jól felszerelt sportközpontban már egyetlen szabad hely sem maradt. Tíz óra késlekedésen múlott, hogy a Dobó SE versenyzői most nem a déli féltekén készülnek. Ott, ahová az elmúlt húsz év alatt szinte már hazajártak. A választásuk ezek után Portugáliára esett, ám gyorsan kiderült, hogy a Monte Gordó-i olimpiai központban – ahol már sok magyar atléta fordult meg, köztük is – nagy tülekedés alakult volna ki az egyetlen rendelkezésre álló minőségi dobókör körül.

– Amint megtudtuk, hogy a lengyel atléták fürgébbek voltak nálunk, ráadásul nem sokkal utánuk vagy húsz ukrán dobó foglalását is visszaigazolták a portugálok, folytatni kellett a keresgélést – tájékoztatta az SzPress Hírszolgálatot Németh Zsolt, a szombathelyi Dobó SE „műhelyfőnöke”. – Nem sok választás maradt, de a szövetség segítségével végül így is sikerült a felkészülés céljainak jól megfelelő helyet találnunk. Csütörtökön Bécs érintésével Ciprusra utazunk, ahol Nicosiától húsz percre egy olyan, jól felszerelt sportközpontban verünk majd tábort, amelyet a senki földjén, a várostól messze alakítottak ki. Itt is jártak már magyar atléták, vágta- és gátfutók, ugrók, valamint hétpróbázók, és úgy tudom, hogy öttusázók is. Két évvel ezelőtt újították fel a sportközpontot és alakították át a kalapácsvetők gyakorlóhelyét úgy, hogy a férfidobóink hatkilós kalapáccsal akár a 87-88 métert is célba vehetik.

A sportkomplexumban három stadiont építettek fel egymás mellett, a legnagyobban játssza az Omonia Nicosia futballcsapata a hazai mérkőzéseit, de a létesítmény számos válogatott találkozónak is otthont adott már.

Németh Zsolt arról is beszámolt, hogy már a bécsi repülőtér területére is csak azok léphetnek be, akik 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű PCR-tesztet tudnak bemutatni. A ciprusi légikikötőbe érkezve újabb tesztre kell jelentkezniük a magyar sportolóknak és a kísérőiknek, akik ezek után foglalhatják el a szálláshelyüket, de a szobájukat csak akkor hagyhatják el, ha a vizsgálat itt is negatív eredményt mutat ki.

– Optimálisabb lett volna, ha kétszer három hétig dolgozhatunk a meleg égövi edzéslehetőség előnyeit élvezve, de most annak is nagyon örülünk, hogy lehet egy szokatlanul hosszú, négy hétig tartó edzőtáborunk – folytatta Németh Zsolt, aki László bátyával karöltve készíti fel a kalapácsvetésre „szakosodott” sportegyesület legjobbjait.

A csütörtökön útra induló szombathelyi kalapácsvetők között a 39 esztendős, olimpiai bajnok Pars Krisztián a rangidős, a legifjabb pedig a nála 19 évvel fiatalabb Doma Benedek, akit tavaly az év magyar U20-as atlétájaként köszöntöttek. Benedek annak idején azért választotta a kalapácsvetést, mert lenyűgözte Pars londoni bravúrja. Velük tart majd a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai kvótás Halász Bence, a magyar atlétika első számú olimpiai reménysége, aki a januári térdműtétje után remélhetőleg újra teljes erőbedobással tud majd edzeni. Nagyon várja az edzőtábort a már szintén olimpiai kvótával rendelkező Gyurátz Réka, aki sorozatban ötször nyert magyar bajnokságot és ifjúsági vb-aranyéremmel, valamint junior világbajnoki ezüsttel is büszkélkedhet, hasonlóképpen az idei téli bajnokságon a Pars Krisztiánt is megelőző Rába Dániel, valamint az U23-as Eb-re készülő Varga Donát is. Németh Zsolt mellett ott lesz edzőtáborban Igaz Bálint sportmasszőr és „mindenes”, aki 2009 óta minden edzőtáborban és világversenyen a szombathelyi sportolókat segítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.