Paulo Sousa: Megvan nálunk az a minőség, amivel nyerhetünk

Csütörtökön az I csoportban is megkezdődnek a 2022-es labdarúgó világbajnokság selejtezői. A magyar válogatott Lengyelország ellen kezd a Puskás Arénában. A lengyel válogatott szerda este edzést tartott a meccs helyszínén, előtte azonban Paulo Sousa, az új szövetségi kapitány és Wojciech Szczęsny, az olasz Juventus kapusa válaszolt az újságírók kérdéseire.

2021. 03. 24. 19:41
Lengyel edzés
Paulo Sousa Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy találgatás előzte meg, hogy Paulo Sousa szövetségi kapitány mellett vajon a lengyelek melyik játékost hozzák el a sajtótájékoztatóra. Természetesen a többség Robert Lewandowskiban reménykedett, ám csalódniuk kellett. Persze így sem akárki jelent meg a teremben, hiszen Wojciech Szczęsny az olasz Juventusban, a kontinens egyik legjobb klubcsapatában véd. Az első kérdést arról kapta, hogy milyen volt a frissen kinevezett szövetségi kapitánnyal, Paulo Sousával a munka.

– Nagyon intenzív három nap áll mögöttünk – felelte. – Ez persze kevés idő ahhoz, hogy az új kapitány elképzeléseit tökéletesen megvalósíthassuk, de elindultunk ezen az úton. Kedden két edzést is tartottunk, amelyeket kimondottan élveztünk. Délelőtt a támadásokat, délután pedig a védekezést gyakoroltuk. Összességében ezt a kevés időt jól használtuk ki ahhoz, hogy kiváló meccset játsszunk a magyarokkal.

 

Paulo Sousa eligazítást tart a Puskás Arénában tartott edzés előtt
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

 

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyon lelkesen fogadta Paulo Sousa meghívását a válogatottba. Ezzel együtt önmagában azt a tényt, hogy ő viselheti az egyes számú mezt, még nem éli meg sikerként, ahhoz az kellene, hogy a csapat jól szerepeljen Budapesten és a többi selejtezőn is. Őt egyébként meglepte, hogy szövetségi kapitányt váltott a szövetség, de szerinte nem Jerzy Brzęczek volt gyenge edző, hanem szerinte a csapat teljesített gyengén.

– Mi már tudjuk, milyen stílusban és taktikával játszunk majd, és szerintem sokan meg fognak lepődni – állította, amikor Paulo Sousa koncepciójáról faggatták. – Maga a koncepció univerzális, azaz nem a magyarokra szabott, ugyanakkor nyilván az adott ellenfélhez is idomul. Szerda délután elemeztük a magyar csapat játékát. Tudjuk, amióta a háromvédős felállást alkalmazza, összeszedettebben futballozik, mint korábban, az pedig, hogy az utóbbi hat meccsén veretlen maradt, tiszteletet parancsol. Ugyanakkor felkészültünk a magyarokból annyira, hogy legyőzhessük őket.

Szóba került Matheusz Klich esete, a Leeds United labdarúgójának ugyanis kedden pozitív lett a koronavírustesztje, ezért nem is utazhatott el Budapestre. Wojciech Szczęsny szerint ilyenkor mindegyikük azon töri a fejét, hogy az utóbbi napokban mennyire került szoros kontaktusba a megfertőződött játékostárssal, aki nyilván hiányozni fog a pályáról. Ehhez a lengyel válogatott sajtófőnöke hozzátette frissen kapott hírként, hogy Matheusz Klich szerdai tesztje viszont negatív lett, és még annak a lehetőségét is nyitva hagyta, hogy mégis eljön a magyar fővárosba.

Ezután következett Paulo Sousa, akit a szövetség januárban nevezett ki szövetségi kapitánynak. Az egykori klasszis futballista és későbbi Videoton-edző Matheusz Klich esetével kezdte a mondandóját:

– Manapság a járvány miatt senki sincs biztonságban. Mi sem, pedig a szövetség nagyon professzionális módon gondoskodik róla. Ez az eset sajnálatos, de számunkra most az a legfontosabb, hogy csütörtökön este intenzív meccset játsszunk, és nem kifogásokat, hanem megoldásokat keresünk.

 

Paulo Sousa szerint könnyebb helyzetben várja a mérkőzést, mint ő
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

 

A várható összeállításról csak annyit mondott, hogy még a játékosok sem tudják, neki pedig az eddigi három edzésen már kialakult az elképzelése, hogy kik tudják a leginkább megvalósítani az ő koncepcióját. Szerinte Marco Rossi könnyebb helyzetben várja a mérkőzést, mert már a 25. meccsére készül a magyar válogatottal, amely az ősszel kiválóan szerepelt, és összeszokottabb csapat a lengyelnél.

– Nehezen álltunk össze, hiszen volt, aki még vasárnap este bajnoki meccset játszott, de a három edzésünkön nagyon elégedetté tett a futballisták minősége. Amikor mindegyikükkel külön-külön felvettem a kapcsolatot, és elmondtam, számítok rá, ők nagyon büszkén fogadták a lehetőséget. Azt mondhatom, megvan nálunk az a minőség, amivel nyerhetünk a Puskás Arénában. Persze sok munka vár még ránk, de azt meg sohasem lehet megúszni, ha eredményes akarsz lenni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.