Rasovszky történelmet írt

Ilyen sem volt még, kettős értelemben: Rasovszky Kristóf Magyarország első világbajnoki aranyérmét szerezte meg a nyílt vízi úszásban, az öt kilométeres távon a dél-koreai Joszuban.

Ch. Gáll András
2019. 07. 13. 7:34
RASOVSZKY Kristf
Joszu, 2019. július 13. A gyõztes Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban 2019. július 13-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen sem volt még, kettős értelemben: Magyarország első világbajnoki aranyérmét szerezte meg a nyílt vízi úszásban, az öt kilométeres távon a dél-koreai Joszuban, továbbá hazánk vezeti az éremtáblázatot a világbajnokságon!

Mindez szombat hajnalban történt, hazai idő szerint két óra előtt hét perccel, úgyhogy mi is azzal ébreszthetjük az országot, amivel Török László, a legendás rádióriporter Darnyi Tamás fantasztikus győzelme után az 1988-as szöuli olimpián:

Jó reggelt, Magyarország!

A nyílt vízi versenyeket nem Kvangdzsuban rendezik a világbajnokságon, hanem onnan jó 150 kilométerre, Joszuban (Yeosu), a koreai félsziget déli csücskén, a Japán-tenger partján, a nyílt tengerről leválasztott, szélvédett öbölben.

A gyõztes Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyének befutója után
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rasovszky Krisóf, a veszprémiek 22 éves kétszeres Európa-bajnoki arany- és egyszeres ezüstérmes fenoménje – most már nyugodtan nevezhetjük így – esélyesként ugrott vízbe, hiszen korábban megválasztották a 2018-as esztendő legjobb nyílt vízi úszójának – az egész világot beleszámítva! „Raso” a megszokott versenytaktikáját alkalmazta, nem „brusztolt” a többiekkel, hanem fokozatosan elhúzott, és tíz másodperces előnnyel győzött a francia Logan Fontaine és a kanadai Eric Hedlin előtt. Akkora volt a fölénye, hogy ő már kiszállt a tengerből, amikor a többi dobogós még a hajrában gyűrte egymást… A verseny amúgy a fiataloké volt, Rasovszky 22, Fontaine 26, Hedlin mindössze 20 éves.

Szokolai Lászlóval, Rasovszky edzőjével viberen tudtunk beszélni, miközben tanítványa még a mintát próbálta szolgáltatni az ilyenkor kötelező doppingellenőrzésen.

A szokásos, jól bevált taktikával úszott Kristóf, kivonta magát a közelharcokból, a táv felétől elhúzott, és tulajdonképpen magabiztosan győzött – mondta a mester. – Azt nem mondanám, hogy egyértelműen a győzelemre készültünk, hiszen a vébé az mégiscsak vébé, a legjobbakkal, de a dobogóra számítottam. A nagy célunk a jó szereplés az olimpiai távon, a tíz kilométeren, amit hétfő hajnalban rendeznek, magyar idő szerint ugyancsak egy órai kezdettel.

Szokolai László még arról is beszélt, hogy embertelen adagokat teljesít Kristóf a felkészülés során, az edzőtáborokban heti száz kilométer a penzuma. (A hozzáértőknek csak annyit, hogy általában a maratonisták edzenek ennyit – mármint futva, nem úszva!!!)

Az újdonsült világbajnok az M4 Sport televíziónak nyilatkozott:

Boldog vagyok nagyon, nem is tudom, mit mondjak. Bíztam benne, hogy képes leszek valami hasonlóra, mint tavaly, a glasgow-i Európa-bajnokságon, de ez mégiscsak egy vébé! Az elejétől kezdve nagyon nyomta mindenki, de reméltem, hogy a harmadik körben, amikor úgy igazán bele akarom adni az úszásomba az erőt, le tudom szakítani a többieket. Kicsit hamarabb indultam meg, mint terveztem, de úgy éreztem, mennem kell. Hogy mi lesz ezek után tíz kilométeren? Nem tudom. Furcsa volt, mert reggel izgultam azért egy kicsit, és ez nem jellemző rám, remélem, hogy az öt kilométer és az aranyérem megnyugtat, ahogyan azt is, hogy a tíz kilométer ennél sokkal jobb lesz.

A gyõztes Rasovszky Kristóf és a hatodik helyezett Székelyi Dániel
MTI/Kovács Tamás

Meg kell emlékeznünk Székelyi Dánielről is, a 24 éves egri fiatalember – aki a Budafóka egyesületben úszott 2016-ig – a pontszerző, hatodik helyen végzett.

5 km, világbajnok: Rasovszky Kristóf 53:22.10 perc, 2. Logan Fontaine (francia) 53:32.20, 3. Eric Hedlin (kanadai) 53:32.40, 4. Matej Kozubek (cseh) 53:33.6, 5. Domenico Acerenza (olasz) 53.34.0, 6. Székelyi Dániel 53:34.4

A szakág első magyar világbajnokát már a csapat szállásán értük utol:

- Kellemes körülmények között, 23 fokos vízben úsztunk, összehasonlíthatatlanul melegebb volt, mint tavaly a skóciai Loch Lomond vize, ahol Európa-bajnokságot nyertem – mondta a veszprémi fiatalember. – Azonnal az élre álltam, de csak 4 kilométer után, a harmadik körben robbantottam, akkor pár méterrel elhúztam, és a többierk már nem tudtak követni. Rajtam kívül nem tudok olyasvalakiről, aki mind a három számot, az 5, a 10 és a 25 kilométert bevállalta volna, itt, az öt kilométeren is a specialisták indultak, az idősebb nagymenők – a holland Weertman, az olasz Paltrinieri – csak az olimpiai távra, a hétfőn esedékes tíz kilométerre összpontosítanak. Négy magyar szurkoló mindenképpen ott volt a parton, és biztattak engem: a szüleim, a nálam öt perccel fiatalabb ikeröcsém és a nagynéném. Hétfőig pihenek és úszkálok egy kicsit, aztán jöhet a királyszám, az olimpiai táv, a tíz kilométer!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.