Rebrovnak köszönheti legnagyobb sztárját a Dinamo Kijev

A Dinamo Kijev történelmileg Ukrajna legeredményesebb csapata, ám az elmúlt két évtizedben elvesztette hazai vezető szerepét a Sahtar Doneckkel szemben. Az ukrán válogatott viszont még mindig a fővárosi csapatra épül.

2020. 10. 28. 7:15
Dinamo Kijev Cigankov
Forrás: Dinamo Kijev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dinamo Kijev Ukrajna legsikeresebb klubja: 13 szovjet bajnoki címe már örökre rekord marad, az önálló ukrán ligában pedig a 29 eddigi kiírásnak több mint a felét, 15-öt zártak aranyérmesként a kék-fehérek. Az ukránok nagy büszkeségére nemzetközi szinten is a kijevi csapat vitte a legtöbbre a szovjet érában. 1975-ben – a döntőben a Ferencvárost verve – a Kupagyőztesek Európa-kupáját, majd az aktuális világbajnokokkal felálló Bayern Münchent szétszedve az Európai Szuperkupát is megnyerte a csapat. 1986-ban a Dinamo ismét elhódította a KEK-trófeát, ezúttal az Atletico Madridot legyőzve a fináléban. Mindkét KEK-győzelem évében a Dinamo aktuális vezére, Oleg Blohin, illetve Igor Belanov nyerte az Aranylabdát. Az 1986-os csapatnak tagja volt a kárpátaljai Rácz László is, aki pályafutása végén néhány meccs erejéig a Ferencvárost erősítette.

A Dinamo a Szovjetunió felbomlása utáni első évtizedben is az ukrán futball zászlóshajója maradt, a 90-es években a legnagyobb európai sztárcsapatokkal is felvette a versenyt. 1999-ben a címvédő Real Madrid kiejtésével egészen a Bajnokok Ligája elődöntőjéig menetelt az Andrej Sevcsenko, Szergej Rebrov csatárkettőssel támadó csapat.

Sevcsenko az álló sor jobb szélén, Rebrov a guggoló sorban jobbról a második
Fotó: thesefootballtimes.co

A BL-elődöntős együttest azonban a következő két évben szétszedték a gazdagabb nyugati klubok, ráadásul hazai porondon is felemelkedett a nagy rivális, a Sahtar Doneck. A kijeviek legutóbbi nagy nemzetközi menetelésének éppen a hazai rivális vetett véget a 2008/09-es, utolsó UEFA-kupa-kiírás elődöntőjében. A hazai mélypont pedig a 2013/14-es idényben jött el, amikor a Dinamo még a bajnoki dobogóról is lemaradt.

Ekkor jött Szergej Rebrov, és edzőként vezette vissza a csúcsra a csapatot: két bajnoki címéből az egyiket veretlenül nyerte, 2015 őszén pedig a Porto és a Makkabi Tel-Aviv előtt a Bajnokok Ligája-csoportból is továbbjutott. Azóta zsinórban négy ezüst a Dinamo Kijev hazai mérlege, tavaly pedig a Ferencvároshoz hasonlóan harmadik helyen végzett az Európa-liga-csoportjában.

A jelenlegi idényt a Sahtar Doneck elleni Ukrán Szuperkupa-győzelemmel nyitotta a Dinamo, a BL-ben pedig két selejtezőkört kellett megvívnia a főtábláért. A holland AZ ellen egy (2-0), a belga Gent ellen két mérkőzést (összesítésben 5-1) játszott és nyert a Kijev, amely a csoportkör nyitányán 2-0-s vereséget szenvedett hazai pályán az olasz Juventustól. Hazája bajnokságát viszont – a Fradihoz hasonlóan – vezeti a kijevi csapat, hét meccs után öt győzelem, két döntetlen a mérlege. Szombaton hazai pályán az Olekszandrija ellen nyert 1-0-ra.

A Juventus túl erős volt a Dinamónak
Fotó: EPA/Sergey Dolzhenko

Tétmeccsen eddig hibátlan a magyar csapatok ellen a Dinamo Kijev: az 1975-ös KEK-döntő mellett az 1989/90-es UEFA-kupában az MTK ellen aratott kettős győzelem teszi teljessé a mérleget. Felkészülési időszakban négyszer játszott a KEK-finálé óta a Fradi és a Dinamo, és mindig a Fradi nyert, legutóbb 2013-ban, Marbellán, a téli Impact-kupán 3-2-re. Az akkor csapatokból zöld-fehér oldalról a hétvégi derbin nagy gólt rúgó Somália, kijevi részről a kapus, Denisz Bojko és a rutinos középpályás, Denisz Harmas lehet ott szerdán a Groupama Arénában.

A Dinamo edzője a román Mircea Lucescu, aki nyolc bajnoki címével a legeredményesebb Ukrajnában, csakhogy ezeket – valamint a 2009-es UEFA-kupát – mind a Sahtarral nyerte. A klub történetének első, nem szovjet utódállamból származó edzőjét éppen ezért rendkívül ellenségesen fogadták a drukkerek. A jó eredmények enyhíthetnek a szakemberre nehezedő nyomáson, a rutinja mindenesetre megvan annak elviseléséhez is: Lucescu egyike annak a hat edzőnek, aki több mint 100 BL-főtáblás meccsen ült a kispadon. Sir Alex Ferguson, Arsene Wenger, Carlo Ancelotti, José Mourinho és Pep Guardiola mellett nincs rossz társaságban.

Cigankov Spanyolország elleni győztes gólját ünnepli az NL-ben, Saparenko (jobbra) és Mikolenko is klubtárs
Fotó: EURO2020

A jelenlegi játékoskeret legnagyobb sztárja a 22 éves szélső, Viktor Cigankov, akit annak idején éppen Rebrov tett be először a Dinamo felnőttcsapatába. Tavaly 17 góllal a kijeviek házi gólkirálya volt, és alapembere az ukrán válogatottnak is – nem egyedüli Dinamo-játékosként, hiszen a nemzeti csapat továbbra is inkább a fővárosaikra épül, nem a több légióst foglalkoztató Sahtarra. Még Cigankovnál is majdnem egy évvel fiatalabb a középpálya másik oszlopa, Mikola Saparenko, aki viszont rossz élménnyel érkezik Budapestre, mert a hétvégi bajnokin piros lapot kapott. Akad még a keretben lengyel (Tomasz Kedziora), szlovén (Benjamin Verbič) és luxemburgi (Gerson Rodrigues) válogatott labdarúgó is. Míg támadóoldalon veszélyesnek tűnik a Kijev, a védelemben sok problémája lehet Lucescunak. Az eddig valamennyi találkozón védő Georgij Buscsan és a 21 éves létére már 11-szeres válogatott védő, Vitalij Mikolenko elkapta a koronavírust – a hétvégi meccsen még mindketten játszottak, így a Dinamónál izgulhatnak azon, hogy sikerült-e megállítani a vírus terjedését a kereten belül. A védősorból a betegek mellett várhatóan hiányzik majd a sérüléssel bajlódó Kosztevics, Timcsik és Burda is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.