Derbigyőzelemmel hangolt a Fradi a Dinamo Kijev ellen

A Ferencváros labdarúgócsapata megerősítette vezető helyét a tabella élén, miután két BL-meccs között Tokmac és Somália góljával 2-0-ra legyőzte az Újpestet.

Magyar Nemzet
2020. 10. 24. 21:25
null
Labdarúgó NB I - Ferencvárosi TC-Újpest FC Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koronavírus ide, kötelező maszkviselés oda, a Groupama Aréna közelében már egy órával a kezdés előtt érezhetően meccshangulat uralkodott. Nem véletlen, hiszen a Ferencváros–Újpest rangadó 230. felvonását rendezték meg a labdarúgó NB I 8. fordulójában.

Ha nem is telt ház, de a hazai B-közép jóvoltából mindenképp derbihangulat fogadta a játékosokat, és a mérkőzés előtti pirotechnikai bemutató sem maradt el.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kötelező maszkok pedig mellett az is jelezte az idők szelét, hogy Magyarország legnagyobb rangadóján összesen négy magyar játékos kezdett a meccsen – igazságos, 2-2-es megoszlásban.

Ötpercnyi tapogatózás után a Fradi kezdte megmutatni, miért juthatott el a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Gyorsabban járatták a labdát, mint az ősi rivális, és a kisebb-nagyobb helyzetek is a zöld-fehérek előtt adódtak. Legtöbbször a Pauljeviccsel szemben játszó Makra jött ki a befejezés, de Pajovics védte, amit kellett, a hazai átlövési kísérletek pedig rendre elkerülték a kapuját.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az Újpest elsősorban a ferencvárosi hátsó alakzat hibáira várt, és akadt is egy-két pontatlan passz a zöldek védő harmadában. Onovo járt a legközelebb egy lesipuskás gólhoz, miután szerelte Somáliát, de Laidouni elnyomta a kapu felé törő nigériait. Mitrovics indítása után pedig Simon vihette volna a labdát Dibuszhoz, ám Heister látványos és pontos becsúszással szerelte.

A ferencvárosi támadások ezekben a percekben kissé alábbhagytak, amikor viszont mégis eljutottak Pajovics kapujához, akkor jött a vezető gól: Lovrencsics beadása után Tokmac egy emelettel túlugrotta Pauljevicset, és a hálóba fejelt.

Az akció alatt emberhátrányban volt az Újpest Perosevic sérülése miatt. A vendégek vezetőedzője, Predrag Rogan magából kikelve reklamált a negyedik játékvezetőnél, amiért nem engedte azonnal pályára a csereember Beridzét, de a grúz támadó már csak 1-0-s hátrányban léphetett pályára. De ha már ott volt, vetődve kapura is fejelt, de vetődött Dibusz is, és bemutatta egyetlen védését a játékrészben.

A második félidő elefántcsontparti lövésekkel indult, de elsőre sem Boli, sem Tallo nem talált kaput. Az Újpest érezhetően bátrabb felfogásban folytatta a meccset: Tallo újabb próbálkozásánál kellett nagyon nyújtóznia Dibusznak. Ez viszont magában rejtette a már fél Európa által rettegett Fradi-kontrák veszélyeit is.

Mégsem ebből, hanem pontrúgásból duplázta meg előnyét a Ferencváros: Mak szögletére Somália teljesen magányosan érkezett, és a tizenegyespont környékéről, kapásból a jobb felsőbe bombázott. Somália hét évvel ezelőtt, a régi Albert Flórián-stadionban is betalált már a lila-fehérek ellen, az sem volt kis gól.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Amikor már kezdett volna elfogyni az újpesti lelkesedés, akkor egy újabb hiba a Fradi hátsó alakzatában büntetőt eredményezett: Dibusz borította fel Bacsát. A kapus sárga lapot kapott, védenie viszont nem kellett: Tallo a kapu mellé-fölé tüzelt. Biztosan nem így képzelte az Újpest, hogy az ő támadójuk lövése zárja le az érdemi kérdéseket.

Egy szép Isael-lövés jutott még a hajrára, az egyre frusztráltabb vendégcsapat pedig összeszedett néhány fölösleges sárga lapot, de az eredmény már nem változott.

Aztán amikor már lényegében vége volt a meccsnek, Abraham Frimpong magas lábbal ment a labdára, de Bacsa Patrik fejét találta el. A ghánai védő azonnal a fejéhez kapott, de a piros lapot nem kerülhette el, a szabadrúgás után pedig elhangzott a hármas sípszó.

A Fradi zsinórban ötödször verte az Újpestet, ráadásul az elmúlt négy alkalommal kapott gól nélkül. Győzelmével a Ferencváros megerősítette vezető helyét a tabellán, az Újpest pedig maradt a hatodik.

OTP Bank-liga, 8. forduló: Ferencváros–Újpest 2-0 (1-0)

Gólszerzők: Tokmac (39.), Somália (61.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.