Rejtett ászok Sós kabátujjában

Aki kihagyás nélkül teljesíti a glasgow-i rövid pályás Eb-vel kezdődött, a ma rajtoló kaposvári országos bajnoksággal folytatódó, majd a jövő héten esedékes Győr Opennel lezáruló háromhetes nagyüzemet, az minden elismerést megérdemel. A magyar válogatott ászai közül nem mindenki vállalta a hármas próbatételt – például a 200 méter pillangó világcsúcstartója, Milák Kristóf sem –, de Sós Csaba szövetségi kapitány az ő szempontjaikat is méltányolja.

Ch. Gáll András
2019. 12. 11. 14:51
GYÁRFÁS Bence; TAKÁCS Krisztián; SZABÓ Szebasztián; Lobanovszkij, Maxim;
Lobanovszkij Maxim (középen) ideális sprinteralkat, hatalmas potenciállal Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem állítom, hogy optimális időpontban lesz a rövid pályás országos bajnokság, de valamikor edzeni is kell a versenyzőinknek, ezt figyelembe véve nem volt más választásunk, mint három nappal a glasgow-i Eb utánra tenni az eseményt – magyarázta Sós Csaba szövetségi kapitány a kaposvári viadal előestéjén. – Nem mi vagyunk az egyetlenek, több ország is így járt el.

A szakvezető nem csinál kabinetkérdést abból, hogy többen – így Milák mellett Verrasztó Dávid és Evelyn vagy Burián Katalin – kihagyta a glasgow-i Eb-t.

– Tavaly Miláknak én mondtam, hogy ne akarjon elindulni a rövid pályás vb-n, háromszor kellett leülnöm vele, mire le tudtam beszélni. Neki akkor is, most is melóznia kellett! Verrasztó Evelyn és Burián felhívtak engem, hogy ők a jövő heti Győr Openen akarnak olimpiai A szintet úszni 50 méteres medencében, ezért ők is inkább edzenének, semmint úsznának Glasgow-ban, egy kispályás versenyen. Nagy a tét, csak négyévente rendeznek olimpiát. Tizenkét nap alatt három verseny nagyon húzós lett volna. Milákot meg sem kérdeztem, ő világbajnok és világcsúcstartó, azt csinál, amit ő és edzője, Selmeci Attila jónak lát. Végigversenyezte az őszt a FINA világkupában és az ISL-ben, azt mondtam magamban, a kiscsikó hadd versenyezzen! Most viszont szüksége volt egy háromhetes edzőtábor mikrociklusára Japánban. Kristóf még annál is nagyobb tehetség, mint gondoltam volna, van egy olyan érzésem, hogy Kaposváron nagy időket fog úszni – jósolta a kapitány.

Ha már Milák: Sós helyesnek tartja, hogy a 19 éves zseni szélesíti a portfólióját, és a 200, 400 méteres gyorsúszást is felveszi a 100 és 200 méter pillangó mellé.

– Két éve négy nappal a kezdés előtt mentek ki Indianapolisba a junior vb-re – ami a legrosszabb –, előtte fel volt dagadva a feje, a kezében volt egy ifi Eb, felnőtt Eb, érettségi, jogosítvány megszerzése, és így is 3:48-at úszott 400 gyorson – sorolta Sós. – Én már akkor tudtam, hogy rövid időn belül a szám legjobbjainak is vetélytársa lesz. Másfelől így legalább nem lesz egysíkú a felkészülése. És persze az sem mindegy, hogy egy ekkora sportember így több érmet is tud szállítani a hazának és a válogatottnak. Luxus lenne, ha Milák egyszámos úszó maradna.

Lobanovszkij Maxim (középen) ideális sprinteralkat, hatalmas potenciállal
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ha volt kellemes meglepetés – magyar szempontból – ezen az Eb-n, az a 4×50 méteres férfi vegyes váltó ezüstérme. Azon belül is Lobanovszkij Maxim szédületes befutója, a 20,27 másodperc 50 gyorson, ami öt tizeddel jobb volt az egyéniben repesztett bronzérmes idejénél – jó, jó, repülőrajttal.

– Maximmal remek a kapcsolatom, hosszasan beszélgettünk Glasgow-ban – most első ízben –, róla csak annyit, hogy nem létezik olyan eredmény, amivel meg tudna lepni engem Tokióban, az olimpián! Ha van ideális alkatú úszó, akkor az ő, 203 centi, vékony, mégis izmos, és az utóbbi időben a gyorsúszás pápájánál, Gennagyij Tureckijnál – a legendás, négyszeres olimpiai bajnok Alekszandr Popov egykori mesterénél – edz Svájcban úgy, hogy hivatalosan a Győri Úszó SE versenyzője. Tokióban 50 gyorson nagy alakítást várok tőle! – fogalmazott Sós.

Hosszú Katinkának az a pechje, hogy az ő négy aranyérmére – amivel már összesen húsz rövid pályás Eb-elsőségnél jár – már jóformán fel sem kapjuk a fejünket, annyira természetes. Kortársnője, ezüst- és bronzérmére annál inkább, mert… – …mert erre kevesen számítottak. Le a kalappal Zsu előtt, izgatottan várom, mivel rukkol ki Kaposváron, s majd a nyáron Tokióban, az ötödik olimpiáján – reménykedett a kapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.