Hihetetlen történet: világbajnokunk mérkőzés nélkül Eb-döntős!

Sastin Marianna ellen a negyeddöntőben és az elődöntőben sem állt ki a riválisa a varsói kontinenstornán.

Magyar Nemzet
2021. 04. 22. 17:38
null
Amíg egy cseppnyi remény van, addig harcolni kell. A küzdősportok erre nagyon jól megtanítják az embert - mondja Sastin Marianna világbajnok bírkózó Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen elképesztő a sztori a birkózók varsói Európa-bajnokságán: a női 62 kg-ban világbajnokunk, Sastin Marianna úgy jutott be a pénteki döntőbe, hogy ehhez egyetlen mérkőzést sem kellett megvívnia! Ebből sejthető, hogy a lengyel fővárosban nem jött össze nagy mezőny a súlycsoportjában, de azért kilenc induló akadt. Sastinnak az első ellenfele a negyeddöntőben a világ- és Európa-bajnok bolgár Tajbe Juszein lett volna, aki azonban nem jelent meg a mérlegelésen. Később kiderült, hogy azért, mert korábbi térdsérülése lassabban javult a vártnál. Így a sportág első és eddig egyetlen magyar női világbajnoka – aki a 2019-es vb-n elért ötödik helyével kijutott a tokiói olimpiára – készülhetett az elődöntőre, hogy a török Cansu Aksoy és a lengyel Katarzyna Madrowska közötti mérkőzés győztesével összecsapjon. Ezt a meccset a lengyel lány nyerte meg, de közben megsérült, és az elődöntőre már nem tudott kiállni Sastin ellen. Versenyzőnk így meccs nélkül jutott be az Eb-döntőbe, ami példa nélküli a sportág történelmében. Sastin Marianna pénteken a fináléban a vb- ezüst és Eb-bronzérmes ukrán Irina Koljadenko ellen birkózik majd – feltéve, hogy ellenfele az éjjel meg nem sérül; ez a történet már glossza után kiált.

Versenyzőnk a következőket nyilatkozta a Nemzeti Sportnak: – Keményen edzettünk az Eb-re, ideutazunk, aztán meccs nélkül döntős leszek. Finoman fogalmazva sem erre készültünk, az előnevezések alapján ennél jóval komolyabbnak tűnt a mezőny. Edző férjem, Wöller Ákos félig viccesen csak annyit mondott, fogjam fel úgy, hogy ez a jutalmam, amiért még harminchét évesen is itt vagyok...

Másik honfitársnőnk, az Eb-3., U23-as kontinensbajnok Galambos Ramóna (57 kg, UTE) öldöklő csatában 5-3-ra kikapott az Eb-ezüst- és bronzérmes orosz Szvetlana Lipatovától, és kiesett.

Sastin Marianna az Eb-n csütörtökön legfeljebb így birkózhatott volna...
Fotó: Mirkó István

Pénteken a férfiaknál a kötöttfogásúak is megkezdik szereplésüket, köztük három magyar. Az Eb-3., világkupa-2. Torba Erik (63 kg, BHSE) francia, a világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai 2. (77 kg, BHSE) román, Eb-győztes, vb-2., és hozzá hasonlóan tokiói kvótás öccse, (87 kg, BHSE) pedig azeri rivális ellen rajtol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.