Szalai Ádám – Durcás kisgyerekből vezéregyéniség

Volt idő, amikor úgy viselkedett, mint egy durcás kisgyerek, aztán ráérzett arra, hogy a csapatnak vezéregyéniségként van rá szüksége. Cosimo Inguscio, Marco Rossi helyettese így jellemezte Szalai Ádámot a Wales ellen 1-0-ra megnyert labdarúgó Európa-bajnoki selejtező után.

Novák Miklós – Ch. Gáll András
2019. 06. 11. 23:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabályok szerint az eltiltását töltő magyar szövetségi kapitány, a sajtótájékoztatón sem jelenhetett meg. Itt is Cosimo Inguscio helyettesítette.

– Jól felkészültünk az ellenfelünkből, tudtuk, hogy a gyors szélsőik révén a széleken okozhatnak gondot. Ez néha meg is történt, de nem lett belőle baj. Mindenki láthatta, hogy megérdemelt győzelmet arattunk – mondta Inguscio. Majd arról beszélt, a mérkőzés alatt nem kommunikálhattak Rossival, ezért minden eshetőségre előre fel kellett készülniük.

E szerint abban is megegyeztek, még ha el is fárad, végig a pályán marad. A keményen harcoló centert Inguscio így jellemezte: – Szalairól könnyű véleményt mondani: rendkívüli teljesítményt nyújtott. Volt idő, amikor úgy viselkedett, mint egy durcás kisgyerek, aztán ráérzett arra, hogy a csapatnak vezéregyéniségként van rá szüksége. Nagyon fontos eleme a csapatnak.

A walesiek kapitánya, Ryan Giggs így értékelt: Az első félidőben nem nyújtottunk jó teljesítményt. A másodikban mi voltunk a veszélyesebbek, de nem rúgtunk gólt, s ez vereséghez vezetett.

Arra a felvetésre, hogy a 2016-os Európa-bajnokság elődöntőse három meccs után csupán három ponttal áll, hattal lemaradva Magyarországtól, s veszélybe került a továbbjutása, a Manchester United egykori klasszisa így felelt: Igen, nehéz a helyzetünk, de két kemény idegenbeli mérkőzésen vagyunk túl, s egy meccsel kevesebbet játszottunk, mint a magyarok. Az idény végén járunk, voltak gondjaink, erőnlétileg is, s a korábban stabil védekezésünk nem működött jól. A folytatásban minden meccsünket meg kell nyernünk.

A győztes csapat játékosainak nyilatkozatai

– Hogy mi a magyar válogatott titka? Szerintem az, hogy nem törődtünk a csoportbeosztással, hogy a vb-ezüstérmes és az Eb-negyedik az ellenfelünk, hanem nekik mentünk. És a másik titok a csapategység. Nincsenek világsztárjaink, viszont csapatként bárkivel felvesszük a versenyt. Azt kérdezik, mi van, ha bemegy a lövésem. Nos, akkor kettő-nullra győzünk...

– Nem mondanám, hogy meg vagyok lepve, bíztunk magunkban, az a dolgunk, hogy megpróbáljunk továbbjutni a csoportból, ismétlem, nem lep meg, hogy mi vezetjük a csoportunkat. Marco Rossi hiányát igazából nem éreztük, mert a mérkőzés előtt tartott egy remek eligazítást, taktikai értekezletet, valójában csak az hiányzott, hogy nem volt, aki kiabáljon a pálya szélén (nevet). Gareth Bale-t kollektív védekezéssel, csapatmunkával kapcsoltuk ki, és a győzelem is ezért születhetett meg, a remek csapatmunka következtében. Természetesen találkoztunk Rossival a meccs után az öltözőben, óriási volt az öröm, viccesen azt mondta, legközelebb sem lesz ott a pálya szélén, és akkor biztosan győzünk.

Baráth Botond: – Nagyon örülök, hogy fel tudtam nőni egy olyan kiváló profi mellé, mint amilyen Willi Orbán. Úgy érzem, jó kettőst alkotunk a védelem közepén, nekem mindig is ez volt a kedvenc posztom. A meccs végén nyomtak a walesiek, de igazából nem aggódtam, mert magasan ívelgették a kapunk elé a labdákat, és ezeket könnyűszerrel tisztáztuk. Igen, emlékszem Ryan Giggs magabiztos nyilatkozatára a sorsolás után, hogy könnyű csoportba kerültek, de én ezzel akkor sem foglalkoztam, és most sem, mert nekünk csak magunkkal kell törődnünk.

Lovrencsics Gergő: Rettenetesen fáradt vagyok, nehéz meccs volt, és nagyon hosszú szezon. Ennek a stadionnak, a Groupama Arénának különleges a hangulata, gondoljunk bele, a Fradival két éve veretlenek vagyunk itt, és mind az öt válogatott meccsünket megnyertük a Rossi-érában. Ilyen közönség előtt nem tudunk nem győzni!

Pátkai Máté: A szünetben mondta Inguscio mester, Rossi helyettese, hogy a lepattanókra, a második esélyekre csapjunk le, a gólom is így született. Szalai Ádi megharcolt a labdáért, elém pattant némi szerencsével, és csak be kellett rúgnom. Igaz, hogy szerencsém is volt, mert egy védő fején megpattant a labda. A közönség hősnek tekint? Ugyan... Nem áll jól nekem a hős-szerep... De jólesik, hogy egyre fontosabb láncszem vagyok ebben a csapatban. Most egy hetem lesz pihenőre, azt a családommal szeretném tölteni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.