Szilágyiék jó kezdése és női malőr

Felemás hétvégét zártak kardvívóink az olimpiai kvalifikációs sorozatban a csapatkvótákért beindult csatározás nyitányán.

Magyar Nemzet
2019. 05. 15. 7:06
Szilágyi Áron
Győr, 2016. december 3. Az olimpiai bajnok Szilágyi Áron a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupaverseny selejtezőjében a győri Audi Arénában 2016. december 3-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felemás hétvégét zártak kardvívóink az olimpiai kvalifikációs sorozatban a csapatkvótákért beindult csatározás nyitányán: a férfiak a madridi világkupán úgy végeztek a negyedik helyen, hogy a 2017-es egyéni világbajnok Szatmári András nem volt hadra fogható, a nők viszont Tuniszban a legerősebb összeállításukban is csupán a 13. helyen zártak, ami komoly hideg zuhany.

Az egyéni világranglistán két versenyzőnk is a legjobb tízben van, a vb-bronzérmes Márton Anna a hatodik, az Eb-3. Pusztai Liza a tizedik, de ha együttesünk nem szerzi meg a csapatkvótát, akkor kettőjük közül a legjobb esetben is csak egyikük juthat ki az olimpiára. Tokióban minden szakágban nyolc csapat lehet ott, s ugyan a mieink csúnyán beragadtak a kvalifikáció rajtjánál, szerencsére az öt kvalifikációs világkupán jegyzett eredmény közül a leggyengébbet mindenki kiejtheti.

Fotó: MTI

A júliusi, budapesti világbajnokságon, valamint a júniusi, düsseldorfi Eb-n szerzett pontokat viszont elkönyvelik. A rangsor első négy helyezettje automatikusan indulhat Tokióban, további négy csapat pedig földrészenkénti megoszlásban kerül be a mezőnybe.

Vívónőink egyéniben sem villogtak Tuniszban, Márton 9., Pusztai 33. lett, viszont kétszeres olimpiai bajnokunk, (képünkön) a szöuli ezüstérme után Madridban újra a dobogó második fokára állhatott.

A döntőben 15-14-re kapott ki a német Max Hartungtól, ám még az ellenfele edzője is elismerte, hogy az utolsó tust tévesen ítélte meg a mérkőzésvezető… Szilágyi – aki a történtek után alig látott a méregtől – negyedik a világranglistán, de férfikardban is a csapatkvótára hajtunk, és együttesünk negyedik helye meg is alapozta a reményeinket.

– Az, hogy az első állomáson az első négyben végeztünk, mindenképpen jó kezdés – fogalmazott az M1 aktuális csatornán Decsi András vezetőedző is, hozzátéve: a 2016-os riói játékok után egyértelmű célként határozták meg, hogy a csapat 2008 után ismét olimpián szerepeljen.

Londonba nem jutott ki együttesünk, Rióban pedig az akkori rotációs rendszer miatt a férfikardcsapatok versenye nem szerepelt a programban. Decsi kitért arra is, hogy Szatmári András még nem épült fel combizomsérüléséből, emiatt hagyta ki a szöuli Grand Prix-t is, Madridban pedig csak egyéniben indult, de elvérzett a selejtezőben.

– Az egyéni versenyben nyilvánvalóvá vált, hogy még nem tudott megfelelően regenerálódni – mondta a szakvezető, majd jelezte, hogy Szatmári a jövő hét végi moszkvai egyéni GP-t is kihagyja, az Eb-n azonban remélhetőleg már számíthat rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.