Tavaszra jött a nyári szünet

Christian Horner szerint a Formula-1 túl fogja élni a jelenlegei válságos helyzetet, de a Red Bull csapatfőnöke abban már nem biztos, hogy ez a mezőny valamennyi csapatára igaz.

2020. 04. 02. 12:01
Carey, Chase
Szahr, 2019. mrcius 31. Chase Carey, a Formula One Group vezrigazgatja, a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg fnke rkezik a Forma-1-es auts gyorsasgi vilgbajnoksg Bahreini Nagydjnak otthont ad szahri plyra 2019. mrcius 31-n, nem sokkal a futam rajtja eltt. MTI/EPA/Valdrin Xhemaj Fotó: Valdrin Xhemaj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az Újdelhitől ötven kilométerre található Buddh International Circuit nevű versenypályán csak 2011 és 2013 között rendeztek Formula-1-es futamot, napjaink valóságát adja vissza, hogy jelenleg karanténként üzemel. A koronavírus-járvány Indiára is lecsapott, és a pályán azokat a munkásokat szállásolták el, akik a fővárosból hazaindultak vidékre, ám a kormány időközben április 14-ig kijárási tilalmat vezetett be.

Indiai Nagydíj idén sem lett volna, és a 22 futamosra tervezett szezonból az első nyolc versenyt is kihúzhattuk. Néhányat talán pótolhatnak, de a vb-sorozat ékkövének számító Monacói Nagydíjat biztosan nem rendezik meg. Fura helyzet, hogy az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediának a bevételkiesés szempontjából legkevésbé éppen ennek a törlése fájó, mert az itteni rendezők az egyetlenek, akiknek nem kell jogdíjat fizetniük. Jó néhány egzotikus helyszín kiesésével ugyanakkor esetenként 40-50 millió dollárt bukik az amerikai tulajdonos, és ez visszaüt a csapatokra is, hiszen a közösből kevesebbet kapnak. Így kevesebb jut a fejlesztésekre, az alkalmazottakra, ami a nívó visszaeséséhez vezethet, és az ördögi spirálból nem nagyon van kiút. Christian Horner szerint a Formula–1 túl fogja élni a jelenlegei válságos helyzetet, de a Red Bull csapatfőnöke abban már nem biztos, hogy ez a mezőny valamennyi csapatára igaz.

A Formula-1 vezetősége egyelőre egyet tehetett: az augusztusi nyári szünetet, amikor a csapatoknak 14 napra az esélyegyenlőség miatt kötelezően minden munkát szüneteltetniük kell, előrehozta tavaszra, és 21 napra nyújtotta. A leállás az augusztus 2-i Magyar Nagydíj után kezdődött volna, amelynek a megrendezése jelen állás szerint nincs veszélyben, és a száguldó cirkusz szereplői abban bíznak, hogy júniusban megkezdődhet a vb. Az a lehetőség is felmerült, hogy egyes helyszíneken akár két futamot is lebonyolíthatnak, szombaton és vasárnap is, de erről a tervről még nincs konkrétum.

Chase Carey, az F1 elnöke (képünkön) március végén annak a reményének adott hangot, hogy a versenynaptár átalakításával 15-18 futamot rendezhetnek meg. A vb az eredeti tervek szerint november 29-én zárulna Abu-Dzabiban, ám még ezután is lehetnének versenyek.

– Egyelőre nem lehet pontos menetrendet felállítani, de bízunk benne, hogy ebben a hónapban tisztább képet kaphatunk a rendező országokban kialakult helyzetről – fogalmazott Carey.

Addig is a leállások alatt az a hét istálló, amelynek Nagy-Britanniában van a központja – Mercedes, McLaren, Red Bull, Racing Point, Haas, Renault, Williams –, megállapodott a Formula-1 vezetésével és a brit kormánnyal, hogy az erőforrásait a koronavírus elleni harcra fordítja. A csapatok a magas színvonalú technológiai hátterükkel bekapcsolódtak a kórházi eszközök gyártásába. A Mercedes mérnökei a University College London kutatóival karöltve egy eredetileg alvászavarok esetében alkalmazott készüléket máris lélegeztetőgéppé alakítottak át, és ha a tesztelés sikeres lesz, a Mercedes gyárában a gyártást is megkezdik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.