Kitiltották a szurkolókat a terepralisok idénynyitójáról

Rekordot jelentő 71 jármű áll rajthoz a hét végén a tereprali Közép-európai zónabajnokság (CEZ) és a hatfutamos nyílt magyar bajnokság idénynyitó versenyén, a Riverside Baján. A Vas megyei Pápocon és környékén sorra kerülő viadalon az érvényben lévő járványügyi jogszabályok szerint nézők is lehetnének, de a szervezők az eredeti megállapodásukat szem előtt tartva úgy döntöttek, hogy nem lesz látogatható.

Magyar Nemzet
2021. 05. 06. 13:20
null
Riverside Baja Fotó: SARI PETER Forrás: Riverside Baja kommunikáció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tereprali versenynaptárába 2014-ben került be először a Riverside Baja, és a debütálás azonnal történelmire sikeredett, hiszen a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt törölni kellett az utolsó szakaszt. Nos, úgy tűnik, hogy az idei versenyen is nyomot hagyhat az időjárás, ugyanis az előrejelzések szerint a pénteki két szakasz alatt bőséges csapadék várható a Vas megyei Pápoc térségében.

A versenyre Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Romániából, Olaszországból és Ausztriából is érkeztek nevezések, és megdőlt a 2019-es nevezési rekord, amikor 66 jármű állt rajthon, idén 71 indul. A három kategóriában – autó, side by side, motor és quad – hosszú idő után először lesznek többségben a motorosok és a quadosok, hiszen összesen 37-en vágnak neki a kétnapos viadalnak. A mezőny erejét jól mutatja, hogy több Dakar-ralit is megjárt versenyző is ott lesz a rajtnál. Többek között az a cseh Miroslav Zapletal is, aki 2019-ben az összetett magyar bajnoki címet is megszerezte, valamint hét hölgy is próbára teszi magát az összesen 227 kilométer hosszú versenyen. Pénteken kétszer 13,5 kilométer, míg szombaton kétszer 50,2 és kétszer 49,8 kilométer vár mindenkire. Ehhez mindössze egy alig több mint tíz kilométeres összekötő szakaszt használnak majd, ami egyedülálló egy ilyen hosszú verseny esetében. Ezt viszont szurkolók nem láthatják a helyszínen, noha az érvényben lévő járványügyi jogszabályok szerint már nézők is lehetnének a viadalon.

– A régen látott, nagy létszámú és erős mezőnynek köszönhetően a szervizpark kinőtte az eredetileg kijelölt helyet, így Pápoc nagy részén megtalálhatók lesznek a versenyzők és a csapatok, ami nosztalgikus hangulatot teremt majd – jegyezte meg Garamvölgyi Zoltán fő szervező, aki elmondta: mivel az esemény engedélyeit úgy adták ki, hogy azok nézők nélküli rendezést tesznek csak lehetővé, ezt betartják. – Az a szándékunk, hogy az érintett kistelepülések lakóit, valamint a versenyzőinket és tisztségviselőinket meg tudjuk óvni és a rendezvényt problémamentesen le tudjuk bonyolítani – jelentette ki Garamvölgyi Zoltán.

Nagy mezőny jön össze
Fotó: Riverside Baja kommunikáció

A Riverside Baja történetében először két különdíj kiosztására is sor kerül. Vönöck település különdíjat ajánlott fel a negyedik szakasz leggyorsabb versenyzőjének, míg a házigazda Pápoc a viadal legszebb járművét jutalmazza. Utóbbi esetben az lesz a nyertes, akinek járműve a Riverside Baja Facebook-oldalán május 8-án, azaz szombaton reggel 9-től 17 óráig a legtöbb szavazatot – kedvelő jelet – kapja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.