Amikor Conte és Inzaghi közösen ünnepelhetett

Másodszor fordul elő a labdarúgó Európa-bajnokságok történetében, hogy az első fordulóban Törökország–Olaszország meccset rendeznek. A 2000-es torna alapján mindkét csapat jó előjelnek veheti az idei ismétlést.

Magyar Nemzet
2021. 06. 11. 8:20
Törökország és Olaszország ismét összecsap
Forrás: UEFA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este Törökország és Olaszország mérkőzésével elkezdődik a nevében 2020-as, a naptár szerint 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság. A két válogatott másodszor játszik egymás ellen nagy tornán: első alkalommal is az Eb csoportkörének első fordulójában vívtak meg, és a 2000-es történéseket jó előjelnek vehetik.

Napra pontosan huszonegy évvel ezelőtt nem a nyitómeccs, hanem a kontinensviadal második találkozója volt a török–olasz. A három gólszerző későbbi pályafutásában több közös pont található: ma már mindhárman edzőként dolgoznak és volt milánói korszakuk is.

Antonio Conte élete gólját lőtte azon a meccsen, edzőként pedig már öt bajnoki címet ünnepelhetett. A Juventusszal szerzett három és a Chelsea élén szerzett egy trófea után a mögöttünk hagyott idényben már az Interrel ünnepelhetett, ennek ellenére távozott Milánóból.

A törökök egyenlítő találatát jegyző Okan Buruk játékosként húzott le három évet az Interben, bár nem hagyott nagyon mély nyomot Milánóban. Edzőként Okan is bajnoknak mondhatja magát, az İstanbul Başakşehirrel nyerte meg a 2019/20-as Süper Liget.

Huszonegy éve sok helyzetet elpuskázott, végül tizenegyesből szerzett győztes góljával mégis Filippo Inzaghi lett a hős. A támadó egy évvel az Eb után elhagyta a Juventust az AC Milan kedvéért, amellyel kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, az egyik fináléban duplázott. Ma már ő is edzőként próbálkozik, de a három akkori gólszerzőből ő a legkevésbé sikeres, a mögöttünk hagyott szezonban a Beneventóval kiesett a Serie A-ból. Jövőre már a másodosztályú Bresciát irányítja. Öccse, Simone viszont éppen az aznapi másik olasz hős, Conte helyét vette át az Inter kispadján.

Az olaszok számára mindenképp jó emlék az akkori torna, máig a 2000-es Eb az utolsó, amelyen százszázalékos teljesítménnyel zárták a csoportkört. Közel voltak a végső győzelemhez is, de a döntőben a franciák az utolsó pillanatokban egyenlítettek, majd aranygóllal nyertek ellenük.

A huszonegy évvel ezelőtti nyitó vereség ellenére Törökország számára sem rossz előjel a párosítás, hiszen 2000-ben végül, története során először továbblépett a csoportból a válogatott, az akkori negyeddöntővel pedig megalapozta a két évvel későbbi, még nagyobb sikert, a világbajnoki bronzérmet.

...

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.