Mossa kezeit az UEFA büntetése miatt a feljelentők magyar tagja

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) az Európa-bajnokságon tapasztalt diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt kettő plusz egy zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget. A jelentést tevő szervezet, a FARE elnökségének egyetlen magyar tagja elutasítja a személyét ért vádakat az ügy miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 20. 11:47
null
Szigorúnak tetszik a büntetés Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, az UEFA diszkriminatív szurkolói megnyilvánulások miatt kettő plusz – felfüggesztett büntetésként – egy zárt kapus mérkőzésre büntette, illetve százezer euró befizetésére kötelezte a magyar szövetséget. Az európai szövetség a büntetést a FARE Network nemzetközi civil szervezet jelentése alapján rótta ki.

A FARE (Football Against Racism in Europe) civil szervezetet 1999-ben Bécsben alapították, 2001 óta az UEFA partnere. A civil szervezet egyetlen kelet-európai elnökségi tagja a magyar Jósa Bálint, aki az MTI-hez juttatta el közleményét a büntetéssel kapcsolatban, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„Én, Jósa Bálint határozottan kijelentem, hogy az UEFA felé semmilyen, a magyar válogatott Eb meccsein készült jelentést nem írtam. Tagja vagyok a szervezetnek, amely számtalan más program mellett, az UEFA-val együttműködve fellép a sportszerűtlen szurkolói magatartás ellen, de az ellenőrzési rendszer függetlenül működik a testület elnökségétől, így annak (és benne nekem) semmilyen beleszólási joga nincs, milyen meccseket ellenőriz az UEFA, az a korábbi eseteken alapul(kockázatelemzés). Az Eb előtt és közben is jeleztem, hogy mivel a válogatott az UEFA szabályzata értelmében visszaeső (Szlovákia elleni meccs és más korábbi büntetések) a legkisebb szabályszegés miatt is, az emelkedő büntetések logikájából eredően, komoly büntetésre számíthatunk.

Fontos, hogy más szövetséget is büntetnek, de mivel ez nem jut el a magyar közvéleményhez, eltérő megítélés érzetét kelti, illetve a stadionon kívüli szurkolói rendbontásért a rendvédelmi szervek felelősek. Lehet vitatni, hogy ez egy jó vagy igazságos rendszer, de a szabályokat, ahogy a büntetéseket sem én találtam ki, illetve nem tudok megakadályozni egy sajtóorgánumot sem, hogy olyan felvételeket készítsen, ahol egyes magyar szurkolók focisták nemi identitását kérdőjelezik meg. A Fegyelmi Bizottság ezeket is mint bizonyíték fogadja el, tehát ha senki sem ellenőrzi a meccset, de van bizonyíték, lesz büntetés. Ami mindenkinek rossz. A probléma forrása nem én vagyok, én inkább megelőztem volna a bajt a magyar válogatott érdekében.”

Így mosakszik tehát Jósa Bálint, de van is miért. Korábban már nyilatkozott a FARE módszereiről, amelyre születtek igen indulatos reakciók is, de könnyebben idézhetők is. Ballai Attila, a Mediaworks sportdivízió igazgatója például ezt írta a témáról az ide kattintva teljes terjedelmében elolvasható jegyzete végén:

„A civil szervezet 2001 óta az UEFA partnere, Jósa Bálint elnökségi tag így nyilatkozott tevékenységükről a Nemzeti Sportnak: »A FARE kockázatelemzést végezve ajánlást tesz az UEFA-nak, mely mérkőzések azok, amelyeken fennáll a veszélye, hogy a nézőtéren diszkriminatív megnyilvánulásra kerülhet sor. […] A leggyakrabban külföldi megfigyelők vannak jelen a magyar meccseken, nem kell érteniük magyarul, rendelkezésükre áll egy lista, amelyen szerepelnek a gyakran előforduló sértő kifejezések.«

Értelmezzük a fentieket! Minden stadionban, ahol nézők is vannak, ha csak egyedi, eseti jelleggel is, de szinte biztosan elhangzanak sértő, trágár mondatok. Ha a FARE előre (!) úgy dönt, hogy kémei ezekre vadásznak, garantált a kollektív büntetés. Egyénekkel ők nem bajlódnak. Miközben a lelátói hangzavarban még mi sem értjük mindig, mikor mi hangzik el, az ő nyelvzseni külföldi megfigyelőik hajszálpontosan felismerik a rasszista magyar megnyilvánulásokat. Áldásos munkájuknak is köszönhetően tették zárt kapussá a 2013. márciusi, Románia elleni, budapesti vb-selejtezőt, most pedig a túlnyomó többség szerint varázslatos hangulatú budapesti Eb-találkozók miatt bűnhődünk.

Érthető hát, ha a FARE munkatársai nem fedik fel kilétüket; annak bizony fokozott kockázata lenne.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.