Váratlan győzelem a honfitárs tragédiájának évfordulóján

Az újonc csapatok napja volt a mai az olasz kerékpáros körversenyen. Az Alpecin–Fenix szakaszgyőzelmet, a Dina Mártont is soraiban tudó Eolo–Kometa kék trikót ünnepelhetett. A teljes mezőny együtt jött meg.

Magyar Nemzet
2021. 05. 09. 18:06
Alpecin–Fenix, Eolo–Kometa
Merlier győzelemmel emlékezett a honfitársra Forrás: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d'Italia második napján Stupinigi és Novara között 179 km-es, nagyrészt sík szakasz várt a mezőnyre. Az egyetlen hegyi hajrát az Eolo–Kometa versenyzője, Vincenzo Albanese nyerte meg, így holnap Dina Márton csapattársa viselheti majd a hegyi pontverseny éllovasának járó kék trikót.

Albanese két honfitársával együtt szökött meg, de a hegyi hajrá után már nem erőltette a támadást. Harcostársait, Filippo Taglianit (Androni Giocattoli) és Umberto Marengót (Bardiani) is simán befogta a mezőny, amely szinte teljesen együtt érkezett meg a célba, a 183 versenyzőből 177-en kaptak a győztessel azonos időt, köztük a két magyar versenyző, Dina Márton (167.) és (Groupama–FDJ, 135.) is.

A befejezés módja tehát nem okozott meglepetést, a győztes kiléte viszont igen: Tim Merlier (Alpecin–Fenix) megtréfálta az esélyesebb sprintereket, így az Eolo–Kometa mellett másik újonc csapat is ünnepelhetett a második szakasz végén. A belga kerekes a célban W-t próbált formálni kezeiből, honfitársára, Wouter Weylandtra emlékezve, aki napra pontosan tíz évvel ezelőtt szenvedett halálos balesetet az olasz körversenyen.

Merlier győzelemmel emlékezett a honfitársra (Fotó: Twitter/Giro d'Italia)

Merlier mellett az Európa-bajnok Giacomo Nizzolo (Qhubeka) érkezett meg a második helyen. Az olasz versenyzőnek immár tíz második helye van nagy körversenyről, győzelme viszont még egy sincs. Nála is bosszúsabb lehetett a szakasz végén a kolumbiai Fernando Gaviria (UAE), akit saját csapattársa kent fel a palánkra.

Összetettben Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) egy megnyert részhajrának köszönhetően három másodperccel növelte előnyét, így továbbra is a hazai versenyző viselheti a rózsaszín trikót. Ugyanebben a részhajrában Remco Evenepoel (Deceuninck–Quick Step) is szerzett két másodpercet, így utolérte csapattársát, João Almeidát a negyedik helyen. Valter Attila a 94. helyen áll, 56 másodperc hátránnyal, míg Dina Márton a 145., 1:16 perces lemaradással.

Hétfőn a Biella és Canale közötti 190 km vár a kerékpárosokra. A harmadik szakaszon a szökevényeknek talán több esélyük lesz a győzelemre a sprinterekkel szemben, hiszen a táv második felében három kisebb emelkedőt is meg kell másznia a mezőnynek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.