Vesszőfutás a jégen, az Eb-n most a Liu fivéreknek sem ment

A rövidpályás gyorskorcsolyázók Gdańskban zajló Európa-bajnokságán szombaton érem nélkül maradt válogatottunk, be kellett érnünk két ötödik és két hatodik hellyel. Férfiváltónk azonban legalább bejutott a vasárnapi döntőbe.

Magyar Nemzet
2021. 01. 23. 17:01
null
Krueger John-Henry Forrás: MOKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi 1500 méteren a címvédő Liu Shaoang sajnos még pénteken a negyeddöntőben elesett, és kizárták. Szombaton a három elődöntőből az elsőben azonban színeinkben a honosított Krueger John-Henry is érdekelt volt, s a 2018-as phjongcshangi olimpián 1000 méteren még az Egyesült Államok színeiben ezüstérmes versenyző elsőként ért célna. Miként a másodikból Liu Shaolin Sándor is, így a döntőben két érdekeltségünk volt. A fináléban heten szálltak harcba az érmekért, a mieinken kívül két orosz versenyző (Jelisztrarov, Ajrapetjan), két holland (Knegt, De Laat) és egy belga (Desmet). S bizony a forgatókönyv nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, mert a két orosz irányította a futamot, ők szerezték meg az első két helyet, Jelisztratov nyert, az oroszok után pedig a két holland jött be. Liu Shaolinnak be kellett érnie az ötödik hellyel, Kruegernek pedig a hatodikkal. Ezzel megszakadt egy szép magyar sorozat, hiszen az 1500 méteres távon 2019-ben Liu Shaolin, 2020-ban pedig Liu Shaoang győzött az Európa-bajnokságon.

Férfi 500 méteren mindhárom egyéni indulónk ott volt a negyeddöntőben, és az első futamban jégre szólított öt versenyző között Liu Shaolin és Krueger is felsorakozott a rajtvonalon. Annak nem örültünk, hogy a kellemetlen francia Lepape indulhatott a legelőnyösebb, belső pályáról, és jól is rajtolt. Krueger azonban gyorsan megelőzte, az utolsó körben pedig Liu Shaolin is, így mindketten továbbmentek. Liu Shaoang a harmadik futamban került sorra, és a bizonyítási vágytól fűtve meg is nyerte a futamát. Ám a második és a negyedik futamból továbbjutók jobb időeredményeket korcsolyáztak, mint a mieink, így az elődöntőben sem kaptunk jó pályabeosztást – aminek a legrövidebb távon nagy a jelentősége.

Az első elődöntős futam – amelyben Liu Shaoang a négyes, Liu Shaolin az ötös pályáról rajtolt – rémálom lett a számunkra, mert mindkét versenyzőnk kicsúszott, és senki sem akadályozta őket. Liu Shaoang jól rajtolt, feljött a második helyre, majd eggyel visszacsúszott, ezután történt a baj; bátyja már korábban elterült a jégen. A fiatalabb Liu fivér a negyedik helyen azért bekorcsolyázott a célba, így a B döntőbe bejutott. A második elődöntőben a négyes pályáról indult Krueger harmadikként zárt, ezzel ő is a B döntőbe került. Ezt Krueger nyerte meg Liu Shaoang előtt, akik így az összesítésben az ötödik és a hatodik helyen kötöttek ki. Liu Shaolin pedig a tizedik helyen.

Az 500 méter B döntője jól végződött számunkra, Krueger John-Henry nyert Liu Shaoang előtt
Fotó: MOKSZ

A nőknél 1500 méteren Kónya Zsófia megnyerte a B döntőt, ezzel az összesítésben kilencedik lett, az ugyancsak B döntős Sziliczei-Német Rebaka pedig a 13. helyen végzett. 500 méteren Kónya az elődöntőig jutott, ott utolsó, ötödik lett, a végelszámolásnál pedig itt is a kilencedik. 1000 méteren a férfiaknál és a nőknél is vasárnap folytatják a negyeddöntőkkel, a pénteki selejtezők után mind az öt indulónk versenyben van.

A nap végére a váltók elődöntője maradt. A nőknél a Kónya, Sziliczei-Német, Bácskai Sára Luca, Somogyi Barbara összetételű négyesünk 3000 méteren harmadik helyen ért célba, de Somogyit szabálytalan előzése miatt kizárták, így vasárnap még a B döntőben sem szerepelhet. Férfiváltónk 5000 méteren Liu Shaolin, Liu Shaoang, Varnyú Alex összeállításban viszont az oroszok előtt megnyerte az elődöntőjét, így vasárnap a fináléban éremért korcsolyázhat az oroszok, a hollandok és az olaszok ellen. A nap végére azért jutott egy jó hír.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.