Vízibörleszk 64 góllal

Nyilván a győztes bemutatkozás volt a célja a magyar női vízilabda-válogatottnak a vizes világbajnokságon, de nem biztos, hogy felhőtlenül örültek Keszthelyi Ritáék a Dél-Korea elleni 64-0-nak.

Ch. Gáll András
2019. 07. 14. 7:50
KESZTHELYI Rita
Kvangdzsu, 2019. július 14. Keszthelyi Rita gólt dob a nõi vízilabda selejtezõkörének B csoportjában játszott Magyarország - Dél-Korea mérkõzésen a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 14-én. A magyar nõi vízilabda-válogatott 64-0-s sikerével a sportág történetének legnagyobb arányú gyõzelmét aratta. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilván a győztes bemutatkozás volt a célja a magyar női vízilabda-válogatottnak a dél-koreai vizes világbajnokságon, de nem biztos, hogy felhőtlenül örültek Keszthelyi Ritáék a Dél-Korea elleni 64-0-nak. Tény, ez minden idők legnagyobb különbségű győzelme világversenyen – eddig az 1985-ös Universiadén a Jugoszlávia-Guatemala találkozó 62-0-s eredménye volt a csúcs -, de az ilyen komikus meccsek nem tesznek jót a sportág hírnevének.

A mérkőzés szakmai elemzésének nem lenne sok értelme, ehelyett inkább néhány kuriózum: a Koreai Köztársaság játékosai nem hogy gólig, de kapura lövésig sem jutottak el a kvangdzsui Nambu egyetem szabadtéri uszodájában rendezett mérkőzésen, egy kezünkön meg tudtuk számolni, hányszor tudtak egyáltalán elúszni a magyar térfélre. A labda tíz-tizenöt méterre történő elpasszolása is gondot okozott a tizenévesekből álló ellenfélnek, s csupán az volt a kérdés, a magyar kapusok – Gangl Edina és a helyére becserélt Magyari Alda – tudnak-e gólt lőni.

Nem tudtak, ellenben fél perccel a lefújás előtt sikerült megdönteni az abszolút gólrekordot, a jugoszlávok 34 évvel ezelőtti 62-0-ját. Továbbá minden mezőnyjátékosunk a kapuba talált, ami szintén párját ritkító bravúr… Sokat elmond a találkozó komolytalanságáról, hogy Rebecca Parkes – aki az első negyedben hét gólt lőtt… – már a 12. másodpercben bevette a koreai kapus hálóját. Mivel egy mérkőzés négyszer nyolc, azaz 32 percből áll, és 64 gólt dobtunk, átlagban pontosan félpercenként rezegtettük meg a 17 éves átlagéletkorú koreai válogatott hálóját.

A B csoport másik vasárnapi eredménye: Oroszország–Kanada 18-10. Legközelebb kedden játszik a magyar válogatott, akkor itthoni idő szerint hajnali 2.50 órakor Kanada lesz az ellenfél, itt már valószínűleg lövés is megy majd a magyar kapura…

Világbajnokságon eddig egyébként egy Hollandia–Svédország mérkőzés eredménye (37-1) volt a rekord, de ez már a magyar-koreai összecsapás előtt is veszélyben forgott, mivel a világ- és olimpiai bajnok Egyesült Államok vasárnap 22-3-ra verte Új-Zélandot, Hollandia pedig 33-0-ra a Dél-Afrikai Köztársaságot az A csoportban.

Újfent leszögezhető: az ilyen eredmények megkérdőjelezik a sportág női változatának komolyságát, és egyáltalán nem biztos, hogy a FINA vezetői örülnek az efféle gólzáporoknak.

Magyarország–Koreai Köztársaság 64-0 (16-0, 18-0, 16-0, 14-0).

A mieink összeállítása: Gangl – Szilágyi 10, Keszthelyi 5, Illés 3, Parkes 11, Vályi 3, Leimeter 3. Csere: Magyari (kapus), Gurisatti 8, Tóth-Csabai 7, Gyöngyössy 2, Horváth B. 4, Rybanska 8.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.