Wales nem halt bele a vereségbe, az olaszokkal együtt örülhetett

Az olasz válogatott Pessina góljával 1-0-ra legyőzte Walest, Roberto Mancini csapata immár harminc mérkőzés óta veretlen, és az utóbbi tíz találkozón még csak gólt sem kapott. Az olasz kapitány a Svájc ellen látott kezdőcsapatát nyolc helyen változtatta meg, de ez nem látszott a válogatott teljesítményén. Olaszország az Európa-bajnokságok történetében először jutott tovább három győzelemmel a csoportkörből. Az A csoport második helyén Wales végzett, a négypontos Svájc is eséllyel pályázhat a továbbjutásra.

Szilágyi
2021. 06. 20. 20:04
Group A Italy vs Wales
Pessina szerezte a meccs egyetlen gólját Fotó: EPA/Alberto Lingria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az A csoport utolsó fordulója előtt Roberto Mancini nem csinált titkot abból, hogy alaposan felforgatja a kezdőcsapatát. Mégis, amikor rápillantottunk a squadra azzurra összeállítására, igencsak megdöbbentünk. Az olasz kapitány ugyanis nem a levegőbe beszélt: Tolói, Bastoni, Emerson, Pessina, Verratti, Bernardeschi, Belotti és Chiesa is ott találta magát a Wales elleni együttesben. Ez nem kevesebb mint nyolc változtatás a Svájc elleni győztes meccsen látott olasz kezdőcsapathoz képest, Di Lorenzo, Chiellini, Spinazzola, Barella, Locatelli, Insigne, Berardi és Immobile is pihenőt kapott Roberto Mancinitól. Olaszország még soha nem abszolválta a csoportkört Európa-bajnokságon százszázalékos teljesítménnyel, ez is volt a tét a Wales elleni találkozón.

Az olasz válogatott a legutóbbi tíz meccsét megnyerte, közben 31 gólt szerzett, viszont egyet sem kapott. A záró kör előtt Mancini csapata hat ponttal állt a csoport élén, Wales négy pontot gyűjtve a második helyen várta a harmadik mérkőzését. Egy békés döntetlennel mindkét csapat bebetonozta volna a pozícióját.

Ehhez képest az olaszok határozott támadófocival kezdtek: Andrea Belotti, Federico Bernardeschi és Marco Verratti is próbálkozott lövéssel, de nem talált kaput. Az első igazán veszélyes jelenet Chiesa nevéhez fűződött, a Juve-csatár lövésébe Ampadu lépett bele, így szöglet lett az akció vége. Wales egy fejessel veszélyeztetett: Chris Gunter szöglet utáni kísérlete éppen hogy elkerülte az olasz kaput. Nem tűnt úgy, mint ha az olaszok a B csapatukkal álltak volna fel, ugyanolyan labdabirtoklási fölényt harcoltak ki, mint az első két mérkőzésükön.

Pessina szerezte az olaszok vezető gólját
Fotó: EPA/Riccardo Antimia

És a 39. percben meg is szerezték a vezetést. Verratti az ellene elkövetett szabálytalanság után végzett el szabadrúgást: a középre tett labdájába Matteo Pessina okosan tette bele a lábát, amely így a megdermedt walesi kapus, Danny Ward mellett a hálóban kötött ki. A vezető gól után sem álltak le az olaszok, Pessina megduplázhatta volna az előnyüket, de kihagyta a helyzetét. 1-0-s olasz előnnyel ért véget az első negyvenöt perc.

A második félidőben Bonucci helyett Acerbi folytatta a játékot. Bernardeschi szabadrúgásból a kapufát találta telibe, majd Aaron Ramsey helyzete után ő volt a szenvedő fél. A középpályán őt taposta meg Ethan Ampadu, amiért a walesit ki is állította a közvetlen közelben álló játékvezető.

Ethan Ampadu piros lapja után nem volt sok esélye Walesnek
Fotó: EPA/Alessandra Tarantino

Szűk fél órával a vége előtt lezárhatta volna a meccset az olasz válogatott, de Chiesa passza után Belotti a walesi kapusba lőtt.

A hajrára Cristante és Raspadori is beállt az olaszoknál, Wales egy lecsúszott Bale-lövésnél járt közel az egyenlítéshez. Mancini a végére szinte minden meccsre benevezett játékosát becserélte, sőt még a kapust, Donnarummát is lehozta, hogy Salvatore Sirigu is megízlelhesse a pályán az Európa-bajnokság hangulatát. Az eredmény már nem változott: Olaszország 1-0-ra győzött. A csoport másik találkozóján: Svájc–Törökország 3-1.

Az olasz válogatott hibátlan teljesítménnyel megnyerte az A csoportot, a két négypontos csapat, Wales és Svájc között a gólkülönbség döntött Gareth Bale-ék javára, Törökország szerzett pont nélkül fejezte be az Európa-bajnokságot.

Labarúgó Európa-bajnokság, A csoport: Olaszország–Wales 1-0, Róma, Stadio Olimpico, 14 400 néző, gólszerző: Pessina (39.). Kiállítva: Ampadu (Wales, 55.)

...

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.