Az Élősködők rendezője lesz a Velencei Filmfesztivál zsűrielnöke

Bong Dzsun Ho, az Oscar-díjas Élősködők című film dél-koreai rendezője lesz a 78. Velencei Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke – jelentették be pénteken a filmmustra szervezői – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 17. 9:45
BONG Dzsun Ho
Los Angeles, 2020. február 10. Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezõ az Élõsködõk címû filmével nyert díjakkal fényképezkedik a 92. Oscar-gála után a hollywoodi Dolby Színházban 2020. február 9-én. Az Élõsködõk kapta a legjobb filmnek, a legjobb idegen nyelvû filmnek, a legjobb rendezésért és a legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést. Bong Dzsun Ho mûve az elsõ az amerikai filmakadémia történetében, amely nem angol nyelvû filmként diadalmaskodott a legjelentõsebb kategóriában. MTI/EPA/David Swanson Fotó: David Swanson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Velencei Filmfesztivál hosszú múltra tekint vissza, és megtiszteltetés számomra, hogy bekapcsolódhatok ebbe a csodálatos filmművészeti hagyományba – fogalmazott a közleményben idézett rendező. „A zsűri elnökeként és mindenekelőtt javíthatatlan filmrajongóként kész vagyok megcsodálni és megtapsolni a fesztivál által kiválasztott összes nagyszerű filmet” – fűzte hozzá.

A filmfesztivál művészeti vezetője, Alberto Barbera olyan rendezőként méltatta a dél-koreai filmest, aki „a mai szerzői film egyik leghitelesebb és legeredetibb hangja világszerte”.

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező az Élősködők című filmével nyert díjakkal
Fotó: MTI/EPA/David Swanson

Az 51 éves Bong Dzsun Ho az Élősködők című filmjével elnyerte az Arany Pálma-díjat a 2019-es cannes-i filmfesztiválon, majd 2020-ban négy Oscart is kapott a legjobb eredeti forgatókönyv, nemzetközi film, rendező és a legjobb film kategóriában.

Az Élősködők című szatíra két család, egy szegény és egy gazdag família életén keresztül mutatja be a közöttük húzódó óriási társadalmi szakadékot és az ebből fakadó problémákat.

Ez volt az első nem angol nyelvű alkotás az Oscar-díj történetében, amely elnyerte a legjobb filmnek járó elismerést.

A dél-koreai rendező korábban a Gazdatest, a Snowpiercer – Túlélők viadala és az Okja című filmjeivel is sikert aratott.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A goai filmfesztiválon debütál a Hasadék

A Hasadék egy apa-fiú történet, a magashegyi tájakon játszódó dráma a balladák hangulatát idézi meg. Egy erdélyi származású magyar orvos az édesapja temetésére tér vissza Budapestről a Máramarosi-havasok hegyei közé, szülőfalujába. Hazatérése során találkozik a tizenhét éve nem látott kamasz fiával, s rövidre tervezett utazása végzetes fordulatot vesz. Krasznahorkai Balázs filmje a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról, a bűn és bűnhődés végzetszerűségéről, az újrakezdés és megváltás lehetőségéről tesz fel kérdéseket.

A főszereplő Molnár Levente mellett a filmben Babai Dénes, Kovács Lajos, Orbán Levente, Lovas Rozi, valamint más magyarországi és határon túli színészek is láthatóak. A Hasadék operatőre Réder György, producerei Reich Péter és Szántó Gábor. A forgatókönyvet Krasznahorkai Balázs, Lengyel Balázs és Lovas Balázs írta, a vágó Politzer Péter, a zeneszerző Fügedi László, a hangmester Zányi Tamás volt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával az AGA Media és a Pipacs Film gyártásában készült Hasadék tavasszal a Budapest Film forgalmazásában kerül a mozikba.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.