BAFTA-díj: A Mundruczó-filmben szereplő Vanessa Kirby is jelölt

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia igen sokszínű jelöltlistával állt elő díjaira.

Forrás: MTI2021. 03. 10. 15:04
MUNDRUCZ Kornl; Wber Kata; Kirby, Vanessa
A Pieces of a Woman című film már a Velencei fesztiválon is bemutatkozott (A képen Mundruczó Kornél rendező, Wéber Kata forgatókönyvíró és Vanessa Kirby angol színésznő a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2020. szeptember 5-én.) Fotó: Ettore Ferrari Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) igen sokszínű jelöltlistával állt elő díjaira, a színészkategóriákban a 24 jelölt közül 16 etnikai kisebbséghez tartozik. Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében szereplő Vanessa Kirbyt is jelölték a legjobb színésznő díjára.

A legtöbb, hét jelölést a múlt héten Golden Globe-díjat nyert A nomádok földje című film kapta, de hat díjra jelölték a The Father, a Minari és az Ígéretes fiatal nő című filmeket – adta hírül a BBC News honlapja.

A legjobb rendező díjára négy női jelölt is van: Chloe Zhao A nomádok földje Golden Globe-díjas rendezője és Lee Isaac Chung, akinek Minari című filmje szinte Golden Globe-díjas lett a legjobb idegennyelvű film kategóriában, Shannon Murphyvel (Babyteeth), Jasmila Zbaniccsal (Quo Vadis Aida), Sarah Gavronnal (Rock) és Thomas Vinterberggel (Another Round) száll versenybe.

A legjobb film díjára jelölték A nomádok földjét, Az ígéretes fiatal nő, A chicagói 7-ek tárgyalása, a The Father és a The Mauritanian című filmeket.

A BBC szerint a legnagyobb meglepetést a színészkategóriák hozták. Miközben tavaly valamennyi jelölt a legjobb főszereplő és mellékszereplő kategóriákban fehér volt, idén 16 színesbőrű és fekete jelölt is versenyez a díjakért, köztük Daniel Kaluuya, Riz Ahmed, Dominique Fishback, Tahar Rahim and Bukky Bakray, miközben olyanok mint Viola Davis, Carey Mulligan, Gary Oldman, akiket idén az Oscar-díjra esélyesek között tartanak számon, nem kerültek fel a jelöltlistára.

A Pieces of a Woman című film már a Velencei fesztiválon is bemutatkozott (A képen Mundruczó Kornél rendező, Wéber Kata forgatókönyvíró és Vanessa Kirby angol színésznő a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2020. szeptember 5-én.)
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

A legjobb színész díjára jelöltek között van Chadwick Boseman (Ma Rainey – A blues nagyasszonya), Anthony Hopkins (The Father), Riz Ahmed (The Sound of Metal), Adarsh Gourav (The White Tiger), Mads Mikkelsen (Another Round) és Tahar Rahim (The Mauritanian).

A legjobb színésznő díjára jelölték Frances McDormandot (A nomádok földje), Bukky Bakray-t (Rocks), Radha Blankot (The Forty-Year-Old Version), Vanessa Kirbyt (Pieces of a Woman), Wunmi Mosakut (His House) és Alfre Woodardot (Clemency).

Ez a sokszínűség annak következménye, hogy a BAFTA tavaly óta átszervezte tagságát és változtatott díjai odaítélésének szabályzatán, miután egy felülvizsgálat megerősítette, hogy a jelöléseknél nem érvényesül a sokszínűség.

A díjak odaítélésénél bevezettek egy „hosszú listás” fordulót a szavazásban még az előtt, hogy a végső jelölteket kiválasztják a díjakra. A legjobb rendező kategóriában a hosszú listán 20 rendező – 10 férfi és 10 nő – volt, közülük került ki a végső hat jelölt. A színészkategóriákban 15 fős hosszú listából hatan váltak végső jelöltté a korábbi öt helyett.

A BAFTA díjait két ceremónián adják át április 10-én és 11-én, mindkettőt virtuálisan a Royal Albert Hallból fogják közvetíteni, de a pontos részletekről később döntenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.