Egyszerűbbnek látszott

Négy évtizednyi kommunista ámokfutás után, 1990. március 25-én ezen a napon tartották Magyarországon az első szabad országgyűlési választások első fordulóját.

2020. 03. 25. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepnap a mai, még ha nem is kapott piros betűt a naptárban. Négy évtizednyi kommunista ámokfutás után, 1990. március 25-én ezen a napon tartották Magyarországon az első szabad országgyűlési választások első fordulóját. (No nem mintha a megelőző utolsó többpárti voksolás 1947-ben annyira szabad lett volna a maga gyalázatos kék céduláival…)

Mit is írhatnék pár sorban ide – mint szemtanú – arról a harminc év előtti nevezetes napról? Hogy akkor, onnan nézve sokkal egyszerűbbnek látszott minden? Igen, mindenképp. De akkor és ott az embert, a hírlapírót is elvakította a nagy nap verőfénye. Az, hogy végre valóban szabadon választhat az ország. Derűre, nagy forgatagra emlékszem, euforikus hangulatra, izgatott emberekre. A házfalakon nemzeti zászlók lobogtak, mintha mindenki a győztese lett volna a nagy napnak. Talán csak a megroggyant szocialisták mosolya nem tűnt őszintének… Pedig még bent voltak az oroszok, még tagja voltunk a Varsói Szerződésnek, a KGST-nek, de ez akkor senkit sem érdekelt. Egyetlen lelkes csapat volt az ország, teli várakozással, nyitott szívvel, első szándékkal.

A visszaszerzett szabadság megrészegült, szegény ördögei rámosolyogtak a világra.

Gondolta is akkor bárki, hogy ennyire rögös lesz majd a folytatás? Dehogy. Pedig a nagy nap romantikája gyorsan elillant, és valósággá lett Antall József kesernyés kifakadása: „Tetszettek volna forradalmat csinálni…” Nem sejtettük, amit a miniszterelnök már jó előre megérzett. Négy röpke év, és nagy fölénnyel, még nagyobb arroganciával visszatért a gyalázatos világ. De ez már egy másik történet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.