Puskázó tanárok

Floridában minap törvényt fogadtak el arról, hogy a tanárok fegyvert viselhetnek az iskolákban. Az ottani 67 megyéből eddig negyvenben jelentkeztek a 144 órás önkéntes kiképzésre.

2019. 05. 03. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Floridában minap törvényt fogadtak el arról, hogy a tanárok fegyvert viselhetnek az iskolákban. Az ottani 67 megyéből eddig negyvenben jelentkeztek a 144 órás önkéntes kiképzésre. Az amerikai államban tavaly február óta erősödött fel a tanárok felfegyverzését követelők mozgalma. Akkor, amikor az egyik helyi kisváros középiskolájában egy volt diák 17 embert – tanulókat és tanárokat – megölt. (Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, az amerikai emberek „értetlenül álltak” az iskolai tömegmészárlás előtt.) Az eset után a floridai törvényhozás elfogadott egy törvényt, miszerint minden egyes oktatási intézmény köteles legalább egy felfegyverzett munkatársat vagy rendőrt foglalkoztatni – igaz, azt továbbra is megtiltotta, hogy az oktató az órán is fegyvert viseljen. Mostantól viszont már ennek sem lesz akadálya. (Amennyire visszaemlékszem, idehaza régebben egy szimpla vonalzó is elég volt…)

Lövöldöző amerikai tanuló? Ő csak azt teszi, amit lát. Ezen nőtt fel. Végeredményben csak hagyományt ápolt. Elég egyetlen átlagos amerikai akciófilm előzetesét megnézni (nem magát a filmet, csak az előzetesét), szinte ránk fröccsen a vér a nézőtéren. Hát milyen is lehetne egy erőszakos sorozaton felnőtt diák, aki egy állig fölfegyverzett államban él, olyanban, amely örökké háborúban áll valakivel? A romantikus vadnyugat puskaporos szelleme csöppet sem szelídült az idők során. A fegyver egyébként is az amerikai lét alapkelléke. Mondják, a fegyverviselés szabadságérzetet ad – bár erről talán meg kellene kérdezni azokat a szülőket is, akik legújabban már golyóálló hátizsákot vesznek iskolás gyermeküknek. Szép új világ!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.