Manapság már arra kényszerülnek az élelmiszereket gyártó cégek, hogy egyre pontosabban jelöljék meg termékeik címkéin az összetevőket. Még nem minden esetben százszázalékos a tájékoztatás, illetve nem is ismerünk pontosan minden lehetséges összetevőt és adalékot, de a tendencia határozott javulást mutat. Nekünk fogyasztóknak is fel kell készülnünk a címkék elemzésére, minden előtt pedig alaposan át kell böngésznünk azokat.
Íme egy kis segítség a tudatos vásárlás megalapozására. Szakemberek állították listába a Womenshealthmag.com oldalán azokat az összetevőket, amelyeket soha nem ennének meg. Ha ezeket látják az ételek címkéjén, akkor lemondanak róluk, bármilyen finomnak is ígérkezzenek.
A karragén a vörösmoszatok törzsébe tartozó tengeri hínárból előállított sűrítő, zselésítő adalék, amelyet elsősorban a sovány tej dúsítására, desszertek krémesítésére, tejtermékek gazdagítására használnak. De ugyanezt a célt szolgálja a fogrémek, a cipőkrémek, a samponok és kozmetikai szerek, valamint a tűzoltóhabok esetében is. A táplálkozási szakértők kétkedve fogadják, hogy teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre nézve, mivel még senki sem bizonyította, hogy az lenne. Amíg ez meg nem történik, a dietetikusok elkerülik, már csak azért is, mert használata a fogyasztók átverése is egyben, ugyanis nem a megfelelő minőségű élelmiszert, hanem valamilyen dúsítottat kapnak a pénzükért.
Vannak már olyan kutatások, amelyek során az állatokon elvégzett kísérletekben arra az eredményre jutottak, hogy a karamell okozhat rákot, ezt mégsem kezelhetjük tényként. Az viszont biztos, hogy a karamell lényegében olvasztott, égetett cukor. Így nem kevés felesleges kalóriamennyiséget viszünk be a szervezetünkbe, amennyiben karamellel színezett ételt vagy italt fogyasztunk.
Igen, a mesterséges édesítőszerek valóban nem tartalmaznak kalóriát, és megédesítik az ételeinket, ám vannak olyan negatív tulajdonságaik, amelyek miatt érdemes ezeket elkerülni. Sajnos az az igazság, hogy a vegyi édesítők fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között szoros kapcsolatot fedeztek fel a kutatók. Ráadásul a „light cukor” fogyasztásának tudatában más ételeinkben sokkal több kalóriát engedünk meg magunknak, és így hatástalan marad az energiabevitel csökkentésére tett erőfeszítés. Nem mellékes továbbá, hogy a mesterséges édesítőszerek akár 700-szor édesebbek lehetnek, mint a cukor, és így csak még erősebben sóvárgunk az édes íz után, miközben vegyszerekkel tömjük magunkat.