A tét: agyrém vagy polgári demokrácia

Molnár Tamás
2001. 12. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy idézettel kezdem Lendvai Ildikótól: „Nem érdemes a sertéssel birokra kelni, mert az eredmény annyi, hogy mind a ketten sárosak leszünk, de a disznó még élvezi is.” Mint lebunkózott, vidéki mucsai, hadd tegyek hozzá az elhangzottakhoz még egy népi bölcsességet. Tudja-e, kedves Ildikó, hogy mikor rúg a disznó a legvadabbul és a legnagyobbat? Mikor kell megfogni teljes erőből, vasmarokkal? Mikor kell ráhasalni, felhúzni a kötelet a szemfogai között? Amikor kifolyik a vére. Amikor az utolsót rúgja. Akkor kell e békés jószággal nagyon vigyázni. Most, a hajnali hideg, ködös udvaron rúgott egy hatalmasat. Szegény jó Bayer Zsoltot lerúgta magáról. Nem baj, mindig tanul az ember. Ezzel a rúgással helyreállt a médiaegyensúly. Mármint a tíz évvel ezelőtti. Dől a tálba, spriccel a vér, odabenn fenik a kést, kockázzák a hagymát. Még egy feles belefér. Korán van. Nem hallgatunk rádiót, mert a Pannon csak Pestig ér, nyögik a büntetést. Nem nézünk tévét, minek már, attól csak sírni támad kedvünk. Csak olvasunk, de minek, azt nem tudom. Az élet megy tovább. Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. Zsolt is tápászkodik, nincs kedvünk röhögni. A disznó lóg a szolgafán. Pihen már, gerincre van bontva. Töltjük a hurkát, kolbászt, jövőre teli lesz a kamra. Délután fáradtan még játszani van kedvem. Lenyúlok a szemeteskosárba, kiveszem a régi, begyújtósnak való ellenzéki lapokat. Kivágom a cikkeket, a cikkekből a mondatokat, a mondatokból a szavakat. Sok szép, őszinte jelző, keveregnek az alanyok, állítmányok. Megrázom, szétterítem, fésülgetem, rendezgetem, végül újra összerakom. Az asztalon összeáll a balliberális gyűlöletesszencia. Odakinn hidegen szállingózik a hó, idebenn pattog a tűz. Íme az eredmény, így írnak önök, uraim:
Az országról, nemzetről, népről:
Az ország megosztott, beavatkozik belügyeimbe, kukkolja külügyeimet, számon tart, beidéz, nyilvántartásba vesz, tesz rám. Rám terpeszkedik. Farnehéz, túlsúlyos ország. Mária országa a gengszterizmus, a korrupció, a bűnözés fellegvára. A politikusok kulturális bűnözök, eltelve gyűlölettel, rasszizmussal és hazugságokkal. Ebben a neobarokk álpompába burkolt létben megszavaznák a romák deportálását és elgázosítását. A magyar demokrácia szégyennel tölt el. Mindent újra a félelem igazgat. Mindenhol erkölcstelenséggel, középszerűséggel és a rendszerváltás rothadó melléktermékével, a rasszizmussal és antiszemitizmussal találkozni. Itt már senkit nem érdekel a fokozhatatlan melléknevek fokozgatása, fajtánk kihalása. A polgár, a magyar nem jelent semmit. A Himnusz múzeumi darab. Magyarország nem Európa. Nemzetközileg elszigetelődtünk. Itt élni rizikós vállalkozás. Tekintélyelvűséggel, sunyi behódolással az ország ideája romokba hever. Karakterünkben és ösztöneinkben kelet-európai parasztnép vagyunk. Azok is maradunk. A nép ízlése a horthysta megyeházák meg a KISZ KB folyosói között formálódik. Csak a Farkasházyak és Szárszó miatt érdemes élni.
A miniszterelnökről:
A farkasnevetésű mini duce mindenhez ért, polihisztorrá válik, akár Sztálin. Rátartisága, nagyotmondásai, hatalmi kéje meciari einstandot követ el. A mostkancellár a cinikus keménykedés szimbóluma. A hatalomtól megzavarodott Néróka fojtottan, betegen mosolyog. Az autoritárius, nacionalista és tőkebarát klónozott Orbán nem növeszt tömör bajuszt, még haját sem szándékozik oldalra fésülni. Lejött a fáról, bár ezt némelyek vitatják. Az arrogáns, tapasztalatlan kölyök Kádár-epigon sötét, ortopéd diktatúrát teremt. A Csermanek-tanítvány temetési beszéde is giccs, szemfényvesztés, önpropagandával szidolozott gagyi. Kis despotánk, az Istenkirály focizni szeret. Elönti a hatalmi gőg és az arrogancia. Sikerül-e idomítani őt a társadalomnak? Hová züllik még ez az ember? A nyugdíjamat átutalnám, vegyen rajta koporsót! Ma ugyan senki nem akarja likvidálni, pedig az mennyire javára válna nemzetünknek!
A polgári kormányról:
Az új kormány rontja a törvényt, bekeményít, nem szimpatizál a romákkal. Szitokeső neki a szabadság, háborúban áll az ellenzékkel. A Rend Kormánya a legprimitívebb álmegoldásokat választja hatalmának stabilizálása érdekében. Ateista, tekintélyelvű és túlhatalomra törekvő, meg-kérdőjelezi a történelmet. Gyűlöletből és zsigerből politizál. Itt embereket kell legyőzni, adott esetben megsemmisíteni. Szájukból dől az előítélet, a sistergő gyűlölet. Kivonják magukat a törvény alól. Kishitűséget, bosszúvágyat, öntömjénező parlagiságot mutatnak. A kormány bele…rik a zongorába, nem vonzódik a független nemzeti intézményekhez, ő dönti el, ki a zsidó. Ezek hiteltelenebbek, dilettánsabbak, rosszindulatúbbak és korruptabbak, mint bármelyik elődjük. A múlt legásatagabb, ókonzervatív eszmevilágát hozták viszsza, propagandaeszközzé silányítva a koronát. Jogilag kanonizálják. Mindez tárgyi értelemben méltatlan és szervilis álcselekvés. Ideológiájuk az antiszemitizmus, a Nyugat-ellenesség és az irredentizmus. Ellenségképet festenek a falra, ahol a zsidók összeesküvése rabszolgasorsba taszítja a magyart. Ha nem volna arculattervező apparátusuk, akkor bőgnének. Rémálomnak éljük át, hogy az újnácikkal is összefognak. A kormányban banditaszerű maffiózó alakok dolgoznak. Alig leplezett szándékuk, hogy Isten helyére akarnak állni.
A Fidesz-Magyar Polgári Pártról:
A Fidesznek nincs kulturális háttere, nincs írója, nincsenek történészei. Meg akarják semmisíteni a szemben állókat. Toprongyos vidéki irányzatból központosított, mániákusan baloldalellenes, tekintélyelvű, markánsan antipolgári társadalmat építenek. A Kádár-kultusz fönntartásában érdekeltek. A párt célja a zsákmányszerzés. Nem finynyáskodik, elfogadja a szélsőjobboldal segítő kezét. Polgárháborús helyzetet akar. Vezetői fóbiások, paranoiások, egyszerű orvosi esetek. Nem ismernek olyat, hogy jog, parlament, történelem, lakosság. Az van, hogy odamennek és elveszik. A „papagájkommandó” előadásában az ország immorális világ. Fidesz közeli tolvaj, csaló, pökhendi banda, nagy hatalmú yuppie-bűnözők. Céljuk a reakcós nyomulás, a szétverési, beolvasztási kísérletek. Álságos politikai kereszténység, agresszív nacionalizmus, árvalányhajas ünnepségek. Értékrendjük nincs. Antiszemita püspöktől az exkommunista nacionalistáig vissza akarják hozni a Kádár-rendszert.
A „fiúkról”, úgy általában:
Bújnak elő a földből, mint a kukac. Egész pályás letámadást játszanak, de az öltözőfolyosón lerúgják az ellenfelet. Saját embereikben sem bíznak, ellenőrző testület figyeli őket. A sasváriszilárdok nem emberek. Frusztráltságuk oka szociális: alulról jöttség, „vidékiség”, első generációs értelmiségiek kisebbrendűségi komplexusa. A fiúk plebejusok. A retrográd nemzetieskedő legújabb undokok sikeresen folytatják alpáriságukat. A makkos cipőbe bújtatott láb izzadtságát és a borostás arcot felváltotta a bosszúszomjtól csillogó tekintet. Ők elutasítják a másságot, kultikusan tisztelik az erőt. Több ilyen obszcén kisugárzású fej tűnt fel, különféle nyakakon. Közösségük lelkileg rest, de a nékoszisták, a Fényes Szelek agresszivitását mutatják. Minden mocskos fasisztának van anyja, aki természetes módon szereti méhének rohadt gyümölcsét, a kis gombócot. Ők tulajdonságok nélküli emberek. KISZ-titkárok, amerikai yuppie-k, konzervatív fiatalok. De belül nincs semmi. A fiúkban a törvényesség semmibevételével Hitler lakik. Azt gondolják a Haider-közeli jampecek, hogy alakul a rendőrállam. Lenint és Rosa Luxemburgot tanulmányozták, az ő útjuk nem az unióba vezet. Belül a proli cselédtempó, frusztrált Hippolyt, a lakájok grasszálnak. Sem Istent, sem embert nem ismernek. Új rablólovagok és keresztapák militáns csőcseléke. Hallgatag házelnökünknek országimázs-konform fizimiskája van.
A jobboldalról:
Életveszélyes ez az ideológiai értéküzenet. Választásod sincs: náci vagy. A jobboldal ígérgető és gyűlölködő. Rákosiék se bántak így el a haladás fogalmával. A bunkóság banditaváltozata mindent könyörtelenül szétver, tapos. A jogszerű puccs sikerült, megteremtették a markáns jobboldali rezsimet. Ránk szabadult a középkor és az ötvenes évek. A büntetlenül érdes, civilizálatlan nomád, hun politika. Ennek mottója: „Fenyegetek, tehát vagyok!” Dögöljetek meg... Gyűlölködő dühük mögül hiányzik a gondolatmenet. A politikát behajtották az egyoldalú hatalomgyakorlás akoljába. Az ország háborúban áll szomszédaival. Még a nyilasokkal is készek szövetkezni. A polgárság szemtelensége, önzése, dölyfe és népellenessége már-már elviselhetetlen. Nem más ez, mint gigantikus, orbitális hazugság, amely a „király nélküli királysággá” értelmeződik át. Nincs humanista jobboldal. Mindenről a szexualitás abnormális formái jutnak eszükbe. A társadalmi aberráció elfogadott lehet. Az uszítás, gyalázkodás, a kollektivizmus és provincializmus új hulláma a politikai örömszerzés komilfó eszközei. Az antikommunista lepel antiliberalizmust takar. Pusztuljon a polgári szabadság! A jogállamiság foszladozik, a kormányzatiság szétmállik. A kegy csak az övék. Visszatér az ideologikus gyűlölet. A jobboldal goebbelsi módszerekkel dolgozik, nyájba verődik, ordasok közé, pártok holdudvarába. A lefelé zárt rendpártiság, elvtelen érdek-összefonódás a késő kádári értékrend struktúrája. Össznemzeti zombi, félnótafesztivál. Pártsemleges masszává áll össze a hülyeség, a nívótlanság, a baromságteljesítmény. Fehér ellenforradalom folyik. A magyar progreszszió vetését bitang úri banda pusztítja el. Ez nem konzervatív, hanem népellenes, reakciós, diktatórikusan ellenforradalmi. A rendőrállam kialakításában kovász a múlt. Zászlót csattogtatnak ezek az újsurmó, bérostoba, államilag lepénzelt, osztályharcos vadbarmok, ez az abszurd bolhapiac. A rendszer alapvető tényezője a hazugság. A sovén ordítozás az impotenciát leplezi. Hisztérikus, kisajátító hajtóvadászat folyik. A hatalomkoncentráció démona provokál. Szabadjára engedték a lovagias nemzet kakastollas, árvalányhajas magyarkodását. A fegyvertelen civileket fegyveres bandák riogatják. A honi jobboldal rút burjánzásainak kimetszéséhez bravúros sebészi teljesítmény szükséges. A beteg egylényegű daganatával. Vele és általa él.
A szélsőjobbról:
Antikommunisták nem lehetnek demokraták. Az idegenszerűséget korlátozzák. Diadalmaskodik az autokrata önkényuralmi viselkedés, a józan ész semmibevétele. Megtörtént a lopakodó államcsíny, a parlament de facto halála. Visszajött az „új hang”, a jobbszél gátlástalanul zsidózik, revansért kiállt. Mit csináljunk a Nemzeti Gödörrel? Lőjük bele a MIÉP-tagságot, aztán temessük be! A szélsőjobb a középjobb átka és sírásója. Nem beszélhetünk másról, mint tolerálhatatlan intoleranciáról. A nép beszoktatása folyik az önkényuralomba. Diktatúrát hoz a jövő!
A kereszténységről:
A katolikus anyaszentegyház kiváltságvédő lelki jégverem, üres hatalmi szerkezet, csúsztatott zsaluzás, folklórkedvelő nacionalista kultúr-mozgalom. Magyarország a legkeresztényietlenebb ingatlan, megdöbben a vallás puszta látványán, perverz anomáliának érzi. A magyarok a vallásban a hatalmat és a stekszet keresik. Ma a keresztény eszme nevében uszítanak – nem emberek. Jogos a félelem a nászajándékkal elhalmozott klérustól. Szabad társadalomban szabad a vallást gyalázni. Az inkvizíció napjáról is megemlékezhetnénk. Az egész Jézuska-történet idiotizmus, elmondok inkább egy Bazsov-mesét. Krupszkaja oldalán bandukol Lenin bácsi...
A félelemről:
Valamennyiünknek van egy becsomagolt bőröndje. Rosszabb idegrendszerűek joggal asszociálhatják a Dunába lövetés vészkorszakbeli képeit. A félelem mit sem változott. Nem az ÁVH, hanem az adórendőrség tör be otthonunkba. Aggódva szemléljük a pénzügyi ellenőrzés köntösében érkező világnézeti leszámolás tombolását. A születőben lévő világ rideg, barátságtalan, fenyegető és szellemtelen. Újra félni kezdenek az emberek. Akkoriban fekete autó járta az országot, most adóellenőr. Nincs ijesztőbb a kollektív félelemnél. Egy ország lapul, nem mer véleményt nyilvánítani. Tragikus, ha a félelem és a bűntudat keveredik egymással. Errefelé tartunk. Átlagemberek egyre jobban félnek, féltik egzisztenciájukat. Recsegő gerinccel, irányított alattvalókká válnak a polgári paradicsomban. Egyre több a kommandószerű civil egység. Ajánlatos félni, sőt helyenként ez állampolgári kötelesség. Miért hallgat mindenki? Miért nem üvöltünk? Ez már nem is félelem, mint a Rákosi-rendszerben, hanem rettenet. Fegyvertelenül a fokozódó központi erőszakkal szemben. Kossuth tér, tömeg, díszlövések. Borzasztó. Legalább szóltak volna előre. Miért ne hihetnénk akár életveszélyben is magunkat? A megfélemlítés és a növekvő undor tény. Félek, és a környezetem is fél. Jöttek a segélykérő telefonok. Szellemi Szarajevó. Márai ismét feketelistára kerül.
A jövőről:
Évtizedekig ülnek majd a nyakunkon. Az elnyomás keseríti meg napjainkat. A baloldali és liberális értelmiség elleni merénylet sokak elhallgatását, elbátortalanodását, behódolását fogja maga után vonni. Embercsoportok egymás torkának esnek, a civilizációs gátak alig működnek. Fojtogató a szabadsághiány, a nép védtelen, szegényedik, felének coki jut, a kuss, a bunkó, durva elnyomás. A kormányzat elviselhetetlenné fokozza a horthysta–kádárista pimaszságot. A műtőasztalon megszületik a dögunalmas Frankenstein-gyerek. Nehéz időknek nézünk elébe. Az ellenzék rákényszerül a végsőkig való harcra, ami a kormányzatot a diktatúra felé sodorja. Közeleg az idő, amikor az ész lesz az esztelenség. Az emberi teljesítmény nem érték, a professzionalizmus nem számít, a fenyegetés, a koncepciós vádaskodás feleslegessé teszi az érvelést. A kommunizmus bűzös leheletét lehet érezni. Marad a kinyilatkoztatás, a múltba fordulás. Visszajön a Kádár-korszak neurózisa és szorongása. Bárkit elüthet egy autó. Gyorsan növekszik a tönkretettek, kirúgottak, megalázottak tömege, s az ég alja ma már nagy szelet ígérget. Polgárháború készül.
A baloldalról:
A fasizmus egyre rosszabb lett, a kommunizmus azonban magában hordozta az önjavulás lehetőségét. Ha a kommunizmust és fasizmust öszszeméricskéljük, a fasizmusnak nem volt akkora intellektuális töltete. Gyilkos indulatainkat tartogassuk ellenfeleinknek. A baloldal soha nem rágalmazta meg ellenfeleit, nem hazudott róluk. Az MSZP soha egyetlen ellenfelét sem rágalmazta meg, soha nem hazudott az embereknek. Ha elveszítjük a választásokat, egy önző, erőszakos brancs szerzi meg az egész országot. Süllyedjünk el a szégyentől, ha sikerül nekik.
*
A végére elfáradtam. Na, mit szólnak hozzá, kedves olvasók? Szép ugye? Ez az írott, balliberális média válogatott szókészlete. Ez a világ és benne hazánk jövőképe. Ilyen szemüvegen keresztül szemlél mindent. Ez az ő valóságuk. Ez nincs betiltva, kirúgva, felfüggesztve, mint Bayer Zsolt az ATV-nél. Nekik szabad, sőt törvény biztosította joguk a szellemi kútmérgezés. Demokrácia van. Hályogos, réveteg tekintetüket akar

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.