Ténymegállapítás: „mindkét oldalt néma talp”

Jobbágyi Gábor
2002. 02. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Ilona nem ölt embert. Tóth Ilonát ártatlanul ítélték halálra. Nehezen és több hónapos kutatás után írom le a súlyos és felelősséggel járó mondatokat. Véleményem ellenkezik a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészség legmagasabb tisztségviselőinek véleményével, kik már a rendszerváltozás után, jogállami körülmények között, alapos és megfontolt vizsgálatot követően mondták ki határozatukat; Tóth Ilonát nem lehet mentesíteni napjainkban sem súlyos ítéletének hatálya alól.
Véleményem ellenkezik magának Tóth Ilonának és két, szintén halálra ítélt társának vallomásával, kik az eljárás kezdetétől a halálos ítéletig folyamatosan elismerték teljes mértékben bűnösségüket. Talán a legnehezebb – majdhogynem megoldhatatlan – feladat, amikor egy jogásznak az önmagát bűnösnek valló vádlottal szemben kell bebizonyítania az ártatlanságot.
1956. november 12-től a politikai ellenállás kulcshelyszíne volt a Péterfy Sándor Utcai Kórház, ahol Tóth Ilona szigorló orvos a sebesültek ellátását vezette. A hatalom korán tudomást szerzett a csoport működéséről, ezért 1956. november 16-án razziát tartottak a kórházban. Tóth Ilonát 1956. november 19-én vették előzetes letartóztatásba Molnár Józseffel együtt. A csoport többi, ezen perben felelősségre vont tagja – Gyöngyösi Miklós, Gönczi Ferenc, Obersovszky Gyula, Gáli József, Pribelszki István, Bagó Gyula, Lukács József, Kovács Ferenc, Mátéffy Csaba János – 1956. december 5-én, 6-án került előzetes letartóztatásba.
Tóth Ilonát gyanúsítottként 1956. november 21-én hallgatták ki először a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A gyanúsítás kizárólag röplap-előállításra és -terjesztésre vonatkozott. A szigorló orvosnő elmondta, hogy 1956. október 25. és november 3. között sebesültszállításban vett részt, majd november 4–19. között a Péterfy Sándor Utcai Kórház Domonkos utcai részleget vezette. A szükségkórház egyik helyiségében stencilgépet találtak, amellyel körülbelül 800 röplapot állítottak elő, amit majd a letartóztatásba került nyolctagú csoport tagjai terjesztettek.
1956. december 4-én Tóth Ilona ügye drámai fordulatot vett. Elismerte, hogy november 28-án (helyesen 18-án) „Piri” (Gyöngyösi Miklós) és Molnár József bevittek a kórházba egy személyt, akit ÁVH-snak hittek. Ekkor Maráczi József elvette iratait, a szóban forgó személy egy fényképen ÁVH-s ruhában volt látható törzsőrmesteri rangban. Gönczi Ferenc, Piri és ő el akarták altatni, hogy „zajtalanul tudjuk megölni”. Ezért ő elment klóretiles ampulláért és altatókosárért. Mire viszszaért, az egyik fiú tűket és fecskendőket vitt a szobába. Tóth Ilona benzines ampullából benzint szívott fel a fecskendőbe, s azt a nyaki vénába akarta beadni, de ez nem sikerült, „így valószínűleg bőr alá adtam az injekciót”. „Közben állandóan adtuk a klóretilt, hogy esetleg túlaltatás következtében meg fog halni.” Ezután kihívták a szobából. „Utána visszamentem, de addigra már megfojtották. Gönczi Ferenc és Piri, ezt onnan veszem, hogy ketten voltak a szobában. Mikor én felértem, még egy-kettőt mozgott a fenti személy, és beállt a halál.” Ezután ő, Piri, Gönczi Ferenc és Molnár József bevitték az áldozatot a WC-be. „Ott, hogy biztosak legyünk abban, hogy meghalt, én beleszúrtam Piri bicskájával a jobb kamra táján a szívbe, hogy nehogy véletlenül életben maradjon.” Ezután a holttestet a Domonkos utcai templom mellett eltemették. Ez Tóth Ilona első, teljes beismerő vallomása.
Ezzel Tóth Ilona rendőrségi kihallgatása befejeződött. Kirívónak mondhatjuk, hogy a „lényegtelen” röplap-előállítással és -terjesztéssel kapcsolatban november 21-én, 24-én és december 3-án részletesen kihallgatják (összesen nyolc jegyzőkönyvi oldal!), addig a „gyilkossági”, „lényegi” ügyre vonatkozó teljes beismerése nagyságrendekkel rövidebb (december 4-én, 14-én és 21-én összesen 2 oldal!).
Tóth Ilona nem nevezi meg az áldozatot, akinek a neve először az 1956. december 29-i terheltté nyilvánítási határozatban bukkan fel (Kollár István rakodómunkásként). Obersovszky Gyula és társai ügyét már kezdettől fogva hozzákapcsolják a „gyilkossági ügyhöz” – holott, mint később kiderült, lényegében semmit nem tudtak róla.
Mit lehet összegezni a nyomozás adataiból?
1. A nyomozati iratok közül alapvető dokumentumok hiányoznak. Így nincs az áldozat holttestének megtalálásáról helyszíniszemle-jegyzőkönyv – holott pontos rajzok állnak rendelkezésre az áldozat eltemetéséről 1956. december 6-tól. Nincs boncjegyzőkönyv az áldozatról. (Helyszíniszemle-jegyzőkönyv és boncjegyzőkönyv a bírósági eljárásban sincs.) 2. Az áldozatot csak a nyomozás lezárásakor nevesítik – annak ellenére, hogy a gyanúsítottak igazoltatták. Határozottan állítja viszont mindegyik gyanúsított, hogy ÁVH-s személyt igazoltattak. 3. Öszszességében nem történik meg az áldozat nevesítése és azonosítása a nyomozás során. 4. Tóth Ilonát és Molnár Józsefet cselekményük elkövetésének másnapján – 1956. november 19. – veszik őrizetbe, s emberölés miatt indul az eljárás – holott ezt csak 1956. december 4-én vallja be Tóth Ilona. Eddig csak a röplap-előállításról és
-terjesztésről hallgatják ki a gyanúsítottakat. Az eljárás megindítására vonatkozó határozat Tóth Ilona iratai közül eltűnik, Molnár Józsefnél azonban megmarad. Kérdés: honnan tudhatott a nyomozó hatóság – mikor még semmi adat nincs – gyilkosság elkövetéséről, s ha mégis tudott róla, erről miért nem hallgatják ki a gyanúsítottat? 5. Az eljárás iratai között nincs tanúvallomás. Gyöngyösi Miklós, Gönczi Ferenc és Molnár József vallomásai lényegi pontokon ellentmondanak saját maguknak és Tóth Ilona vallomásának. Az 1956. december 4–5–6-i beismerések rendkívül rövidek, s ezek december 19-re egyszerre lesznek hosszabbak.
Budapest Főváros Ügyészségének vádirata rendkívül gyorsan, 1957. január 14-én elkészül. A vádirat mindössze nyolc oldal, annak ellenére, hogy újabb vádlottak szerepelnek a nyomozati eljárásban szereplő hat személy mellett
Dr. Haranghy László egyetemi tanár 1957. február 13-án terjeszti elő véleményét a boncjegyzőkönyvről, melyet összehasonlít az Országos Bírósági Vegyészeti Intézet, valamint az ORK laboratóriumában végzett vizsgálatokkal. Sem a boncjegyzőkönyv, sem a laboratóriumi vizsgálati leletek nem találhatók az eredeti iratanyagban. Dr. Haranghy megállapítja, hogy Kollár István „halálát a szívszúrás okozta”, de megállapítja azt is, hogy „a nyakon lévő fojtogatási nyomok olyan kiterjedtek, a gégebemeneten okozott elváltozás is olyan, hogy ezek a sérülések fulladás útján halálhoz vezettek volna, ha időközben más körülmény – a szívnek szúrása – nem oltja ki a sértett életét”.
„A boncjegyzőkönyvben befecskendezésnek nyomai sem a bőrön, sem a karon, sem a nyaki verőereken leírva nincsenek… Tehát amennyiben a fejverőereken ilyen befecskendezés történt volna, úgy a boncjegyzőkönyv szerint pontosan átvizsgált verőérben, ha nem is a bőrben, a vérben magában a behatolás helyét fel lehetett volna találni. Hasonló a helyzet a szív tekintetében. A szívbe adott befecskendezés helye – ha ilyen volt – megtalálható lett volna. Márpedig a boncjegyzőkönyvben injekciós tű behatolási helye a szívben leírva nincs. Az Országos Bírósági Vegyészeti Intézet chlorethylt, morfint és benzint a holttest részeiből még nyomokban sem tudott kimutatni. Hasonló nemleges eredménnyel jártak az ORK laboratóriumában végzett vizsgálatok.”
Mit bizonyít egyértelműen dr. Haranghy László – véleményem szerint alapvetően tisztességes – szakvéleménye? Azt, hogy a Tóth Ilona által elismert altatás és többszöri injekciózás nem történt meg.
Az iratok között jelenleg fellelhető boncjegyzőkönyv 1956. december 15-én kelt. A boncjegyzőkönyv részletesen leírja a holttest ruházatát, kül- és belvizsgálatát. Az iratot dr. Földes Vilmos igazságügyi orvosszakértő és dr. Kelemen Endre bírósági orvos írja alá. A holttestet nem azonosították, pusztán annyit rögzítenek, hogy a Domonkos templom mellett találták meg a „161 cm hosszú, közepesen táplált, jó izomerejű fiatal férfi holttestét”. Az azonosítás hiányát már itt megmagyarázhatatlannak tarthatjuk.
Dr. Buris László egyetemi tanár, igazságügyi orvosszakértő 1992. szeptember 30-án dr. Kahler Frigyes felkérése alapján részletes szakvéleményben értékeli a boncjegyzőkönyvet és dr. Haranghy László véleményét. „A boncolást végző szakértők és az ellenőrző szakértői feladatokat ellátó szakértők rendkívül felületesen és a szakma szabályait megszegve jártak el: az ismeretlen holttestnél az azonosítást meg sem kísérelték, így csak feltételezhetjük, hogy valóban Kollár István holttestét boncolták…
Összegezve: 1. Nincs azonosított holttest. 2. A boncolt holttesten nem fedezhetők fel injekcióbeadás, altatás nyomai. Ha ilyen beavatkozás lett is volna, az nem okozhatott halált. 3. Az áldozat halálát fulladásos nyaksérülés okozta. Ennek okozója – vallomása szerint – Gönczi Ferenc, ha a beismerése igaz. 4. A Tóth Ilona által elismert szívszúrás már egy halottat ért. Összegezve ezen adatokból megállapítható, hogy Tóth Ilonának egyetlen elismert cselekedete sem okozhatta a sértett halálát, annak nyomai egyébként sincsenek a holttesten, vagy nem halált okozók voltak.
Dr. Balassa László igazságügyi elmeorvos-szakértő, dr. Kelemen Endre egyetemi tanár, dr. Juhász Pál egyetemi tanár és dr. Nyírő Gyula egyetemi tanár által 1957. február 22-én írt szakvélemény rendkívül fontos ténymegállapításokat tartalmaz Tóth Ilonáról. Igy például azt, hogy: ,,mindkét oldalt néma talp…” A feltüntetett neurológiai tüneteket maguk a korabeli szakértők is kórosnak minősítik. A súlyos neurológiai tüneteknek egyetlen oka lehet az egyébként egészséges, sportoló fiatal lánynál: a vizsgálat során elszenvedett súlyos fizikai bántalmazás. Nem felejthető, ekkor már több mint két hónapja megtette beismerő vallomását, tünetei azonban még mindig súlyosak.
Összefoglalva a vádiratból és a szakvéleményből leírt következtetéseket: 1. A vádirat értékelhetetlenül rövid, bizonyítékot a vádlottak beismerésén túl nem tartalmaz. Ezért pótvádiratot nyújtanak be, s gyakorlatilag négy egymással össze nem függő ügyet kapcsolnak össze. 2. A szakértői véleményekből rögzíthető: a vádlottak egy részét bizonyíthatóan súlyosan bántalmazták; a Tóth Ilona által elismert, a vádirat szerint általa okozott sérülések nyomai nem találhatók a holttesten, amely egyébként sem azonosítható; Tóth Ilona beismerésének valóságalapja a szakértői vélemények alapján is megkérdőjelezhető.
Az ügyben a Budapesti Fővárosi Bíróság 1957. február 18., 20., 22., 26., 28., március 4., 6., 8., 12., 14., 16., 18., 20., 22., 26., 28., 29. és április 1-jén tartott tárgyalást, és 1957. április 8-án hirdetett ítéletet.
A vádlottak az utolsó szó jogán hosszan szólhattak. Tóth Ilona többek között azt mondja: „Mikor láttam, hogy mit tettem, akkor már ez az ember halott volt. (!!!) Azóta magammal nem tudok szembenézni, amit tettem, azért vállalom a felelősséget, most pedig vége…” Jegyezzük meg, Tóth Ilona ismét kimondja, hogy már egy halottal találkozott.
Összességében a bíróság – a 85 oldalas ítélet ellenére – semmivel nem bizonyítja döntését a beismeréseken kívül, vagyis nem indokol.
Ezután az ügy a fellebbezések folytán a Magyar Népköztársaság Legfelsőbb Bíróságához került. A Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa 1957. június 10-én, 11-én, 14-én és 15-én tartott tárgyalást az ügyben, majd 1957. június 10-én hirdette ki ítéletét. A tanács elnöke: dr. Radó Zoltán, népbírák: Bíró Mihály, Dudás János, Fehér Kálmán, Maróti Károly. Tárgyalási jegyzőkönyv azonban nem áll rendelkezésre az iratok között.
A Legfelsőbb Bíróság az ügy megítélésében teljes koncepciós fordulatot hajtott végre. Kiderült az ügy lényege: az elsőfokú eljárás során a „gyilkosság” középpontba állításával kizárólag a külföld és belföld előtti propagandacélokat szolgáltak, s a cél az volt, hogy az ellenállási csoport értelmiségi vezetőit (Obersovszky Gyula, Gáli József) hozzákapcsolják egy köztörvényes bűncselekményhez. A Legfelsőbb Bíróság ítéletéből kiderül, hogy a „fő veszélyt” már ők jelentik, s ezért kell a minősítést megváltoztatni, s halálra ítélni őket.
Tóth Ilonán a halálbüntetést 1957. június 27-én hajtották végre. A kivégzés megkezdésének időpontja 6.37, a halál 6.48-kor következett be. Ezután kivégzett holtteste 30 percen keresztül a bitófán függ.
Befejezésül értékelni kell a Tóth Ilona ártatlansága mellett szóló tényeket, és kísérletet kell tenni arra, hogy válaszoljunk: mi is történhetett 1956. november 18-án a kórházban.
I. Tóth Ilona ártatlanságát alátámasztó bizonyítékok.
1. Az egész eljárásnak a sarokpontja, melyen összedől a vád koncepciója, a holttest és az áldozat azonosítatlansága, illetve egy meglévő holttesttel kapcsolatos alapvető kételyek. A holttest azonosítatlanságát a korabeli és a jelenkori orvosi iratok, szakvélemények egyértelműen rögzítik (boncjegyzőkönyv, dr. Haranghy László, dr. Buris László, dr. Benedek István szakvéleménye). Nem tudjuk meg, hogy kinek a holtteste szerepel az eljárásban. Ugyanúgy kiderítetlen az áldozat személye, alapvető személyi adatai ismeretlenek maradnak. Az áldozat azonosítatlanságát bizonyítja, hogy a vádlottak a korabeli jegyzőkönyvekben ÁVH-snak tartják egyértelműen, míg Bak Istvánné olyan meghatározó jel alapján azonosítja az áldozatot, ami nem szerepel a boncjegyzőkönyvben.
2. A boncjegyzőkönyvben nem szerepelnek a Tóth Ilona által elismert injekcióbeadások, s az altatás nyomai.
3. Hiányoznak a holttestre vonatkozó alapvető dokumentumok, ezekre hivatkozás sem történik.
Így nincs az iratok között: a holttest kihantolásáról felvett helyszíni szemle jegyzőkönyve; a holttest azonosításáról felvett jegyzőkönyv; kilopták és meghamisították a bírósági jegyzőkönyvben a boncolóorvosok és dr. Haranghy László meghallgatásáról szóló részt; kiveszik az iratok közül a boncjegyzőkönyvet, amit dr. Kahler Frigyes szerez be 1992-ben.
Jogosan feltételezhetjük, hogy ezen iratok azért hiányoznak, mert egyértelműen bizonyítják Tóth Ilona ártatlanságát, mint ahogy az előkerült boncjegyzőkönyv, illetve szakértői vélemények bizonyítják is.
4. Egyértelműen bizonyítható, hogy Tóth Ilonát a rendőrségi eljárás során fizikailag súlyosan bántalmazták.
5. A bíróságon tett Tóth Ilona-féle beismerő vallomás is súlyos aggályokat kelt.
Idézzük dr. Iván László pszichiáter professzor, igazságügyi orvosszakértő véleményét:
„Tóth Ilona megváltozottságát többünk véleménye szerint kombinált manipulációs módszerrel érték el, fizikális behatásokkal, lelki gyötrésekkel végzett agymosás formájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.