Az unió saját halottja

Sebeők János
2004. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uncle Sam és Union Jack, a dollárpapa, fején a cilinderrel s a brit birodalmi zászló; közkedvelt antiszimbólumai a globalizációellenes tüntetéseknek. Uncle Sam és Union Jack. Az Európai Unió zászlaja, immáron egy világhatalomé, nemsokára csatlakozhat hozzájuk. Itt az új birodalom. Hányadik is?
A Harmadiknál mindenképp jobb, a rómainál demokratikusabb, de azért vannak benne feljebbvalók, vannak benne alattvalók s főképp vannak benne törvények. Méltók, igazságosak és bürokratikusak. MTI-hír: „Elhunyt az a brit zöldséges, aki három éven át folytatott szélmalomharcot az egységes európai mértékrendszer bevezetése ellen, s így a nagy-britanniai uniógyűlölők szószólójává és hősévé vált. A 39 éves korában szívrohamban elhunyt Steven Thoburn – akit az EU-csatlakozással szemben álló bulvársajtó »a mértékrendszer mártírjaként« emlegetett – makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy ő csak fontban hajlandó kimérni a zöldséget vásárlóinak. A helyhatóság hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a súly- és mértékrendszerre vonatkozó jogszabályok megszegése miatt.” És most a publicista summáz. A hírből tanulságot gyárt, következtetésekre jut, hisz ez a mestersége. Mondhatnók, ezért tartják. Nos, kérném tisztelettel, nekem ebből két tanulság is „lejön”, egy társadalmi s egy emberszerű.
Az emberszerű tanulság az, hogy minden ügybe bele lehet halni. A reménytelenül igazságos ügyért folytatott küzdelem az öngyilkosság egy válfaja. Nálunk, még unió előtt, sokan lettek így öngyilkosok. A nehéz emberek. Akik fordulnak a szerkesztőséghez. Akik fordulnak a Magyar Tudományos Akadémiához. Akik fordulnak a találmányi hivatalhoz. Akik ott várakoznak a folyosón a főnökre. Akik hetente küldenek anyagot a lapnak. Száz perük van, és kétszázszor fellebbeznek. Titkárnők rémei. Számukra senki nincs ott épp akkor. Akárhányszor s akármikor kopogtatnak, az „na, már megint”. Kevesükből lesz Naksol, Béres-csepp, Bánfi-hajszesz, Celladam vagy Rubik-kocka, többségük egyszer csak nem kopog többé. Nem jelentkezik, s a titkárnő felsóhajt, mintha csak szexuális zaklatótól vagy telefonbetyártól szabadult volna meg. Steven Thoburn nélkül is könnyebb lesz az uniós titkárnőknek. Nincs több kínos vita, egységben az erő. S a publicista, lám, a második tanulságnál tart már. Amely inkább kérdés.
Miféle szabadság az, amely reánk szakadt? Szabvány és szabadság hogyan egyeztethető öszsze? Nem kétséges: szabványok nélkül nincs hálózatilag csatolt társadalom. Szabványok nélkül nem épülhet ki rendszer, nem működhet technika. Még a természet is, ha úgy vesszük, szabvány szerinti, hisz az elemi részecskék mindegyike csereszabatos, nincs két különböző tömegű elektron vagy proton. A szakértelem nélküli buhera komoly veszéllyel járhat, ragaszkodni tehát a szabványokhoz biztonságtechnikai szempontból is sokszor indokolt. Az egységes mérték semmibevételének pedig a gyógyszerészetben szintúgy megvolnának a maga kockázatai és mellékhatásai – ugyanakkor alapvető jogelv, hogy azt, ami társadalmilag nem ártalmas, elvileg szabad. Az unión belüli unión kívüli lét, a szabványon kívüli lét biztonságtechnikailag és egészségügyileg veszélytelen formái akkor miért tilosak eleve? Ha megválaszthatjuk saját identitásunkat, akkor miért tilos megválasztanunk azt a kort, amelyben élünk? Miért is ne dönthetnénk el mi magunk, hogy melyik korban kívánunk élni s mely vívmányokkal?
Protagorasz szerint mindennek mértéke az ember. Nos, mit ér az ember, ha nem mérhet mindennel? A mindenséggel mérd magad? Az unióban, meglehet, ezért a verssorért is büntetés jár majd mint felbujtásért szabványon kívüli önmérésre. A politikai szabadság, a demokrácia nem minden. A mértékrendszer mártírja épp a szabadság politika fölötti, ám e világi szféráit kutatta. Azt a rejtélyes valamit, amitől a demokrácia és a szabadság a napi gyakorlatban olykor diktatúrának tűnik.

A szerző író

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.