Csökkentett üzemmódban

Murawski Magdolna
2004. 05. 11. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számítógépet használók egyik réme, amikor a gép nem működik rendesen. Hiba kerül a programba, és mielőtt magától összeomlana a rendszer vagy teljesen lecserélnénk, elkezd furcsa jeleket küldeni. Csökkentett üzemmódban működik a szerkezet, amelyben bizonyos dolgokat megtehetünk, másokat viszont, egészen elemi és alapvető dolgokat pedig egyáltalán nem. De ne legyünk unalmasak, térjünk rá a lényegre, a magyar valóságra.
Amikor egyik megszorító intézkedés a másikat követi, a számítógépes tapasztalatokkal rendelkező embernek folyton a fent említett csökkentett üzemmódot juttatja eszébe a sok szerencsétlenkedés. A szinte napi rendszerességgel bejelentett ilyen-olyan megvonás magyarra fordítva annyit tesz: ezt se lehet meg azt se lehet. A szerencsétlen, mit sem sejtő és erről talán nem is tehető állampolgár úgy érzi magát, mint a pók hálójába keveredett áldozat. A szálak egyre szorosabban fonják körül, és a korábbi vergődés után már a mozgás lehetősége sem adatik meg. Ha hagyja, és egy kétségbeesett, végső elszánással ki nem szakítja magát a ragadozó rovar kelepcéjéből.
A fenti hasonlatnál maradva paradox helyzet áll fenn. A „pók” ízületei recsegnek-ropognak, agyától a szájáig úgy érkeznek a jelek, mint a csökkentett üzemmódban működő számítógépnek, melyeket ki kellene mondania, ám onnan gyakorta csak valami artikulálatlan dolog röppen elő, általános zavarodottságot okozva a hallgatóságban itthon és külhonban egyaránt. Eszméi, melyekhez kora ifjúsága óta rögeszmésen ragaszkodik, hozzá hasonlóan megkoptak, elavultak. Talán már csak a hozzá hasonlóan kivénhedt és szellemileg redukálódott társaságban keltenek némi nosztalgiafélét. Az ifjúságot egyértelműen untatják vagy irritálják, de a józan ész barátai sincsenek lelkes kapcsolatban vele.
Ha mindezt a kabaré nyelvére kellene lefordítanunk, márpedig gyakorta adódnak jelenetek, melyek inkább oda kívánkoznának, mint a politika porondjára, akkor a méretes bohóccipőben csetlő-botló figurára kell gondolnunk, aki mindössze annyit tud, hogy semmit se tud. Mármint semmit se tud úgy csinálni, ahogyan voltaképpen kellene, ezért a maga kifordított módján esetlenkedik a színpadon, míg ki nem tapsolják vagy ki nem fütyülik. Szóval az egész egy nagy blamázs.
Aki képzetlen vagy méltatlan a neki megadatott szerepkörre, annak két dolgot lehet tennie, helyszíntől és közönségtől függetlenül: vagy veszi a kalapját, utoljára meghajol, és addig távozik, amíg komolyabb blamázs nem éri színészi képességeit, vagy marad, de akkor vállalnia kell a csúfolódást, a gúnykacajokat, a kifütyülést és az esetleges fenékbe billentéseket, csakhogy mindennapi kenyerét ne veszítse el. Azaz a csökkentett üzemmódot, amelyben még megtehet bizonyos dolgokat, ám a leglényegesebbeket már nem. És van valami, ami ebben a szerepkörben sohasem lehet: méltóságteljes, tiszteletre méltó, népszerű, imádnivalóan aranyos, kedves, magasztos, magasrendű, etalon mások számára.
Egyik nap azt üzeni nekünk, hogy már megint eladtak valamit a családi vagyonból. És itt nem olyasmiről van szó, hogy a dédimama sublótja családi tulajdonban marad-e, a padláson porosodva, hanem a stratégiailag fontos nemzeti tulajdonról, annak egy-egy darabjáról. Ezek a holmik nemcsak érzelmi okból fontosak a számunkra, hanem döntően meghatározzák jövőnket, sőt gyermekeink, unokáink jövőjét is. Ha élelmiszerboltba megyünk, a boltos haszna külföldi bankba vagy még keletebbre fekvő országba kerül befektetés formájában. Ha ruhát, tartós fogyasztási cikket veszünk, a helyzet ugyanez. Ha lakást, házat veszünk, bankhitelt kell felvennünk, csak külföldi bankároktól kaphatunk hitelt, s nem éppen méltányos feltételekkel. Lassan már ha levegőt veszünk, vizet iszunk, azzal is valami külföldi érdekszféra megerősödését segítjük elő. Kiszolgáltatottnak kell éreznünk magunkat a tulajdon hazánkban. Mindezt kinek a jóvoltából? A rozzant, vigyorgó, makogó „pók”, és a hozzá hasonló, élősködő rovarhadsereg áldatlan tevékenykedése révén.
Dühöng a csökkentett mód, a semmit nem lehet, semmit nem szabad nemtelen eszméi jegyében. A lejárt lemezek recsegnek-ropognak, végül már azt kell hallgatnunk, hogy sok nemes eszme okán kaptuk ezt a büntetést a nyakunkra. Egy dolog viszont mindenképpen lehetséges. A szavazócédulákon mindenképpen jó helyre kell ikszelni, és az urnákat gondosan kell őrizni, a számítógépes rendszer felügyeletével pedig nem hackereket kell megbízni, hanem komoly EU-s felügyeletet kell kérni a következő választásokhoz. A jó öreg „pók” így se fog éhen veszni, sőt. Akkora tartalékokkal rendelkezik, hogy megirigyelhetné bármelyik orosz maffiózó vagy amerikai olajmágnás. A mi dolgunk nem az érte való aggódás, hanem a saját soraink rendezése. Minél előbb, és minél okosabban.

A szerző újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.