Machiavelli újraéledő szelleme

Wolf Györgyné
2004. 05. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig ült el a két évvel ezelőtti választás kampányzaja, máris újabb megméretésre készülünk. A júniusi európai parlamenti választás belpolitikai konzekvenciái kézenfekvők. Ha most alulmaradnak a kormánypártok, morális és politikai tőkéjük végképp odalesz. Készülődnek a politika erői, hiszen a tét igen nagy: az európai mandátumok kiosztása, birtoklása, elnyerése.
Döbbenten olvassuk, halljuk, hogy Machiavelli szelleme újraéled: ha a cél a hatalmat szolgálja, minden eszköz felhasználható, hirdetik egyes körök. Mint annyiszor, most is előkerül az arzenálból a legkönnyebben alakítható, lelkiismeretlen manipulátorok által mindenre felhasználható humáneszköz, a fiatalság. Viszonylag könnyen összegyűjthető néhány száz jobb sorsra érdemes, de tapasztalatlansága okán tévútra terelhető, téveszmék szolgálatába állítható fiatalember. Összeáll a csapat, s ha van valaki, aki megcsillantja előttük a könnyen elérhető pénz-hatalom, vagy ha úgy tetszik, hatalom-pénz jövőképet, nyitottá válnak veszélyes eszmék befogadására, tanulékonnyá a rombolás gyakorlatának technikájában. Elhiszik, ők az igazság egyedüli letéteményesei, az erősek jogán mindent megtehetnek, elvethetik a legelemibb morális törvényeket, etikai kódex, adott szó nem köti őket. A becsület, tisztesség nem az ő fegyvereiket élesíti, jobb elfelejteni ezeket az avíttságokat. A nagy vezető, a varázslatos mágus pedig már ott van közöttük, újra együtt a „csapat”.
Felmerült-e valaha is azokban a kérdés, akik létrehozták, életre hívták bizonyos kiválasztottakból ezt a győzelemre orientált harci egységet, hogy bevetésük egy állítólagos demokráciában, egy állítólagos társadalmi esemény előjátékaiba milyen következményekkel jár? Felmerült-e, mi lesz a jövőre gyakorolt hatása – bármely fél győzelme esetén – annak, ha elterjednek, beépülnek a közgondolkodásba azok az eszmék, amiket a csapat képvisel, amiket a nagy tanító szuggesztivitás útján beléjük oltott? Hiszen a tanultak nem könnyen felejthetők. A nagy titokzatossággal védett oktatások a résztvevők jellemét, világlátását, személyiségét is átformálták. Vad eszmék vallói maguk is vadakká válnak, s körülöttük a társadalom vadonná torzul. Törvényei félelmetesek: alapkövei az erőszak, a korlátlan önzés, az anyag sivár uralmának mindenek feletti elfogadása. Akik egyszer azt tanulták – mert megtanították nekik –, hogy az élet egy nagy csatatér, ahol ellenségként állnak egymással szemben a homo sapiens egyedei, azok körül kegyetlen harc lesz a lét, félelem uralja a társadalmat. Mi lesz a sorsa ilyen közegben a gyengének, betegnek, elesettnek?
A harci kiképzést kapott elit nem ismeri a szánalmat, érzéketlen a szenvedés iránt, megértés, segítőkészség mind-mind elfeledett hiábavalóság, őket nem korlátozza az elavult erkölcsi törvény.
Mi a biztosíték arra, hogy a csapattagok majd a távolabbi jövőben csak és kizárólag a kampányprogram kódjának irányába támadnak? A szellem kiszabadult a palackból, tudják-e, akarják-e visszatéríteni a mágusok? Veszélyes játékot játszanak, akik meghirdették a totális háborút a hatalom megtartásáért. A kiképzettek nem fognak békés bárányokká változni, a megrontott emberi személyiség nehezen javítható, a gonoszságra programozott gócok fertőzik a jövőt.
Nemrég gyászolt Európa. Hazánk is. A XX. századi történelem szörnyű bűnére, a holokausztra emlékeztünk. Siratjuk az áldozatokat, keressük a bűnösöket. Elfogadható-e nemzetek egészének vádlottak padjára ültetése, megáll-e a történelem ítélőszéke előtt a kollektív bűnösség elve? A borzalom valósággá válásához két elem kellett. A szörnyű tervet kiötlő bomlott agyú elit, és a minden parancsot teljesítő, gyűlöletre kiképzett végrehajtók hada. Ez utóbbiak is kaptak kiképzést, etikai kódex, morál, szikrányi humánum sosem kötötte őket. Gyűlöletre, embertelenségre oktatták ezeket is vezéreik. Kiválasztottak voltak, a nép egészéből kiválogatottak, alkalmasak arra, hogy gonosztevőkké formálódjanak. A pokoli következmény ismert. Kötelességünk odafigyelni, mert veszélyes, nagyon veszélyes dolog ma Európában ismeretlen kimenetelű „csapatjátékba” kezdeni.

A szerző nyugalmazott gimnáziumi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.