Megáll az idő

Tõkéczki László
2004. 05. 10. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hitler őrültsége (amelyben, mint mindig ebben a műfajban, volt persze rendszer) fantasztikus lehetőséget biztosított annak idején a tömeggyilkos kommunizmusnak arra, hogy véres, valóságos ruházatát és riasztó, valóságos ábrázatát el tudja leplezni a nyugati demokráciákkal kötött szövetség humanista jelszavaival. Az orosz és a többi szerencsétlen ottani nép sorsa iránt közömbös, a saját érdekeit követő Nyugat megadta e tömeggyilkos diktatúrának a haladó ügyért harcolóknak járó szalonképességet. Ebben az a tragikus, hogy a kommunista vakondokok (ügynökök) által már egyébként is jól megdolgozott (sokszor kiválóan megfizetett) értelmiség körein túl, a tömegek közé is bemászott a maszlag.
Az antifasiszta világtörténelmi koalíció persze ezen erkölcsi problémán kívül is nem kevés konkrét ügyben sáros (atombomba, tűzviharos légitámadások polgári lakosság ellen, a szovjeteknek kiszolgáltatott milliós menekült tömegek, maga Jalta is), s valójában soha sem volt több, mint a szokásos célszerűségi háborús szövetségek szoktak lenni. A nürnbergi per abszurditása még inkább aláhúzta ezt. Nürnbergben természetesen bűnösöket vontak felelősségre és ítéltek el méltán, de már a kommunista vagy gyorsan azzá váló rezsimek népbíróságainak működése igen nagy részben a kommunista terroruralom előkészítését szolgálta, s az antifasiszta koalíció nagyobb dicsőségére a polgári demokrácia helyi, nemzeti képviselőinek a kiiktatását is célozta.
A náci diktatúrát győztesként túlélő kommunista diktatúra elszemtelenedve ugyan a Nyugat ellenfelévé/ellenségévé lett, de mindkét oldalon – főleg kulturális tekintetben – a közös antifasiszta örökség tudati vonatkozási pont maradt. Nyugaton a baloldali érdekcsoportok fontos legitimációs bázisaként, keleten pedig a saját szörnylétet hatékonyan relativizálni képes démonként tápláltatott a fasizmus, a valódi nemzetiszocializmus helyett. Mindkét részen egyre nagyobb szerepet kapott a zsidóság tragédiája, illetve az azzal kapcsolatos (normatív) elítélés.
Ez az utólagos humanizmus (hiszen az illetékesek annak idején nem tettek túl sokat az üldözöttek megmentéséért) egyre fontosabb ideologikus pótlék lett egyrészt a kiüresedett, eszménytelenné váló nyugati fogyasztói világban, másrészt a folyton gyarapodó saját szennyest rejtegetni akaró kommunista diktatúrákban. Olyan vonatkozási pontot teremtettek így a mindkét oldali „haladó erők” (= kommunisták + titkos és nyílt társutasaik), amelynek egyre kisebb volt a történelmi valóságtartalma, egyre inkább egy mitikus kulturhéroszi jelenséggé vált, amelyre rákérdeni sem szabad, hanem a szokásos emberi bálványisteni tisztelet rituális önmeghatározásává lett (különösen a kései keletkezésű holokausztvallást illetően).
Az 1990-re összeomlott kommunista diktatúrák régóta eszménytelen politikai képviselői s értelmiségi holdudvaraik jó érzékkel nyúltak vissza a Nyugattal közös antifasiszta tradícióhoz, ahonnan ők most újra, másodszor is, „haladó erőkként” indulhattak. S ahogyan 1945 után azt hirdették, hogy politikájuk a politikai reakció s a fasizmus felszámolását célozza, most újra azt állítják – több évtizedes saját diktatúrás hatalomgyakorlásuk után! –, hogy ők képviselik a demokráciát, a népet, sőt már Európát is, amelyet évtizedeken keresztül mint a dekadencia és a kizsákmányolás fészkét láttattak alattvalóikkal. Persze Európa most számukra a vörös internacionalizmusból született kozmopolitizmust, a nemzeti felelősség nélküli egyéni profitmaximalizálásra törő üzleti globalizmust jelenti.
Ebben a kontextusban válik aztán a nemzeti (esetünkben a magyar) érték- és érdekvédelem a fasizmussal szinonim fogalommá. S a szérianövelésben és a korlátok nélküli piaci haszonhajszában érdekelt nyugati üzleti körök egyrészt a tudattermelésben és az agyak fölött korlátlan uralomban érdekelt primitív kulturális tömegtermelők, másrészt visongva vagy hatékony színfalak mögötti finanszírozásban ünnepelik az átvedlett kommunista nómenklatúrát mint antifasiszta szövetségest a világméretű uralmi harcban. Eszmények és értékek helyett kezdik el újra és újra mindenhol az ördögi fasizmust, a zsidóság szenvedését recitálni stb. Mintha megállt volna az idő.
S bizonyos értelemben tényleg megállt, mivel az eltelt évtizedekben lelkileg-szellemileg-erkölcsileg az emberiség mindent relativizált a maximális materiális élvezetek abszolutizálásával. Ezért tűnik úgy sokaknak a különösen üres baloldalon, ahol – tisztelet a nagyon kevés kivételnek – még a keresztyén hit örök aranyfedezete sincs tartalékban. Ezért éneklik így-úgy megtollasodott milliárdosok a nótát: „Föl, föl, ti rabjai a földnek, föl, föl, te éhes (?) proletár…” Az egész antifasizmus-cirkusz (az egyre jobban felfújt antiszemitázás üzletágával együtt) a kiüresedettség szakrális megtöltése egy mára irrelevánssá lett múlttal. Ez a múlt, mint a sötétség és világosság harca – még ha az lett volna is – már csak azért sem általánosítható, mivel az élet nem csak harc s meglehetősen bonyolultabb annál, hogysem azt volt kommunista apparatcsikok és szövetségeseik tolmácsolásában lehetne kötelezőleg értelmezni. Ahogyan nem értelmezhető az a korlátlan szabadpiac szellemi csicskásainak interpretációja alapján sem.
Ma e kettő összeért, össze is nőtt, meglehetősen gyorsan, mivel a haszonisten hívei, a mammoniták jól felismerik egymást s zsákmányállatként tudják látni embertársaikat, honfitársaikat. Az antifasizmus/antiszemitázás így nem más, mint belépési hitvallás a mammoniták kozmopolita szektájába, amely aztán kényelmes kifizetésekben jelzi a tagfelvételt. S aztán kitüntetésekben, ösztöndíjakban, jól jövedelmező, tekintélyes emberekkel gründolt testületekben kapott helyekkel megállíthatatlanul ömlik a viszontszolgálat. A bankkorszak bankárkormányai felvirágoztatják az antifasiszta kultúrát fasiszták nélkül, valamint az antiszemitázást (akár) rasszisták nélkül. Nincs lehetetlen, hiszen a lényeg, hogy a pénz forogjon – azokhoz, akik megérdemlik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.