A jobbikosok és a cigányok közös Karácsonya

Karácsony azt a Szabó Balázst mentegeti, akinek már volt jogerős ítélete csoportosan elkövetett garázdaságért és hivatalos személy elleni erőszakért.

Békés Bence
2019. 10. 08. 10:00
null
Szabó Balázs hamarosan az igazságszolgáltatás előtt felelhet Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely egyszerre akarja a cigányok, a balliberális antirasszisták és a szélsőjobboldaliak szavazatát. A tatárszentgyörgyi rasszista gyilkosság emlékére rendezett eseményen együtt vonult a romákkal, és megígérte nekik, hogy Zuglóban közterület lesz elnevezve Csorba Robikáról. Persze a kisfiú szörnyű halálának emléke is csak kampányeszköz volt neki, eszébe sincs betartani az ígéretét. Már csak azért sem, mert nagyon számít a szélsőjobboldali szavazatokra is. Ezért simán eltűri, sőt mentegeti, ha az általa vezetett ellenzéki összefogás valamelyik helyi csoportja cigányellenes hangulatot szítva szólítja meg a választókat. Jelszava: a szavazatszerzéssel kapcsolatban nem moralizálunk, hanem maximalizálunk!

Legutóbb néhány napja, a TV2 előtti tüntetésen jelentette ki, hogy szerinte Szabó Balázs, az újpesti ellenzéki összefogás jobbikos jelöltje nem verte a tunéziai diákokat, hanem csak szemtanúja volt az esetnek. Ehhez képest a rendőrség és az ügyészség szerint a tizenkét fős csoportból Szabó volt az egyik, aki nem csak körbeállta és szidalmazta az áldozatokat, hanem tevőlegesen részt vett a bántalmazásukban. Karácsony azt a Szabó Balázst mentegeti, akinek már volt jogerős ítélete csoportosan elkövetett garázdaságért és hivatalos személy elleni erőszakért.

Azt, akinek a tunéziai diákok megverése mellett azért is bíróság elé kell állnia, mert a Fidelitas aktivistáit is bántalmazta. Az a Szabó Balázs élvezi Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt védelmét és támogatását, aki az újpesti Jobbikban való megjelenése óta folyamatosan támadja a helyi roma nemzetiségi önkormányzatot, álhíreket terjeszt róluk, „bűnöző, drogos cigányok beköltöztetésével” vagy „határon túli cigányok tömegének megjelenésével” riogatja a lakosságot. Mindehhez az ellenzéki összefogás többi pártja kedélyesen asszisztál.

Újpesten az ellenzéki összefogás szemében a roma önkormányzatnak és az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság oktatási és történész szakértőinek az a bűnük, hogy létrehozták Európa egyik legjelentősebb roma oktatási és kulturális központját, a Rácz Gyöngyi Közösségi Központot. Pontosabban az, hogy mindezt elsősorban és szinte kizárólag a Wintermantel Zsolt polgármester nevével fémjelzett újpesti városvezetés és a kerületben élő fideszes országgyűlési képviselő, Zsigmond Barna Pál támogatásával sikerült felépíteni. Hasonló intézményeket jelentős állami és európai uniós pályázati pénzekkel hoztak létre és működtetnek, de itt nem így történt. Ez a kezdeményezés szervesen a helyi roma közösségre és a város lokálpatrióta bázisára épül.

A központ minden költségéhez társul önkéntes munka vagy adomány. Az átépítésben segítettek helyi roma vállalkozók, akik nem kértek munkadíjat, az újpesti roma helytörténeti kutatást fizetés nélkül végezték a kutatók, a nemzetközi roma könyvtár több ezer kötetnyi könyvből, folyóiratból és kéziratból álló gyűjteménye zömében Rácz Gyöngyi hagyatékából és számos adományozótól ered. A központba tanulni járó gyerekekkel a fizetett szaktanárok mellett önkéntesek is foglalkoznak. Ezt a ritka kulturális kincset és társadalmi felzárkózási lehetőséget támadja az összefogás szélsőjobboldali szárnya. Ez a Jobbik létrejöttének és megerősödésének idejéből jól bevált cigányellenes módszertan a hozományuk, amit az MSZP, a DK, a Momentum és az LMP simán elfogadott.

Molnár István Gábor, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke több alkalommal kérte az ellenzéki pártok vezetőit, hogy tegyenek lépéseket a jobbikos szövetségesük megfékezésére, ne használják fel a cigányellenes uszítást a kampányukban. Ígéretet tett neki a helyi MSZP és DK vezetője is, mondták, hogy nem lesz több támadás, de mégis lett. Egy roma konferencián elmondta panaszát Donáth Annának, a Momentum alelnökének is, aki megígérte, hogy azonnal intézkedik és elmegy hozzá a helyi jelöltjükkel, Déri Tiborral tisztázni az ügyet. Természetesen nem ment oda Donáth, és Szabó Balázs jelölése sem lett visszavonva.

Karácsonynak és az ellenzéki pártoknak már nem fontos a valóság, simán letagadnak bármit, nem érdekes, hogy ki és milyen előélettel állt be az összefogásba, magasról tesznek a következményekre, csak egy dolog számít: annyi szavazatot begyűjteni, amennyit csak bírnak. Bármi áron. Karácsony megmondta, hogy ez már nem az a Jobbik, ezek a politikusok már nem szélsőségesek, a cikisek elhagyták a pártot, így lehet velük összefogni. Közben sorra derül ki, hogy tévedett/hazudott, mert ez bizony még mindig pont az a Jobbik, amelyik a gyűlölködésre és megosztottságra épít, amelyik tele van vállalhatatlan, erőszakos politikussal, esetenként köztörvényes bűnözőkkel, utcai verekedőkkel. Talán arra gondol Karácsony, hogy most ezek az emberek a jó ügy érdekében ütnek, így vállalhatók. A jó ügy: Karácsony megválasztása. Pedig dehogy. Ez az ember nem győzhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.