A Momentum igazi arca: Nolimpia és pénzlehúzás

Amikor valaki a saját hazája ellen indít kampányt az visszataszító, de hogy ebből még nyerészkedjen is, az az arcátlanság iskolapéldája.

Kis Ferenc
2021. 07. 26. 20:21
null
Cseh Katalin és Fekete-Győr András egyelőre nem reklámozza a Momentum programját Fotó: Mátrai Dávid

Amikor valaki a saját hazája ellen indít kampányt az visszataszító, de hogy ebből még nyerészkedjen is, az az arcátlanság iskolapéldája.

Az aknamunka, a szabotázs, a defetizmus soha nem rokonszenves és kevés olyan történelmi helyzet adódik, amikor legalább morálisan „a cél szentesíti az eszközt” felkiáltással elfogadhatónak bizonyul. Amikor valaki a saját hazája, városa, annak közössége ellen indít kampányt, az különösen visszataszító. De hogy ebből még nyerészkedjen is valaki, az mindezen felül a képmutatás és az arcátlanság iskolapéldája is.

Egy ifjú és felettébb haladó, 21. századi liberális csipet-csapat Momentum néven mozgalmat alapított 2015-ben, mondván, hogy ők egyaránt ellenzékei lesznek Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek, leszámolnak a 20. századi korrupt, avitt politikával. Azt, hogy progresszívek legfőképp onnan tudhatjuk, hogy az alapító lányok és fiúk szinte kivétel nélkül több éves külföldi képzés után tértek haza felvértezve a nyugati balliberális mainstream legkorszerűbb ideológiai lózungjaival, társadalomromboló szellemiségével. Nyugaton manapság a haladást ez jelenti: a hagyományos társadalmi kötőszövetek, mint a nemzet, a kulturális és vallási hagyományok szétzilálása, közösségmegtartó erejének gyengítése.

A Momentum mozgalom a kezdeti időkben még kereste a kitörési pontot, amivel igazán ismerté válhat a közvélemény előtt, de – vélhetően francia barátaik sugallatára – egész gyorsan rátaláltak a főútra. A 2024-es nyári olimpiára pályázó Budapest mellett a rendezésre esélyes, majd be is futott Párizs volt, ahol a Momentum kiváló kapcsolatokkal rendelkezik, például Emmanual Macron francia elnök pártjával, az En Marche-sal szorosan együttműködtek már 2017-ben is. Ezek fényében talán nem lenne túlzás hazaárulásnak minősíteni Cseh Katalinék Nolimpia elnevezésű kampányát, amivel 2017 elején sikerült megfúrniuk Budapest pályázatát és elérték, hogy a főváros a korábbi támogató politikai egység megbomlása okán visszalépjen.

Ezzel a gyalázatos aknamunkával szerzett országos ismertséget a Momentum, majd gyorsan párttá alakultak és a sikeren felbuzdulva tovább építgették politikai karrierjüket. A párt elnökségi tagja lett 2017 augusztusában Cseh Katalin is, aki semmit nem bízott a véletlenre, a politika mellett a gazdasági szférában is igyekezett kihasználni kapcsolatait és néhány céges trükköt is, amivel családi vállalkozása nagy teljesítményű uniós pénzszivattyút indított be.

A Pannónia Nyomda Kft Cseh Katalin ügyvezetése idején 2016 decemberében nyert el 68 millió forint értékű uniós pályázatot egy hologramos technológia kifejlesztésére. A pályázati anyagukban példaként hivatkoznak a 2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítésére. Mindezt alig egy hónappal azelőtt, hogy elkezdték az olimpiaellenes aláírásgyűjtést.

Erre mondják pestiesen, hogy rinocérosz bőr van a képükön.

(Borítókép: Cseh Katalin és Fekete-Győr András. Fotó: Mátrai Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.