Az egész országban nagy ívű építkezések folynak

Ami a lejáratást illeti, akárhogyan is nézzük az ellenzéki kritikákat, a jelenlegi kormánypárti város- és településvezető polgármesterek mindenütt szépen bizonyítottak.

Prugberger Tamás
2019. 08. 15. 13:03
null
Budapest, 2019. május 10. A színpadtechnikai gépészet épülõ szerkezete és az elbontott nézõtér a felújítás alatt álló Magyar Állami Operaházban 2019. május 10-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi felmérések azt mutatják, hogy az ellenzéki pártok közötti megegyezések a legtöbb helyen felborultak személyes ambíciók miatt. Úgy tűnik, néhány kerületben és településen az ellenzéki pártok tudták tartani magukat a megállapodásuk szerinti egységes fellépéshez. De megindult a jelenlegi polgármesterekkel szembeni ellenzéki lejáratókampány is.

Ami a lejáratást illeti, akárhogyan is nézzük az ellenzéki kritikákat, a jelenlegi kormánypárti város- és településvezető polgármesterek mindenütt szépen bizonyítottak. Ez különösen ott látható, ahol korábban ellenzéki volt a fővárosi, a kerületi és a települési vezetés. Elég rátekinteni a fővárosra Demszky főpolgármestersége idején, a Terézvárosra a balliberális Verók István és Erzsébetvárosra Hunvald György polgármestersége idején.

Elhanyagolt, romos kerületek voltak ezek, ahol külföldi spekulánsok alulértékelten jutottak értékes ingatlanállományhoz. Mára ezek az elmaradott városrészek a Fidesz–KDNP által delegált polgármesterek vezetése alatt regenerálódtak és fejlődésnek indultak. Nemcsak e sorok írója, hanem több liberális felfogású és a kormányt sok tekintetben kritizáló rokonai, kollégái és barátai állapították meg, hogy az Orbán-kormány alatt Budapest és más vidéki települések arculata pozitívan megváltozott, és egészében véve élhetőbbé vált az ország.

Én a dinamikus fejlődést, a rengeteg helyszínen elkezdett ingatlanfejlesztéseket, építkezéseket nagy jelentőségűnek tartom az őszi polgármester-választások során. Karácsony Gergely ezzel szemben már jelezte, hogy ha megnyeri a főpolgármesteri választásokat, Budapest költségvetésében jelentős megszorításokra kerül sor.

Hasonló nyilatkozatok hangzanak el egyes ellenzéki polgármesterjelöltek szájából is. Ha szemügyre vesszük az ellenzéki jelöltek alkalmasságának kérdését, a legtöbbjük dilettantizmusa messze kiviláglik. A megszorító gazdálkodás eldöntése nem tőlük, hanem minden bizonnyal kívülről, a leköszönő uniós vezetőktől származhat. Erre utal az is, hogy Karácsony zuglói polgármesterként továbbra is a kerületnek jelentős veszteséget okozó parkolási díjfizetési rendszerét folytatja, annak ellenére, hogy a képviselő-testület megszavazta annak leállítását. Itt egyértelműen arról lehet szó, hogy ha már az unió leköszönő vezetése és Soros György „nyílt társadalma” magát a kormányt nem tudja leváltani, azért a saját embereit még megpróbálja az önkormányzati választásokon a polgármesteri székekbe ültetni. Hátha ezek a pozíciók jövőbeni ugródeszkaként szolgálhatnak a soron következő általános választásokon is.

A szerző jogász, egyetemi tanár

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.