Nem vagy egyedül

Ez a világ úgy állt össze mára, hogy valakik, valahol, valakiről mindent tudnak. Még azt is, amit maga az illető sem.

Hegyi Zoltán
2021. 07. 22. 9:00
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vagy egyedül, nem vagy egyedül, valaki egész éjjel hallgat, nem vagy egyedül, már megint füle van a falnak, énekelte annak idején a Kontroll Csoport. És valami feszt kattant a telefonban. Mindezek ellenére sokáig abban a tudatban éltem, hogy a Pegazus egy szárnyas görög ló vagy legfeljebb egy szórakozóhely, aztán most kiderült, hogy nem csak.

Kíváncsian várom a lehallgatási ügy fejleményeit, bár kötve hiszem, hogy valaha pontos képet alkothatunk erről az egészről.

A titkosszolgálatok azért titkos szolgálatok, mert titokban szolgálnak. Amennyiben nem, akkor már titoktalan (titok nélküli) szolgálattá válnak, ami azt jelenti, hogy valamit elszúrtak. Hallgatózni persze csúnya dolog, erre érzékenyítettek régebben az oviban is, de műfelháborodni, úgy tenni, mintha ez a Pegasus-sztori váratlan lenne, mi több, meglepő, teljesen felesleges.

Ez a világ úgy állt össze mára, hogy valakik, valahol, valakiről mindent tudnak. Még azt is, amit maga az illető sem. Ezt hallgatólagosan elfogadtuk, amikor használni kezdtük a haladás és a fejlődés vívmányait, illetve amikor egyes tételeit ránk kényszerítették. A haladás és a fejlődés lépcsőfokai döbbenetesek, mondhatnánk fantasztikus, hogy hol tart már a tudomány. Először úgy volt, hogy amennyiben a feleségem mondjuk vízcsapokat keresgélt a telefonja segítségével, akkor a számítógépemen (az enyémen) rögvest megjelent egy komplett vizesblokk. Aztán már csak beszélgetnünk kellett egy csinos kis csapról, és mindkettőnk gépén megjelentek a mosogatók. Nem vagyok paranoiás, de ez nem jelenti azt, hogy nem üldöznek. Ekkor az a gyanúm támadt, hogy hamarosan csak gondolnom kell egy tömítésre és jönnek a fürdőkádak. Félreértés ne essék, nem mosdatok én szerecsent (nem tudom, ezt a szót szabad-e még használni a megbélyegzés veszélye nélkül és esetleg a továbbiakban hagyjam ki azt a bizonyos csipetnyi reszelt diót a krumplipüréből, mert kiírom magam a civilizációból tüstént és üstöllést), csak mondom.

Szóltam, vagy mi. De azért nem kell mindjárt pánikba esni, van megoldás, és mindjárt kéznél. A probléma kezelhető performansz jelleggel és a sportértéke sem utolsó. Fogunk egy szép nagy keményfa tönköt. Erre ráhelyezzük a telefonunkat, a laptopunkat, a bank- és hitelkártyáinkat, a különféle vásárlói kártyáinkat, majd végül, de nem utolsósorban nekitámasztjuk az okostévénket. Majd egy Most okoskodj, kos! felkiáltással megragadjuk a legkedvesebb hasító fejszénket és akkurátusan pozdorjává zúzzuk az egészet, mit sem törődve az elektroszmogtól szagló halálhörgésükkel. Ezután következhet egy kevéske sósav, amennyit a morzsalék felvesz. A legkeményebb ultrák mindezek után felkereshetik a bankjukat, töröltethetik a számlájukat (amelyből a bank pontosan tájékozódhat afelől, hogy mire, mikor, mennyit költ a kedves ügyfél, ezért kellett a rendszerváltás hajnalán kirúgni Marikát a pénzügyről, aki leszámolta a dolgozó markába a zsozsót, oszt’ jó napot) és bevarrhatják a pénzüket a cihába. Ezt követően pihenésképpen mintegy egy hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy kitalálják, mi legyen a következő fizetésükkel. Ha mindez megvan, már csak néha hátra kellene pillantani, hogy követi-e még őket a ballonkabátos.

A Pegasus viszont, ugyanakkor és ellenben egy olyan kártékony szoftver, amivel a célszemély életének minden aspektusát nyomon követhetik.

Mint ahogy a sors érdekes fintoraként a Bill Gates Alapítvány izgalmas mindennapjait is, a Szilícium-völgytől a vuhani kémcsövekig. Hogy kik, az egyelőre kérdéses, de alighanem a szaúdiak és az izraeliek együtt, a mexikóiak és az azeriek hathatós támogatásával és Pintér Sándor vezetésével. Ezek a BBC szerint túlnyomórészt autoriter államok, igaz, a franciák is felültek a lovacskára, de ők meg nem, és kész.

De valószínűleg ott szorgoskodott még a Fehér Ház matuzsálemi kort megért bolgár vécésnénije is, de mivel ő már a Kennedy-gyilkosságban is benne volt nyakig és kissé szenilis, csupán tanácsadóként. A fejszével és a sósavval viszont az a baj, hogy internet, Facebook és egyebek híján kissé lassabban győződhetünk meg arról, mi is történik mindeközben minden világok legjobbikában. Könnyen lemaradhatunk például arról a korszakalkotó pillanatról, amikor egy terhes férfi megpróbál megszoptatni egy csecsemőt, és többé a büdös életben nem láthatunk terhes férfit ábrázoló emojit. Cserébe elmerenghetnénk azon, hogy vajon az állapotos Demi Moore meztelen képe megjelenhetne-e mostanság egy magazin címlapján. Mégiscsak egy nő.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.