Zentán is jó a kínai vakcina

Nagyon örülök annak, hogy hetvennyolc éves édesapám megkapta a védőoltást. A kínait.

Szabó Palócz Attila
2021. 02. 17. 10:00
null
Budapest, 2021. február 16. A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni, ezen a napon érkezett vakcinái a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti logisztikai központjában 2021. február 16-án. Az elsõ szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett Kínából. MTI/Mónus Márton Fotó: MARTON MONUS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány is közrejátszott abban, hogy már hónapok óta nem járhattam szülővárosomban, Zentán, ami persze továbbra sem jelenti azt, hogy ne követném naponta az ott zajló eseményeket. Sőt nemcsak követem – mintegy külső szemlélőként –, de a magam módján részben szervezem is a család otthoni ügyes-bajos dolgait. Tehát ha a távolból is, de manapság is részt veszek Zenta hétköznapi életében.

Még mindig ott él például hetvennyolc éves édesapám, aki a minap kapta meg a második védőoltást, igen, a kínai vakcinából, és remekül érzi magát. Nagyon irigykedem rá, mint ahogy mindenkire, aki már átesett az oltáson. Mivel ő nem e-mailezik és nem használ mobiltelefont sem – fogjuk rá ezeket az életkorára, bár az internet világában meg valóban otthonosan mozog, így például naponta facebookozik és a Nemzeti Sport honlapjáról tájékozódik a meccsekről, mindent követ, amit labdával játszanak, csak a Forma–1-et és a küzdősportokat nem szereti –, az én e-mail-címemet adtuk meg a szerbiai kormányzati portálon a vakcinára való regisztrálásnál, és a Zentán élő unokatestvérem mobilszámát írtuk be az sms-ben történő értesítésekhez. Mert ott még ezt az adatot is elkérték, és láss csodát, senkinek semmi baja nem lett belőle.

Arról tehát, hogy édesapám másnap már mehet is beadatni a védőoltást – az elsők között –, én kaptam meg az értesítést e-mailben. Budapestről kellett hát megszerveznem, hogy a csatolt QR-kódot otthon kinyomtassa valaki, és be is adja neki az ablakon, hogy nála legyen, amikor a rendelőbe megy. Nem is ez a lényeg, vannak még jó emberek, akikre számítani lehet szükség esetén, mindent megoldottunk, megszerveztünk hát. És nagyon örülök annak, hogy hetvennyolc éves édesapám megkapta a védőoltást. A kínait. Endrének, Csillának, de még Flórának is nagyon köszönöm a segítséget! Mondom, az ilyen hirtelen jött akcióktól (és attrakcióktól…) eltekintve is követem, hogy mi történik szülővárosomban, hiszen az internet korában ennek már nincs semmi akadálya, akkor sem, ha nem is tud átjutni az ember a határon. Így hát a döbbenettel ért fel, amikor megláttam, hogy bontják Zenta buszállomását.

Gyerek voltam még, amikor ez a buszállomás 1977-ben felépült, a távolsági járatok addig a vasútállomás előtti parkolóból indultak. Később – elsősorban egyetemistaként – vált életem egyik kulcspontjává ez az épület, hiszen a heti, hétvégi hazautazások péntekenként rendszeresen, ciklikusan ismétlődő célállomása volt. A zentai buszállomás pedig pontosan olyan volt, mint akármelyik másik hasonló vidéki „műintézmény”. Tulajdonképpen ez az épület kapcsolta be az egykori Jugoszlávia közlekedési vérkeringésébe a szülővárosomat, akárhova jegyet lehetett váltani, Ljubljanától Szkopjéig vagy éppenséggel Szarajevóig…

Most meg majd épül a helyén egy nagy bevásárlóközpont, ahogy az egykori ország területén is ma már hét független állam kelt zavart a tájékozódásban.

A szerző újságíró

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.