időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Karácsony rémálma

Szikszai Péter
2021.10.08. 06:00 2021.10.08. 12:12
Karácsony rémálma

Valaki kellemetlen helyzetbe hozta Karácsony Gergelyt. Hajnali fél tízkor, amikor felkelt, hogy korán beérjen a munkahelyére, talált valamit az ágya végében. Nem, nem lófejet, hanem Márki-Zay Pétert. Ezután ha bárhol kinyitott egy ajtót, felszállt egy kivételesen éppen közlekedő villamosra vagy tartott egy lakossági fórumot, Márki-Zay ott volt, és csak kajánul nézett rá. És ezzel a furcsaságok még nem értek a véget.

Amikor beugrott a Városházára, hogy megírjon néhány Facebook-posztot, munkatársai közvélemény-kutatásokat tettek elé, amelyek szerint Márki-Zay megelőzte. Mi ez az egész? Csak valami terheléses támadás lehet. A kínaiak. Hát persze! De Gál. J. szerint mégsem. Ez valami árulás? Őt, az egykori sztár közvélemény-kutatót csak úgy lehúzza a Závecz? És a Medián szerint is csak harmadik? Már Endre bá is hátba méri?! Nem ér az egész semmit, hiszen csak kis mintán kutattak. Ő már csak tudja, hogyan kell manipulálni!

Körbenézett, de már senki nem volt mellette, csak Márki-Zay vigyorgott a sarokban. Itt valami nagyon nem oké. Neki nem ezt ígérték! Arról volt szó, hogy ő a „legkevésbé elutasított” jelölt, aki úgy vonzza a középen álló szavazókat, mint az ipari mágnes. Ő a legjobb, mert magas és sovány, röptében felismeri a dolmányos varjút, és úgy tud kampányolni a stadionok ellen, hogy közben meccsre jár.

Úgy avat rovarhoteleket és méhlegelőt, mint fideszes államtitkár autópályát. Ő az, akinek még az is jól áll, ha hirtelen adjunktusból diszlexiás kisdiákká változik. Mindenkinek szimpatikus, hiszen mindig van egy jó szava a dugóban veszteglő autósokhoz. Belé helyezte hitét a megmentőt váró szoci szavazó és a süllyedő MSZP: Kunhalmi Ági összevissza puszilta, Korózs Lajos lelkes nyugdíjasok élén vonult elébe.

Őt akarja a klímaszorongók nagy tábora, az Orbán-fóbiás Klubrádió-hallgatók és a csalódott fideszesek milliói. Azt mondták, csak ő tudja integrálni ezt a végzetesen megosztott nemzetet. És amikor elbizonytalanodott a biciklisávok és az útfelújítások miatt leblokkolt Budapestet látva, tartották benne a lelket, hogy „Gergő, te vagy az egyedüli, aki képes legyőzni a hatalmas Orbán Viktort!”.

Azt mondták neki, minden rendben lesz, ne törődjön nyelvtudásgőgös fideszesekkel, neki a választók nyelvét kell beszélnie. Hagyja a forgalmi dugókat másra, mert csak a hülye, klímacinikus jobboldaliak járnak autóval. És so­káig úgy tűnt, hogy ő az abszolút univerzális, lejáratókampány-álló figura. Hiába költ Karácsony-ellenes propagandára milliárdokat a kormánypárt, rajta nem talál fogást az orbánista médiaportfólió trollhadserege. Mert ő a megkérdőjelezhetetlen jelölt. Legalábbis neki eddig ezt mondták.

Ám nem jött be a terv, mert valahogy Dobrev nyerte az első fordulót, Márki-Zay meg feljött a surranópályán. Itt valami tévedés lehet. Nem ez volt megbeszélve. Az nem fordulhat elő, hogy ne ő legyen a befutó, hiszen neki rendkívül szerteágazó nemzetközi kapcsolatai vannak, szavait isszák a vezető nyugati lapok újságírói. Mögötte sorakozott fel a magyar gazdasági elit, nagyon megnyugtató támogatást biztosítva. Hiszen ő a Kihívó.

„Szedd össze magad, Geri!” – súgták neki. És erőt mutatott fel. Nem veszett kárba az a néhány félév politológia szak. A hatalomtechnika a kisujjában van. Egy frappáns mondat és egy jól szervezett sajtó­tájékoztató szomorú baloldaliakkal a háttérben máris visszahozta az esélyeket. Ilyen képességekkel nemcsak Orbánt győzné le, hanem móresre tanítaná Putyint vagy akár Kínát is. Csak Márki-Zayjal nem bír. Nem visszalépett, hanem bele.

Lehet, hogy beszélni kéne Ferivel, hogy akkor most mi legyen.

Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: MTI/Mónus Márton

Gyurcsány-show

Kocsis Máté: Életbe lép a Gyurcsány-Márki-Zay paktum

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.