Keresés
Magyar Nemzet
2021. március 7., vasárnap, Tamás napja
HÍR TV – CIVIL KÖRA magyarok bizonyítják fegyelmezettségüket.
ajánlók
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/ajanlok/gorbe-tukor-a-felbillent-ertekrendu-vilagunkrol-9274568/

Görbe tükör a felbillent értékrendű világunkról

Halász Péter könyvét úgy érdemes olvasni, mintha kincset keresnénk. A kötetben megbúvó magyar szokásanyag egy hatalmas és gazdag kincsestár, egy egységes világkép maradéka.

Az ember élete körforgás, tulajdonképpen mindegy, hol kezdünk bele. A gyermek megszületik, felnő, felkészül az életre, párjára lel, gyermeke születik, aki felnő, felkészül az életre, ugyancsak párjára lel, és így tovább, körbe-körbe, nemzedékről nemzedékre. Elhatározás kérdése, hogy hol kezdjük el olvasni Halász Péter több mint ötven esztendő kutatómunkáját felölelő izgalmas könyvét, az első csóknál vagy az első gyermeknél. Ez a kötet nemcsak végigkíséri az ember életét, hanem azokat az erőket is keresi, amelyek a körforgások során igazítják, segítik, vagy fékezik a sorsát.

Mint Halász Péter vallja, olyan közösségekben, mint a moldvai csángó magyarok, amelyekre a mai, felbillent értékrendű világban nem igazán lehet jellemző az átgondolt és a célszerűen megtervezett életmód, egy-egy fontos esemény lebonyolításához és megéléséhez nagy szükség van a hagyomány erejére. Ennek segítségével nem kell mindent újragondolni, latolgatni, nem kell mindenkinek újra és újra kitalálnia, hogy az emberi élet során adódó feladatokat miként oldja meg, hanem elég igazodnia az „így szoktuk”, az „illen a szokás”, „apám, anyám is így csinálta” rendjéhez. Még így is bőven akad számtalan váratlan, döntést igénylő esemény, de az energiákat a fő témákban nem kell szétforgácsolni, elkótyavetyélni, mert azt már megoldották és a maiakra hagyományozták az előttük járó nemzedékek.

Fotó: Tortoma

A kötetben megbúvó magyar szokásanyag tulajdonképpen egy valamikori hatalmas és gazdag kincsestár, egy egységes világkép maradéka, ami mára csak egy kifosztott kincsesbányára hasonlít. Ennek tudatában fogjon neki az olvasó e különösen érdekes kötet olvasásának, mintha kincset keresne.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lengyelország

Egyre gyakoribbak a kereszténység elleni támadások Lengyelországban
Egy friss jelentés szerint jelentősen visszaesett a magukat vallásosnak tartó fiatalok száma Lengyelországban.

Orbán Viktor

Orbán Viktor: A célegyenesben vagyunk
Az oltottak száma gyorsabban fog nőni, mint ahogy a vírus támad – mondta el közösségi oldalán a miniszterelnök. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát.

Kiemelt

Elítélték a Deutsche Welle Magyarországról készített propagandafilmjét
A Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleményben tiltakozott a német közszolgálati televízió manipulációja ellen.

Poszt-trauma

Gréczy Zsolt elárulta Gyurcsány ördögi tervét
Íme a leleplezés.

Poszt-trauma

Sárosdi Lilla a nyugalom megzavarására alkalmas videó(ka)t posztolt
Újabb, még performansznak is szánalmas vonaglás és káromkodás.

Poszt-trauma

A DK-s Komáromi doktor piszkos játéka
Galádság, hogy vészhelyzetben az ellenzék mit sem törődik az emberéletekkel.

Aktuális

Senki sem bír Fucsovics Mártonnal, döntős Rotterdamban!
A finálét a világranglistán nyolcadik orosz Rubljov ellen játssza az ATP 500-as kategóriájú kemény pályás tornán.

Fricz Tamás blogja

Jourová asszony, ön viccelt? Mert nagyon nem tudtunk röhögni!
Itt már nem csak arról van szó, hogy Věra Jourová távozzon a pozíciójából.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!