Új tárlat a Hagyományok Házában

Játéktól a mesterségig címmel nyílik meg a Hagyományok Háza új időszaki kiállítása, mely szeptember 25-ig látogatható. Vajon milyen mesterségek mutatkoznak be a kiállításon?

Forrás: MTI2024. 07. 14. 13:30
hagyományok háza kiállítás
Miért érdemes ellátogatni a Hagyományok Háza új kiállítására? Fotó: Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárlat a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, beleértve a nemezkészítő, kosárfonó, takács, szőnyegszövő, valamint gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő mesterségeket.

Játéktól a mesterségig 

Az időszaki kiállítás, amelynek főkurátora Benedek Krisztina, az intézmény népi kézművesség és népi iparművészeti szakcsoportjának szakmai vezetője, szeptember 25-ig látogatható a Hagyományok Házában. A kiállítás előre meghirdetett tárlatvezetésen is megtekinthető. 

A kiállítás olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy miként illeszkedhet harmonikusan a mai otthonokhoz egy paraszti kultúrából származó, hagyományos technikával készített szőttes, fonott kosár, csuhétárgy vagy nemezszőnyeg, hogyan kelnek életre a ma emberének keze által az ősi minták és hogyan lehet a kézműves és szellemi örökséget megtanulni, megélni és átadni a következő generációnak.

A tárlat megtervezésének egyik vezérfonala a kurátorok számára a fenntarthatóság és a környezettudatosság volt – írják a közleményükben, kiemelve, hogy a kiállított tárgyak természetükből fakadóan, de az installációk és egyéb designelemek is egytől egyig természetes, illetve újrahasznosított anyagból készültek. A kiállítás célja, hogy a szakmai vizsgát tett 47 kézműves alkotót bemutassa, és felkeltse a nagyközönség érdeklődését a népi kézműves mesterségek iránt. 

A tárlaton betekintést nyerhetnek az érdeklődők a technikai fogások elsajátításának hosszú folyamatába, a gyűjtőutak izgalmaiba, és megismerhetik azt a komplex látásmódot is, amely a mai ember számára elengedhetetlen a népi kézműves hagyományok megértéséhez.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.