Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A beatnemzedék és közönsége Kőbányai János fotóin

Illés, LGT, Mini, Beatrice – legendás zenekarok, amelyeknek dalai több generációban is visszhangzanak. Kőbányai János a ’70-es, ’80-as évek beatkoncertjein készült sok tízezres képanyagából láthatunk több mint százat a Szentendrei Régi Művésztelep galériájában ma megnyílt Beat! kiállításon.

Forrás: PKÜ2024. 07. 05. 21:02
Kőbányai János
Kőbányai János a ’70-es, ’80-as évek beatkoncertjein készült képanyagából láthatunk több mint százat a Szentendrei Régi Művésztelep galériájában. Fotó: Bach Máté Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítás egyszerre fontos zenetörténeti dokumentáció és látlelet is egyben a Kádár-korszak késői időszakáról. A hazai beat-, rock- és punkkultúrának ugyan megvoltak a nyugati gyökerei, de a lázadás, amit a regnáló szocialista államhatalom ellen képviseltek, egyedi színezetet adott nemcsak az általuk játszott zenének, hanem a „magyar Woodstockként” ismert tabáni koncertek hangulatának is.

Rockenbauer Zoltán
Rockenbauer Zoltán, a kiállítás kurátora szerint a tárlat megmutatja mindazt, ami a történelemkönyvekből kimaradt Forrás: Bach Máté/Petőfi Kulturális Ügynökség

Rockenbauer Zoltán, a kiállítás kurátora rámutatott, hogy a hazai beatkultúra „sajátosan magyar jellegzetességeket öltött, nemcsak külsőségekben, de abban is, hogy az idősebb generációval szembeni lázadásba a szocialista rendszer ifjúságpolitikájával szembeni elégedetlenség keveredett.”

A tárlat megmutatja mindazt, ami a történelemkönyvekből kimaradt: a Kádár-korszak csendes forrongását, a fiatalokat, akik egy-egy számmal a rendszer elleni lázadást élték át. Kőbányai János képein keresztül szinte halljuk a korszak legendás zenekarainak dübörgését, a tömeg lüktető moraját, érezzük a dohányszagú koncerttermek nehéz levegőjét. Fotói testközelbe hozzák a lázadó nemzedék későbbi ikonikus sztárjait, és megelevenedik a „tűrt” vagy éppen „tiltott” koncertek sokszor üldözött közönsége is. Pillanatok, amelyek később meghatározták a magyar zenetörténetet.

Kőbányai János a kiállítás kiadványában azt írta, a beatzene látszólag egy szórakoztató zenei műfaj, de egészen más is. „Forradalom” – ahogy fogalmaz. Hozzátéve, a beatkorszak hozzájárult a rendszerváltáskor ahhoz is, „hogy az átállás vér nélkül, s nagyobb zökkenők nélkül lebonyolódhatott, ez a beatkorszak küzdelmeinek és tudatformáló, a szabadságigényt ébren tartó erejének köszönhető.”

A kiállítás részeként kivetítőkön keresztül is bepillanthattunk a korszak táncos-zenés hangulatvilágába: láthatjuk Sándor Pál rendezésében az LGT 1978-as tabáni koncertfilmjét és egy 1980-as Beatrice-koncertet is. Megjelennek a kiállítótérben a Retro Design Center tárgyai is, megidézve a korszak harsány színeit. A megnyitó záróakkordjaként exkluzív, korszakidéző koncertet adott Karácsony James és zenekara, visszaröpítve a közönséget abba az időbe, amikor még mindenki másképp csinálta.

A kiállítás 2024. július 6. és szeptember 2. között látogatható, nyitvatartási időben (kedd–vasárnap) 10.00 és 17.00 között.

 


 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.