Végső menedékek

Szuromi Pál
1999. 11. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lármás megnyitó, harmonikus képek. Sinkó János ötvenéves. A dél-alföldi képzőművészet meghatározó alakja egyébként főiskolai tanár. Bemutatója nem igazodik a retrospektív tárlatok hagyományaihoz. Csupán egy régebbi művet szerepeltet. Mintha az utóbbi évek termését tartaná figyelemre méltónak. Az újdonságokat. Sinkó a szervesen építkező festők közül való. Pályája elején is a mitikus látomások érdekelték, amelyekhez szikár kődarabokat, omlékony földrögöket használt fel. Az expresszív foltok szomszédságában egy-egy értelmező alakzat bukkant fel, amivel zárt térképzetek születtek. Festőnk ma is kitart az artisztikus piktúra mellett. Tónusai finomak, áttetszők. Mégis ezeken a képeken már csak lágy színfoltok tanyáznak. Mintha a mikroszkopikus látás lépne előtérbe. Ami eddig spontán cselekvés volt, azt a meditatív nyugalom váltotta fel. Mintha kiléptünk volna a kortársi életforma nyugtalan zónáiból. Sinkó ezúttal is ragaszkodik archaikus kövületeihez, de már nincs bennük keménység. Porhanyósak, lágyak. Olyasfélét sugallnak, hogy ne higgyünk az erő szokványos képzeteinek. Inkább lapozzuk fel Lao-ce verseit: „Nincs lágyabb, mint a víz, mégis a köveket kivájja.” A piktúrában is apró foltoktól vezet az út a kozmikus látomásokhoz. (A tárlat a Horváth Mihály utcai képtárban látható 2000. január 2-ig.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.