A jólét betegsége a köszvény

Újlaki Ágnes
2003. 03. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egykor a gazdagok betegsége volt, azon az alapon, hogy ők ehettek sok húst és zsíros, tápláló ételeket. (Számos uralkodó szenvedett köszvényben, például Mátyás király és a Mediciek is.) Ma már az igazán gazdagok méregdrága diétákon élnek, s a mi földrészünkön a húsevés sem luxus többé. Ezért inkább a jólét, a jóltápláltság betegségének nevezhetjük.
Fájdalmas, keserves rohamok, eltorzult ízületek kísérik megjelenését. A köszvényt más, hasonló tünetekkel járó kórtól a magas húgysavszint megállapításával lehet megkülönböztetni. Fiatal korban nagyon ritkán, enzimhiány következtében alakul ki. Előfordulása a középkorú férfiak körében a legjellemzőbb, tízszer több férfi betegszik meg benne, mint nő. Ők többnyire túlsúlyosak, sok húst esznek.
Hatvan év felett már egyéb betegség szövődménye is lehet. Kialakulhat a veseműködés gyengülése, a túlságosan kevés folyadékfogyasztás miatt. (Sok idős ember hajlamos arra, hogy kevés folyadékot igyon.) De okozhatja cukorbetegség, májkárosodás, elhízás is. Ebben a korosztályban már több a nőbeteg, mint a férfi. A hajlam egyébként öröklődik.
Köszvényes rohamot a fentieken túl kiválthatnak az ólommal kapcsolatos munkavégzések, valamint a nagyon erős fizikai erőfeszítések, de olykor a nagy meleg vagy a nagy hideg is. Leggyakrabban mégis a helytelen étkezés és az ezzel gyakran társuló inaktív életmód az okozója. Tehát aki ülő munkát folytat, nem mozog, de hatalmas vacsorákat eszik, több üveg sörrel leöblítve – az veszélyeztetett. Aki el akarja kerülni ezt a fájdalmas, krónikus betegséget – különösen, ha családjában már előfordult –, jól teszi, ha változtat életmódján. De a már megbetegedettek állapota is jelentősen javulhat, ha gyökeresen változtatnak szokásaikon. A gyógyszeres terápia mellett a húgysavszintet csökkentő, purinszegény étrend, a fogyás, a napi másfél-két liter folyadék fogyasztása, az alkohol kerülése a legfontosabb.
Tiltott ételek: füstölt hús, liba-, kacsa-, galamb-, pulyka-, vadhús, belsőségek, szalonna, disznótorors, szardínia, baromfizsír. Füstölt sajtok, gomba. Lencse, szárazbab, spenót, karfiol. Ezek az ételek a magas purintartalmuk miatt ártalmasak, az alkohol pedig a húgysav lekötése miatt tiltott.
Ajánlott ételek: sovány sertés-, borjú-, marha- és csirkehús, párolva vagy főzve, naponta nem több mint tízdekányi mennyiségben. Felvágottból a diétás elkészítésűek: sovány sonka, virsli, párizsi. Sok zöldség és gyümölcs, kivéve a tiltottak. Kenyérfélékből a fehér kenyér, a zsúr- és zsemlekenyér, az egyébként nagyon egészséges rozs- és korpáskenyér nem javallott. Napi egy-egy csésze kávé vagy tea. A bőséges étkezés helyett inkább gyakrabban keveset kell enni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.