Egykor a gazdagok betegsége volt, azon az alapon, hogy ők ehettek sok húst és zsíros, tápláló ételeket. (Számos uralkodó szenvedett köszvényben, például Mátyás király és a Mediciek is.) Ma már az igazán gazdagok méregdrága diétákon élnek, s a mi földrészünkön a húsevés sem luxus többé. Ezért inkább a jólét, a jóltápláltság betegségének nevezhetjük.
Fájdalmas, keserves rohamok, eltorzult ízületek kísérik megjelenését. A köszvényt más, hasonló tünetekkel járó kórtól a magas húgysavszint megállapításával lehet megkülönböztetni. Fiatal korban nagyon ritkán, enzimhiány következtében alakul ki. Előfordulása a középkorú férfiak körében a legjellemzőbb, tízszer több férfi betegszik meg benne, mint nő. Ők többnyire túlsúlyosak, sok húst esznek.
Hatvan év felett már egyéb betegség szövődménye is lehet. Kialakulhat a veseműködés gyengülése, a túlságosan kevés folyadékfogyasztás miatt. (Sok idős ember hajlamos arra, hogy kevés folyadékot igyon.) De okozhatja cukorbetegség, májkárosodás, elhízás is. Ebben a korosztályban már több a nőbeteg, mint a férfi. A hajlam egyébként öröklődik.
Köszvényes rohamot a fentieken túl kiválthatnak az ólommal kapcsolatos munkavégzések, valamint a nagyon erős fizikai erőfeszítések, de olykor a nagy meleg vagy a nagy hideg is. Leggyakrabban mégis a helytelen étkezés és az ezzel gyakran társuló inaktív életmód az okozója. Tehát aki ülő munkát folytat, nem mozog, de hatalmas vacsorákat eszik, több üveg sörrel leöblítve – az veszélyeztetett. Aki el akarja kerülni ezt a fájdalmas, krónikus betegséget – különösen, ha családjában már előfordult –, jól teszi, ha változtat életmódján. De a már megbetegedettek állapota is jelentősen javulhat, ha gyökeresen változtatnak szokásaikon. A gyógyszeres terápia mellett a húgysavszintet csökkentő, purinszegény étrend, a fogyás, a napi másfél-két liter folyadék fogyasztása, az alkohol kerülése a legfontosabb.
Tiltott ételek: füstölt hús, liba-, kacsa-, galamb-, pulyka-, vadhús, belsőségek, szalonna, disznótorors, szardínia, baromfizsír. Füstölt sajtok, gomba. Lencse, szárazbab, spenót, karfiol. Ezek az ételek a magas purintartalmuk miatt ártalmasak, az alkohol pedig a húgysav lekötése miatt tiltott.
Ajánlott ételek: sovány sertés-, borjú-, marha- és csirkehús, párolva vagy főzve, naponta nem több mint tízdekányi mennyiségben. Felvágottból a diétás elkészítésűek: sovány sonka, virsli, párizsi. Sok zöldség és gyümölcs, kivéve a tiltottak. Kenyérfélékből a fehér kenyér, a zsúr- és zsemlekenyér, az egyébként nagyon egészséges rozs- és korpáskenyér nem javallott. Napi egy-egy csésze kávé vagy tea. A bőséges étkezés helyett inkább gyakrabban keveset kell enni.

Emberfeletti munkával mentettek életet a rakamazi rendőrök