Fesztiválok Söjtör jegyében

Miközben Gyurcsány Ferenc kormányfő a honvédségre szánt költségeken kíván spórolni, a HM több tíz milliós fesztiválokat szervez toborzás címén Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és politikai államtitkára választási körzetében.

Magyar Nemzet
2004. 10. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg korlátozzák a szerződésesek felvételét, de a fesztiválok kiemelt vendégeit közel harmincezer forintért étkeztetik a VIP-sátrakban.

Söjtörre emlékeztető módon lakmározhatnak a Honvédelmi Minisztérium (HM) vendégei azokon a Juhász Ferenc tárcavezető és Iváncsik Imre politikai államtitkár választókörzetében megszervezett fesztiválokon, amelyekre mintegy ötvenmillió forintot áldozott a szaktárca az adófizetők pénzéből – értesült lapunk. Szolnokon – ahol Iváncsik az MSZP megyei elnöke – a honvédség részvételével szeptember 11-én gulyásfesztivált tartottak, amelyre a katonaság népszerűsítése címén 26,5 millió forintot szántak a HM költségvetéséből. Ebből az összegből csak a közreműködők és a hatvan meghívott vendég étkeztetésére hárommillió forintot irányoztak elő a HM protokoll- és nemzetközi rendezvényszervező igazgatóságán.

Információink szerint a fesztiválon legfeljebb száz lehetett a vendégek és a közreműködők száma, így személyenként 25-30 ezer forintot költhettek el a VIP-sátor kedvezményezettjeinek lakomájára. Szintén hárommillió forintot hagytak jóvá a HM szóróanyagaira és ajándéktárgyaira. A fesztivál területét elkerítő kordonra 1,8 millió, a helyszín őrzés-védelmére 2,3 millió, a rendezvény szimulátorbemutatójára pedig 2,5 millió forintot biztosítottak. Felettébb meglepők az apróbb költségtételek is, hiszen a rendezvény vendégeinek meghívójára, a szervezők szállására, egy aggregátorra, a Magyar Honvédséget bemutató roadshow-busz kiállítására feladatonként 2-300 ezer forintot irányoztak elő. Megdöbbentő, hogy a HM Zrínyi Kht. a „rendezvény előzetes és helyszíni kommunikációjára” ötmillió forintot költhetett el a szaktárca költségvetéséből.

Lapunk úgy tudja, hogy a HM – toborzás és arculatépítés címén – még nagyobb pazarlásra készül holnap Rakamazon, Juhász Ferenc választókörzetében. A szaktárca 700 ezer forintért kívánja vendégül látni az egy napig tartó rakamazi almafesztivál mintegy húsz kiemelt vendégét a VIP-sátorban, vagyis fejenként 35 ezer forintért lakmározhatnak a rendezvényen a HM meghívottai. A fesztivál fővédnökeként Juhász Ferenc is megjelenik, akinek a nevében ezúttal 300 ezer forintért készítettek és postáztak meghívókat az esemény vendégeinek. Információink szerint a fesztiválon részt vesz több ismert szocialista politikus is. A rakamazi szóróanyagokra és ajándéktárgyakra két és fél millió forintot kívánnak költeni, miközben a fesztivál infrastruktúrája és takarítása a jóváhagyott terv szerint közel hatmillióba kerül.

A rendezvény előzetes kommunikációjára kétmillió forintot fizethetnek ki a Zrínyi Kht.-nak. A honvédség roadshow-buszának megjelenése Rakamazon már 450 ezer forintba kerül, egy hűtőkocsit 250 ezer, míg egy nagyteljesítményű aggregátort több mint félmillió forintért vesznek igénybe a fesztiválon.

Haraszti Gyula

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.