időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Több száz milliós csalásban érintettek a roma vezetők?

Magyar Nemzet
2004.11.11. 23:03

Polgármesterek, kisebbségi önkormányzati vezetők, ügyvédek érintettek az Osztrák Megbékélési Alap által folyósított roma holokauszt-kárpótlással kapcsolatos visszaélésekben. Mint a Magyar Nemzet megírta: tavaly 11 megyében indult nyomozás csalás és okirat-hamisítás gyanújával, becslések szerint több száz millió forint vándorolhatott illetéktelenek, szélhámosok zsebébe.

Az osztrák állam döntése értelmében a II. világháború alatt Ausztria területére hurcolt zsidó és roma kényszermunkások, üldözöttek vagy örököseik kárpótlásért folyamodhattak, az összeg kategóriától függően elérhette az 1,9 millió forintot. Tavaly az egész ország területéről érkeztek jelzések, hogy a holokausztnepperek idős, írástudatlan emberek adatait csalják ki 50–100 ezer forint fejében.

A nyomozások során kiderült: számos esetben kárpótlásra nem jogosult személyek minimális összegekért adták nevüket a csaláshoz, ügyvédek, cigány önkormányzatok közreműködésével.

Az Index úgy tudja, hogy az eddig megindított tizenhárom nyomozás alapján megyei és országos roma vezetők, köztük a romaügyi államtitkár, Teleki László szervezetének képviselői is a vádlottak padjára kerülhetnek.

„Egy hete előzetes letartóztatásba helyezték Horváth Attilát, az OCÖ és a győri cigány kisebbségi önkormányzat alelnökét. A győri CKÖ-elnök egyébként Teleki tanácsadójaként is dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban” – közli a hírportál.

Fónagy János (Fidesz), az alapítvány magyar kuratóriumi tagja elmondta, hogy októberig 7225 főnek folyósított kárpótlást az alap, összesen 33 millió euró, közelítőleg 8,2 milliárd forint összegben. Az osztrák alapítványnak beszámoltak a nyomozásokról, és azt fogják javasolni: a kárigény érvényesítése érdekében tegyenek feljelentést a visszaélések miatt. Mint mondta, még 300 kárpótlási kérvény vár elbírálásra, a megalapozottakat természetesen kifizeti az alapítvány.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.